Eveniment
Dosarul „Mia Carn”, în recurs la Curtea de Apel: Patru funcţionare ale Romexterra Bank Alba Iulia, trimise în judecată de DNA
Curtea de Apel Alba Iulia urmează să judece în luna martie recursul procurorilor DNA formulat în Dosarul „Mia Carn” în care patru angajate ale Băncii Romexterra sunt acuzate de abuz în serviciu contra intereselor personale cu consecinţe deosebit de grave. În această cauză, Judecătoria Aiud a dispus întoarcerea dosarului la Parchet în vederea refacerii actului de sesizare. Decizia instanţei a fost atacată şi de reprezentanţii Romexterra.
Primul termen la Curtea de Apel Alba a fost stabilit în data de 27 martie. Judecătoria Aiud nu a trecut la judecarea propriu-zisă a cauzei la Parchet deoarece s-a constatat că actul de acuzare prezenta nereguli. Pe scurt, actul nu indica exact persoanele responsabile de prejudiciul cauzat.
Potrivit anchetatorilor, salariatele băncii ar fi aprobat ilegal 52 contracte de credite de nevoi personale pentru angajaţii firmei „Mia Carn” SRL Miraslău, bani ce ar fi ajuns la administratorul firmei, Maria Ispas. DNA a precizat, printr-un comunicat de presă, că Marilena Ramona Nichimiş, fost director al MKB Romexterra Bank SA – Sucursala Alba Iulia, actualmente director în cadrul MKB Romexterra S.A. Centrul Regional Braşov, Mihaela Carmen Vîntu, analist credite bancare în cadrul MKB Romexterra Bank SA – Sucursala Alba Iulia, Mihaela Barbu şi Stanca Şipoş, ambele casiere la aceeaşi unitate bancară au comis câte două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.
De asemenea Maria Ispas, administrator la SC „Mia Carn” SRL Miraslău, precum şi Livia Damian şi Catrina Popa, contabilele firmei sunt acuzate de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals în înscrisuri, folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, ce au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarele:
„În perioada 21 noiembrie 2006 – 14 iunie 2007, inculpata Nichimiş Marilena Ramona, în calitatea de director al MKB Romexterra Bank SA – Sucursala Alba Iulia, a aprobat în mod nelegal încheierea unui număr de 52 de credite bancare (împrumuturi de nevoi personale) în valoare totală de 1.835.000 lei şi 5000 euro, bani ce au fost încasaţi în mod nemijlocit de inculpata Ispas Maria, asociat şi administrator unic la SC Mia Carn SRL Miraslău.
Contractele de credit au fost încheiate, în mod fictiv, în numele a 52 de angajaţi ai SC Mia Carn SRL Miraslău, care au semnat documentele bancare necesare acordării creditului fără a li se aduce la cunoştinţă natura acestor acte şi fără a încasa banii acordaţi de bancă. Ispas Maria, Damian Livia şi Popa Catrina, acestea din urmă contabile la aceeaşi firmă, au emis în fals un număr de 52 de adeverinţe de salariat în care au fost consemnate date nereale cu privire la salariile nete de care beneficiau angajaţii firmei, dar şi cu privire la funcţia şi vechimea în muncă a acestora, adeverinţe ce au fost folosite la dosarele de credit.
Acordarea în mod nelegal a celor 52 de credite a fost posibilă prin încălcarea atribuţiilor de serviciu de către angajaţi ai MKB Romexterra Bank SA – Sucursala Alba Iulia, respectiv inculpatele Nichimiş Marilena Ramona, director, Vîntu Mihaela Carmen, analist credite pentru persoane fizice cât şi Barbu Mihaela şi Şipoş Stanca, casiere la aceeaşi unitate bancară, care au eliberat sumele de bani inculpatei Ispas Maria şi nu persoanelor titulare ale contractelor de credit.
La data de 18 martie 2005, între Agenţia SAPARD – România şi SC Mia Carn SRL Miraslău a fost încheiat un contract de finanţare pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil din fonduri SAPARD în vederea derulării proiectului intitulat <Extindere abator mixt şi modernizare secţie de prelucrare carne, Mirăslău, jud. Alba>.
În acest context, în cursul anului 2007, Ispas Maria, în calitate de reprezentant tehnic al proiectului, a determinat o persoană să solicite Agenţiei SAPARD plata sumei de 488.864,235 lei, reprezentând 50% din suma cheltuielilor eligibile efectuate, menţionând, în mod nereal, că sumele de bani ce reprezentau cheltuieli private provin din împrumuturi bancare, în condiţiile în care aceste sume proveneau din creditele bancare acordate în modalitatea descrisă mai sus. În acest fel, inculpata Ispas Maria a obţinut în mod de nelegal suma de 485.258,69 lei provenită din fonduri SAPARD.
Persoanele în numele cărora s-au încheiat contractele de credit s-au constituit părţi civile în cauză cu sumele reprezentând cuantumul creditelor acordate”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News