Eveniment
Două partide ale maghiarilor radicali din Transilvania au fuzionat. Noua alianță militează pentru autonomie
Alianța Maghiară din Transilvania a fost înregistrată definitiv, miercuri, la Cluj-Napoca și va milita pentru autonomie.
Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) a fost creată prin fuziunea dintre Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT).
Astfel, cele două partide care au format AMT au încetat să mai existe, au anunţat liderii noii formaţiuni politice, scrie Cluj24, care citează Hirado.hu.
János Mezei, preşedintele AMT, a prezentat noul partid ca fiind o organizaţie care aduce laolaltă formaţiunile politice de orientare naţională.
Politicianul a amintit că la fuziune a condus un proces de apropiere şi negociere are a durat trei ani, iar înregistrarea noului partid a fost, mai întâi, respinsă de către instanţă, astfel că procesul a trebuit reluat de la început.
Acesta a mai adăugat că înregistrarea AMT înseamnă, totodată, şi încetarea existenţei celor două partide care au fuzionat.
Citește și: Site secesionist în 4 limbi, care cere despărțirea Transilvaniei de România și introducerea unei monede proprii în regiune
János Mezei a prezentat preşedinţia noului partid, formată din cinci membri: prim-vicepreşedintele István Csomortányi, şi vicepreşedinţii Vilmos Mosdóczi, Attila Örs Sorbán şi Tibor T. Toró.
Prim vicepreşedintele István Csomortányi a menţionat că fuziunea partidelor este doar în interesul maghiarilor transilvăneni.
Csomortányi consideră că misiunea AMT este aceea de a nu permite fragmentarea în continuare a comunităţii politice maghiare din Transilvania.
„AMT reuneşte tabăra naţională dedicată cauzei autonomiei”
Acesta a spus, totodată, că posibilitatea de a putea alege este, în continuare, necesară, întrucât maghiarii din Transilvania sunt o comunitate atât de mare, ca o ţară, care nu poate trăi într-un sistem de partid unic.
Vicepreşedintele Tibor T. Toró a adăugat că începe o perioadă în care politica maghiară din Transilvania va avea două poluri, însă nu şi o competiţie liberă între partide, întrucât interesul maghiarilor trebuie reprezentat în raport cu percepţia românească a statului naţional unitar.
Acesta explică această situație, în care competiția există și lipsește în același timp:
“Suntem nevoiţi să creăm un amestec între competiţie şi cooperare, în care să nu prea aibă de suferit nici libertatea de alegere, dar în care să putem, totodată, acţiona în mod eficient împotriva eforturilor de omogenizare, şi împotriva încălcării drepturilor”, a spus politicianul maghiar.
Potrivit lui Toró, AMT reuneşte tabăra naţională dedicată cauzei autonomiei, care se află în opoziţie cu UDMR, dar care este, totodată, şi un partener de cooperare al uniunii care are experienţă în politica de la Bucureşti.
Cei care au luat cuvântul au spus că nu consideră ca fiind un semn rău faptul că noul partid a luat naştere tocmai de Ziua Morţilor. Ceva trebuia să moară pentru ca AMT să se poate naşte, a spus János Mezei.
Întrebat de agenţia ungară de presă MTI, preşedintele partidului a spus că mandatul preşedinţiei va dura cel mult doi ani.
Procesul de fuziune dintre organizaţiile locale ale celor două partide va începe în săptămânile următoare, iar congresul care va alege noua conducere a partidului trebuie convocat în cel mult doi ani.
Ambele partide luptau pentru autonomie. Spre exemplu, PPMT are pe siteul propriu precizarea că:
”Nu credem în politica centralizată condusă din Bucureşti, deoarece Bucureştiul nu are competenţa să decidă în ceea ce priveşte problemele cele mai importante ale comunităţilor locale”.
Sursa: Hirado.hu
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
joi, 03.11.2022 at 13:45
Ce mi-ar place să avem două partide maghiare la alegeri.Sănătate curată pentru români.