Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Draftul contractului de exploatare a aurului de la Roșia Montană: România va încasa 5,2 miliarde de dolari și 6% din valoarea aurului extras

Publicat

Proiectul de exploatare a aurului de la Roșia Montană se află în prezent în plină negociere între reprezentanții statului român și cei ai Roșia Montană Gold Corporation. Draftul contractului a fost publicat de pesurse.ro iar printre prevederile enunțate de autoritățile române se regăsesc deținerea de către stat a 25% din capitalul social al RMGC pe toată durata licenței, încasarea la bugetul de stat și la bugetele locale a 5,2 miliarde de dolari și o redevență la stat de 6% din valoarea aurului extras.

Inițiatorii proiectului sunt Ministerul Mediului (Rovana Plumb), Ministerul Culturii (Daniel Barbu), Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (ministru delegate Dan Șova) și Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (preşedinte Gheorghe Duțu). De asemenea, vor da avize Ministerul Dezvoltării Regionale ( Liviu Dragnea), Ministerul Agriculturii (Daniel Constantin), Ministerul Finanţelor (Daniel Chițoiu), Ministru delegat pentru buget (Liviu Voinea), Ministerul Economiei (Varujan Vosganian), Ministerul Justiţiei (Robert Marius Cazanciuc).

IATĂ PRINCIPALELE PREVEDERI:

1. Statul român va deține 25% din capitalul social al RMGC pe toată durata licenței

2. România va încasa 5,2 miliarde de dolari la bugetul de stat și bugetele locale

3. Se vor înființa 3.200 de locuri de muncă

4. România va primi 6% din valoarea aurului extras

5. Se vor investi 100 de milioane de dolari în proiecte de conservare a patrimoniului cultural, amenajarea de trasee turistice, muzee

6. Împădurirea a 1.000 ha de teren

7. Dreptul de concesiune asupra imobilelor din perimetrele proiectelor miniere va fi atribuit direct RMGC pe o perioada de 49 de ani. Licenţa de exploatare se poate prelungi pe perioade de până la 20 de ani

8. Statul român va fi participa la toate adunările generale ale acţionarilor. Consiliul de Administraţie va fi format din 9 membri din care 3 vor fi ai statului român.

9. RMGC are dreptul de a exploata numai minereurile auro-argentifere de la Roşia Montană

10. Litigiile vor fi soluţionate de Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris

Prevederi despre mediu:

11. RMGC va aduce garanții financiare pentru închiderea minelor și reabilitarea zonei. Costurile totale sunt estimate la 146 milioane de dolari.

12. RMGC va depune o garanție de risc de mediu: 25 de milioane de dolari

13. Cianura se va folosi doar în perimetrul uzinei, în circuit închis într-un mediu controlat şi monitorizat în permanenţă. Apele acide vor fi neutralizate și curățate

14. Se va respecta o limită de cianură mai mică decât standardele Uniunii Europene, respectiv maximum 7 ppm la descărcare în iazul de decantare

Programul de derulare a exploatării:

Până în martie 2014, toate ministerele și primăriile trebuie să dea toate avizele, hotărârile și deciziile necesare derulării proiectului.

1. Aprobarea PUZ Zona Industrială – Decembrie 2013

2. Finalizarea dobândirii dreptului de folosinţă asupra imobilelor din perimetrul de exploatare – Mai 2014

3. Scoaterea imobilelor din Fondul Forestier – Mai 2014

4. Scoaterea imobilelor din circuitul agricol – Iunie 2014

5. Obţinerea Autorizaţiei de Construire – Iunie 2014

6. Construirea propriu-zisă a facilităţilor de exploatare şi producţie – Iunie 2014 – Noiembrie 2016

7. Demararea propriu-zisă a exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană – Noiembrie 2016

Alte prevederi:

1. Societății RMGC i se va pune la dispoziție dreptul de folosinţă asupra tuturor imobilelor situate în perimetrul licenţei de exploatare.

2. Proiectul va fi declarat ca fiind de utilitate publică

1. MINVEST, REMIN, Administraţia Naţională Apele Române, precum şi orice alte instituţii sau autorităţi publice centrale sau locale vor încheia cu RMGC contracte de concesiune pentru imobilele pe care le au în administrare sau, după caz, în proprietate, aflate în cadrul perimetrului minier Roşia Montană.

2. Ministerul Mediului va scoate prin Hotărâri de Guvern suprafeţe de până la 255 hectare de teren forestier din cadrul perimetrului minier Roşia Montană.

3. Exproprierea imobilelor se va face în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Expropriator este Statul român. Plata despăgubirilor către proprietari se va face de către RMGC.

4. RMGC poate apela la scoaterea de terenuri din circuitul agricol și fondul forestier și tercerea lor în domeniul intravilan. RMGC va avea obligatia de a finaliza refacerea suprafetei de pajiste in termen de 3 ani de la data la care le-au fost puse la dispozitie terenurile

5. RMGC are dreptul să utilizeze şi să schimbe folosinţa oricăror imobile din cadrul perimetrului proiectelor miniere respective, inclusiv a celor cu destinaţie specială, cu condiţia realizării pe alte amplasamente, pe cheltuiala sa, a unor imobile cu destinaţie similară, cu respectarea documentatiilor de urbanism aprobate.

6. RMCG poate reloca monumente ale naturii existente în cadrul perimetrului proiectului minier, în scopul protejării acestora.

„Contractul dintre Guvern și RMGC este în negocieri, deocamdată nu pot să comentez ce a apărut în presă ”, a declarat Cătălin Hossu, purtătorul de cuvânt al RMGC.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

10 Comentarii

10 Comentarii

  1. andrei

    luni, 19.08.2013 at 18:07

    Mitingul de ieri de la rosia montana: http :/goo.gl/BVuGGN

  2. Anda

    luni, 19.08.2013 at 22:54

    In sfarsit, vesti bune pentru Rosia Montana! Cred ca motii sarbatoresc deja viitorul la care tot sperau de ani de zile, sper sa mai reziste pana in 2016 si ca viata lor sa se imbunatateasca, considerabil.

  3. rps

    luni, 19.08.2013 at 22:55

    Ar fi foarte bine si pentru Alba Si pentru Romania sa inceapa acest proiect. Stam pe o mina de aur si nu o folosim, daca nu suntem noi instare sa o exploatam tot o sa avem de castigat.

  4. Delea

    marți, 20.08.2013 at 00:44

    Buna afacere, profitul e mare si macar ramane si cu infrastructura.

  5. toma

    marți, 20.08.2013 at 07:52

    Praful de pe toba….

  6. Dan A.

    marți, 20.08.2013 at 11:25

    Da, ar fi foarte bine sa fie expropriati cei care stau in Rosia Montana si se opun proiectului. Abia astept sa vad cum intra cu buldozerele peste ei in casa. Si sper ca si tu sa ai o casa intr-o zona cu resurse minerale sa te trezesti fara ea. Pentru ca pe langa legea speciala pentru Rosia Montana se va modifica si Legea Minelor, astfel incat sa poata fi oricine expropriat din Romania daca are sansa sa aiba vreo proprietate in perimetrul de exploatare. Or, vorba cantecului: „muntii nostri aur poarta”, asta e doar inceputul.
    Am fost de curand la Rosia Montana la o familie de acolo cu o casa mare, care mi se plangea ca Goldul nu le cumpara odata casa, desi le-a promis de multa vreme. Nu m-a rabdat inima sa le spun ce fraieri au fost ca nu au vandut-o cand au putut, pentru ca acum vor fi doar expropriati si vor primi praful de pe toba, la fel ca „impotrivistii”. S-au multumit cu firimiturile de la Gold, cu atat vor si ramane.
    Apropo, daca e atat de legal si de bun proiectul celor de la Gold Corporation, de ce e nevoie de o lege speciala, care sa suspende aplicarea celei mai mari parti a legilor aplicabile proiectului si sa spuna ca anularea in instanta a actelor emise pana acum de autoritati e vax albina?

  7. flesh

    marți, 20.08.2013 at 12:40

    „Finalizarea dobândirii dreptului de folosinţă asupra imobilelor din perimetrul de exploatare – Mai 2014”, adica exproprierea fortata de catre stat a oamenilor care locuiesc in Rosia Montana pentru folosul unui operator privat.
    Postacilor, de ce nu spuneti voi adevarul? Sunt multi oameni care ar investi la Rosia Montana, dar nu sunt lasati de autoritatile locale, care sunt mana in mana cu compania lacomiei. Autoritatile locale nu dau autorizatii de functionare si de construire afacerilor noi. Iar o buna parte din terenuri a fost cumparata de compania lacomiei. Din casele ramase nevandute sunt renovate unele de catre oameni buni prin programul “Adopta o casa”. Solutiile durabile exista, dar mana de fier a companiei lacomiei sta inclestata pe Rosia Montana si o striveste.
    Iar voluntarii campaniei „Salvati Rosia Montana!” vor sa salveze aceasta zona, nu doar pretind, asa cum afirmati voi. Festivalul FanFest este o modalitate de a face cunoscuta publicului situatia din zona.
    Si cand conducatorii statului vor sa dea o asemenea lege ticaloasa, care expropriaza oamenii fara sa existe interes national, iesitul in strada este solutia. Nu o solutie. Este solutia. Situatia este asemanatoare cu nationalizarea care a avut loc in tara noastra in 1948. Numai ca nationalizarea inseamna trecerea din proprietatea privata in proprietatea statului, ceea ce nu este cazul aici. Oamenii vor fi expropriati la Rosia Montana pentru ca terenurile lor sa fie exploatate de o persoana juridica privata.
    NAȚIONALIZÁ, naționalizez, vb. I. Tranz. 1. A trece din proprietate particulară în proprietatea statului unele întreprinderi, pământul, unele zăcăminte etc. 2. (Rar) A imprima sau a da caracter național, a adapta la specificul național. [Pr.: -ți-o-] – Din fr. nationaliser. Sursa: DEX ‘98 (1998)
    Naționalizarea (sau etatizarea) este o măsură politică prin care se face un transfer al proprietății private în proprietatea statului, o înlocuire a proprietății private cu proprietatea publică. Este opusul privatizării.
    Asadar, ce vor conducatorii statului acum este exact pe dos de ce ar trebui sa faca. In loc sa privatizeze, ei iau pamantul romanesc privat si il dau strainilor. Este un gest abominabil.

  8. ela

    miercuri, 21.08.2013 at 08:48

    cred ca trebuie precizat ce fel de dolari sunt americani sau canadieni.
    relocarea monumentelor sa fie facuta obligatoriu cu avizul Ministerului Culturii.

  9. Pingback: Proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană, aprobat de Guvern. Statul va avea 25% din capitalul social şi redevenţă de 6% | Alba24

  10. iulia

    marți, 27.08.2013 at 21:41

    Iată ce scrie în Constituţia României, art. 136: “Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice”. Iată ce spune Legea 544/2001: “Accesul liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţii de interes public constituie unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice, în conformitate cu Constituţia României”.

    Mai mult: https://w ww.libertatea.ro/detalii/articol/dezvaluiri-libertatea-secretele-zacamintelor-de-aur-vandute-pe-10-000-de-dolari-332016.html#ixzz2dCEWQtZu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax