Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Draftul contractului de exploatare a aurului de la Roșia Montană: România va încasa 5,2 miliarde de dolari și 6% din valoarea aurului extras


Publicat

Proiectul de exploatare a aurului de la Roșia Montană se află în prezent în plină negociere între reprezentanții statului român și cei ai Roșia Montană Gold Corporation. Draftul contractului a fost publicat de pesurse.ro iar printre prevederile enunțate de autoritățile române se regăsesc deținerea de către stat a 25% din capitalul social al RMGC pe toată durata licenței, încasarea la bugetul de stat și la bugetele locale a 5,2 miliarde de dolari și o redevență la stat de 6% din valoarea aurului extras.

Inițiatorii proiectului sunt Ministerul Mediului (Rovana Plumb), Ministerul Culturii (Daniel Barbu), Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (ministru delegate Dan Șova) și Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (preşedinte Gheorghe Duțu). De asemenea, vor da avize Ministerul Dezvoltării Regionale ( Liviu Dragnea), Ministerul Agriculturii (Daniel Constantin), Ministerul Finanţelor (Daniel Chițoiu), Ministru delegat pentru buget (Liviu Voinea), Ministerul Economiei (Varujan Vosganian), Ministerul Justiţiei (Robert Marius Cazanciuc).

IATĂ PRINCIPALELE PREVEDERI:

1. Statul român va deține 25% din capitalul social al RMGC pe toată durata licenței

2. România va încasa 5,2 miliarde de dolari la bugetul de stat și bugetele locale

3. Se vor înființa 3.200 de locuri de muncă

4. România va primi 6% din valoarea aurului extras

5. Se vor investi 100 de milioane de dolari în proiecte de conservare a patrimoniului cultural, amenajarea de trasee turistice, muzee

6. Împădurirea a 1.000 ha de teren

7. Dreptul de concesiune asupra imobilelor din perimetrele proiectelor miniere va fi atribuit direct RMGC pe o perioada de 49 de ani. Licenţa de exploatare se poate prelungi pe perioade de până la 20 de ani

8. Statul român va fi participa la toate adunările generale ale acţionarilor. Consiliul de Administraţie va fi format din 9 membri din care 3 vor fi ai statului român.

9. RMGC are dreptul de a exploata numai minereurile auro-argentifere de la Roşia Montană

10. Litigiile vor fi soluţionate de Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris

Prevederi despre mediu:

11. RMGC va aduce garanții financiare pentru închiderea minelor și reabilitarea zonei. Costurile totale sunt estimate la 146 milioane de dolari.

12. RMGC va depune o garanție de risc de mediu: 25 de milioane de dolari

13. Cianura se va folosi doar în perimetrul uzinei, în circuit închis într-un mediu controlat şi monitorizat în permanenţă. Apele acide vor fi neutralizate și curățate

14. Se va respecta o limită de cianură mai mică decât standardele Uniunii Europene, respectiv maximum 7 ppm la descărcare în iazul de decantare

Programul de derulare a exploatării:

Până în martie 2014, toate ministerele și primăriile trebuie să dea toate avizele, hotărârile și deciziile necesare derulării proiectului.

1. Aprobarea PUZ Zona Industrială – Decembrie 2013

2. Finalizarea dobândirii dreptului de folosinţă asupra imobilelor din perimetrul de exploatare – Mai 2014

3. Scoaterea imobilelor din Fondul Forestier – Mai 2014

4. Scoaterea imobilelor din circuitul agricol – Iunie 2014

5. Obţinerea Autorizaţiei de Construire – Iunie 2014

6. Construirea propriu-zisă a facilităţilor de exploatare şi producţie – Iunie 2014 – Noiembrie 2016

7. Demararea propriu-zisă a exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană – Noiembrie 2016

Alte prevederi:

1. Societății RMGC i se va pune la dispoziție dreptul de folosinţă asupra tuturor imobilelor situate în perimetrul licenţei de exploatare.

2. Proiectul va fi declarat ca fiind de utilitate publică

1. MINVEST, REMIN, Administraţia Naţională Apele Române, precum şi orice alte instituţii sau autorităţi publice centrale sau locale vor încheia cu RMGC contracte de concesiune pentru imobilele pe care le au în administrare sau, după caz, în proprietate, aflate în cadrul perimetrului minier Roşia Montană.

2. Ministerul Mediului va scoate prin Hotărâri de Guvern suprafeţe de până la 255 hectare de teren forestier din cadrul perimetrului minier Roşia Montană.

3. Exproprierea imobilelor se va face în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Expropriator este Statul român. Plata despăgubirilor către proprietari se va face de către RMGC.

4. RMGC poate apela la scoaterea de terenuri din circuitul agricol și fondul forestier și tercerea lor în domeniul intravilan. RMGC va avea obligatia de a finaliza refacerea suprafetei de pajiste in termen de 3 ani de la data la care le-au fost puse la dispozitie terenurile

5. RMGC are dreptul să utilizeze şi să schimbe folosinţa oricăror imobile din cadrul perimetrului proiectelor miniere respective, inclusiv a celor cu destinaţie specială, cu condiţia realizării pe alte amplasamente, pe cheltuiala sa, a unor imobile cu destinaţie similară, cu respectarea documentatiilor de urbanism aprobate.

6. RMCG poate reloca monumente ale naturii existente în cadrul perimetrului proiectului minier, în scopul protejării acestora.

„Contractul dintre Guvern și RMGC este în negocieri, deocamdată nu pot să comentez ce a apărut în presă ”, a declarat Cătălin Hossu, purtătorul de cuvânt al RMGC.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

10 Comentarii

10 Comments

 1. andrei

  luni, 19.08.2013 at 18:07

  Mitingul de ieri de la rosia montana: http :/goo.gl/BVuGGN

 2. Anda

  luni, 19.08.2013 at 22:54

  In sfarsit, vesti bune pentru Rosia Montana! Cred ca motii sarbatoresc deja viitorul la care tot sperau de ani de zile, sper sa mai reziste pana in 2016 si ca viata lor sa se imbunatateasca, considerabil.

 3. rps

  luni, 19.08.2013 at 22:55

  Ar fi foarte bine si pentru Alba Si pentru Romania sa inceapa acest proiect. Stam pe o mina de aur si nu o folosim, daca nu suntem noi instare sa o exploatam tot o sa avem de castigat.

 4. Delea

  marți, 20.08.2013 at 00:44

  Buna afacere, profitul e mare si macar ramane si cu infrastructura.

 5. toma

  marți, 20.08.2013 at 07:52

  Praful de pe toba….

 6. Dan A.

  marți, 20.08.2013 at 11:25

  Da, ar fi foarte bine sa fie expropriati cei care stau in Rosia Montana si se opun proiectului. Abia astept sa vad cum intra cu buldozerele peste ei in casa. Si sper ca si tu sa ai o casa intr-o zona cu resurse minerale sa te trezesti fara ea. Pentru ca pe langa legea speciala pentru Rosia Montana se va modifica si Legea Minelor, astfel incat sa poata fi oricine expropriat din Romania daca are sansa sa aiba vreo proprietate in perimetrul de exploatare. Or, vorba cantecului: „muntii nostri aur poarta”, asta e doar inceputul.
  Am fost de curand la Rosia Montana la o familie de acolo cu o casa mare, care mi se plangea ca Goldul nu le cumpara odata casa, desi le-a promis de multa vreme. Nu m-a rabdat inima sa le spun ce fraieri au fost ca nu au vandut-o cand au putut, pentru ca acum vor fi doar expropriati si vor primi praful de pe toba, la fel ca „impotrivistii”. S-au multumit cu firimiturile de la Gold, cu atat vor si ramane.
  Apropo, daca e atat de legal si de bun proiectul celor de la Gold Corporation, de ce e nevoie de o lege speciala, care sa suspende aplicarea celei mai mari parti a legilor aplicabile proiectului si sa spuna ca anularea in instanta a actelor emise pana acum de autoritati e vax albina?

 7. flesh

  marți, 20.08.2013 at 12:40

  „Finalizarea dobândirii dreptului de folosinţă asupra imobilelor din perimetrul de exploatare – Mai 2014”, adica exproprierea fortata de catre stat a oamenilor care locuiesc in Rosia Montana pentru folosul unui operator privat.
  Postacilor, de ce nu spuneti voi adevarul? Sunt multi oameni care ar investi la Rosia Montana, dar nu sunt lasati de autoritatile locale, care sunt mana in mana cu compania lacomiei. Autoritatile locale nu dau autorizatii de functionare si de construire afacerilor noi. Iar o buna parte din terenuri a fost cumparata de compania lacomiei. Din casele ramase nevandute sunt renovate unele de catre oameni buni prin programul “Adopta o casa”. Solutiile durabile exista, dar mana de fier a companiei lacomiei sta inclestata pe Rosia Montana si o striveste.
  Iar voluntarii campaniei „Salvati Rosia Montana!” vor sa salveze aceasta zona, nu doar pretind, asa cum afirmati voi. Festivalul FanFest este o modalitate de a face cunoscuta publicului situatia din zona.
  Si cand conducatorii statului vor sa dea o asemenea lege ticaloasa, care expropriaza oamenii fara sa existe interes national, iesitul in strada este solutia. Nu o solutie. Este solutia. Situatia este asemanatoare cu nationalizarea care a avut loc in tara noastra in 1948. Numai ca nationalizarea inseamna trecerea din proprietatea privata in proprietatea statului, ceea ce nu este cazul aici. Oamenii vor fi expropriati la Rosia Montana pentru ca terenurile lor sa fie exploatate de o persoana juridica privata.
  NAȚIONALIZÁ, naționalizez, vb. I. Tranz. 1. A trece din proprietate particulară în proprietatea statului unele întreprinderi, pământul, unele zăcăminte etc. 2. (Rar) A imprima sau a da caracter național, a adapta la specificul național. [Pr.: -ți-o-] – Din fr. nationaliser. Sursa: DEX ‘98 (1998)
  Naționalizarea (sau etatizarea) este o măsură politică prin care se face un transfer al proprietății private în proprietatea statului, o înlocuire a proprietății private cu proprietatea publică. Este opusul privatizării.
  Asadar, ce vor conducatorii statului acum este exact pe dos de ce ar trebui sa faca. In loc sa privatizeze, ei iau pamantul romanesc privat si il dau strainilor. Este un gest abominabil.

 8. ela

  miercuri, 21.08.2013 at 08:48

  cred ca trebuie precizat ce fel de dolari sunt americani sau canadieni.
  relocarea monumentelor sa fie facuta obligatoriu cu avizul Ministerului Culturii.

 9. Pingback: Proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană, aprobat de Guvern. Statul va avea 25% din capitalul social şi redevenţă de 6% | Alba24

 10. iulia

  marți, 27.08.2013 at 21:41

  Iată ce scrie în Constituţia României, art. 136: “Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice”. Iată ce spune Legea 544/2001: “Accesul liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţii de interes public constituie unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice, în conformitate cu Constituţia României”.

  Mai mult: http://w ww.libertatea.ro/detalii/articol/dezvaluiri-libertatea-secretele-zacamintelor-de-aur-vandute-pe-10-000-de-dolari-332016.html#ixzz2dCEWQtZu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Restricții pe autostrada A1 Sebeș – Deva. Se fac lucrări de reparații la carosabil. Atenționări pentru șoferi

Publicat

asfalt

Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, astăzi, până la ora 16.00, pe autostrada A1 Sibiu – Deva, sunt restricții de circulație.

Pe A1 Sebeș-Deva, între kilometrii 342+200 de metri – 342+900 de metri, pe raza localității Orăștie, județul Hunedoara, pe sensul de deplasare către Sibiu (Sebeș), este restricționată a doua bandă pentru a permite efectuarea unor lucrări de reparații la partea carosabilă.

Conducătorii auto sunt sfătuiți să respecte semnificația semnalizării instituite temporar, circulând cu viteza adaptată condițiilor de trafic și de drum, avertizează Poliția.

sursă: politiaromana.ro

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ADR Centru: „Azi, la scoala online, vorbim despre Europa”. Competiție cu premii pentru cadrele didactice din Regiunea Centru

Publicat

”Să vorbim despre Europa” este o activitate online dedicată cadrelor didactice din Regiunea Centru, propusă de Centrul Europe Direct Regiunea Centru, alături de structura gazdă, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și partenerii din acest proiect. ”Vorbind despre Europa”, prin acest proiect finanțat de Uniunea Europeană, Europe Direct Regiunea Centru își propune să susțină în primul rând cadrele didactice – și în subsidiar elevii – prin acordarea unor premii ce constau în echipamente IT sau vouchere valorice, pe baza cărora dascălii să poată pregăti lecțiile online mult mai ușor și care să crească vizibilitatea informațiilor predate la cursuri. Activitatea este dedicată cadrelor didactice din unitățile de învățământ din Regiunea Centru, iar de aceasta vor beneficia elevii din toate cele șase județe ale Regiunii, accesând mai ușor informațiile furnizate de profesori.

Pentru învățământul românesc, predarea on-line impusă de aceste vremuri pandemice, a venit cu foarte multe provocări. Sunt cerințe de adaptare a lecțiilor pentru un mediu unde nu se mai poate capta și coordona prea ușor atenția copiilor, de adaptare a timpului și resurselor logistice ale părinților la cerințele școlii, de adaptare a copiilor la clase și acomodarea cu prezența virtuală, de adaptare la informații văzute pe un ecran, în lipsa totală a interacțiunii din clasă. Practic, acum toată lumea vorbește în fața unui ecran, iar imaginea, conexiunea la internet, sunetul, sunt resurse foarte importante, calitatea lor putând altera informațiile, afecta atenția și întregul proces de predare-educare-învățare. Atât profesorii, cât și elevii și părinții, au nevoie de reguli clare, de suport din partea autorităților și solidaritate socială dar, mai ales, de voința și dorința de schimbare a celor implicați, pentru a putea desfășura ore online cu un fond consistent în noțiuni transmise și dobândite.

”Există o teamă generalizată a tuturor celor implicați referitoare la viitorul acestor generații, care acum trebuie să își asume și mai mult responsabilitatea studiului individual. Suntem de acord cu profesorii: niciodată clasa online nu va lua locul unei clase din școală, unde elevii stau în bănci și pot discuta direct cu dascălii. Munca online consumă altfel de energie și timp, iar satisfacțiile nu sunt aceleași, lipsesc sentimentele și reacțiile elevilor. Însă, adaptarea eficientă la această situație va lăsa în urmă mai multă maturitate, adaptare la nou și probleme, modernizare, fiind astfel pentru fiecare dintre noi o lecție. Până la urmă, ar fi bine să fim conștienți că în 10 ani vor exista meserii despre care acum nici măcar nu se vorbește, bazate pe aceste interacțiuni tot mai frecvente în mediul virtual. Există resurse online și platforme, instrumente educaționale, iar profesorii trebuie să facă eforturi de a lucra alături de copii, de a propune metode și exerciții care să-i provoace. Dorim să venim în sprijinul lor, prin această activitate online, oferind un sprijin pentru cel puțin 10 cadre care au nevoie de echipamente mai bune, iar la cerere le putem oferi și suportul echipei noastre”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

În mediul online lecțiile trebuie pregătite cu mare atenție, materialele la fel, iar a da un feedback constructiv este obligatoriu. Online-ul este un mediu nou, mai ales pentru profesori, iar studiul individual și implicarea la cursuri este o provocare pentru tineri. Se pare că a venit vremea ca profesorii să fie învățați de elevi, cum să utilizeze aplicațiile, pentru a putea utiliza corespunzător noile mijloace tehnologice, folosite la predarea lecțiilor. Mediul online impune trecerea de la predarea prin expunere, sau, mai rău, dictare, la adaptarea informațiilor prin utilizarea de aplicații. Astfel, exercițiile cu manualele clasice se transformă în prezentarea de informații succinte, care trebuie să aibă esență atrăgătoare. Pentru un format interactiv al lecțiilor, care să fie plăcute și interesante pentru copii, devine esențială utilizarea echipamentelor IT. În același timp, nu se poate preda și învăța online fără abilități tehnologice, adică abilități informatice de bază, fără abilitatea de a lucra cu aplicații software, sau abilitatea de căutare  pe internet, respectiv fără competențe pentru predarea asincron/sincron. Nu în ultimul rând, sunt foarte importante competențele de comunicare online: familiarizare cu platformele de comunicare și respectarea regulilor de comunicare online, pentru a se asigura legătura cu toți beneficiarii și partenerii actului educațional. Centrul Europe Direct Regiunea Centru vine în sprijinul profesorilor, în primul rând prin oferirea de materiale informative și prin suport de specialitate, dacă au nevoie. Iar acest concurs permite și oferirea unor instrumente utile: tablete simple sau grafice, camere video și microfoane, în funcție de nevoile lor.

Acum, online-ul impune păstrarea unui echilibru. Copiii au nevoie să fie în contact cu cineva și profesorul/dascălul își asumă acest rol pe parcursul predării online, dând astfel dovadă și de solidaritate și empatie. Sarcinile de lucru, proiectele individuale sau în grupuri, concursurile și jocurile sunt metode care acum susțin o mai bună înțelegere a noțiunilor predate și o implicare mai mare a elevilor.

Informații background competiție:

Perioadă derulare – 28.10.2020 – 4.12.2020.

Cine se poate înscrie: Competiția este dedicată cadrelor didactice din Regiunea Centru, respectiv din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

Ce activități trebuie realizate: Profesorii trebuie să susțină o lecție pe teme europene, pornind de la informațiile puse la dispoziție de Centrul Europe Direct Regiunea Centru. Dacă dascălii doresc ca la respectiva lecție să participe și reprezentanții organizatorului, vor preciza într-un e-mail, transmis cu informațiile necesare, precizate mai jos. La finalul orei, elevii vor primi un link pentru un chestionar la care să răspundă, pe câteva noțiuni despre UE, dar și un feed-back despre felul în care percep educația online. Pentru a se înscrie în competiție – fără participarea reprezentanților Europe Direct Regiunea Centru – profesorii transmit un link, un scurt video sau două trei imagini cu elevii din cadrul orei respective, precum și o scurtă descriere a principalelor subiecte dezbătute și reacții ale copiilor.

Cum se pot înscrie profesorii: Pe adresa de e-mail europedirect@adrcentru.ro dascălii vor transmite o notificare cu nume, clasa la care predau, data programată pentru lecția pe teme europene, precum și, dacă consideră necesar, solicitarea de participare a reprezentanților Centrului. După realizarea lecției, se vor transmite imaginile și scurta descriere solicită la punctul anterior.

Regulamentul și anexele competiției pot fi consultate aici: Regulament Concurs profesori

Anexa 1Tematica europeană și resurse de documentare.

Anexa 2Ghid Conduită cursuri online, elaborat de Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Noile reguli pentru tratarea pacienților cu COVID. UPU va face teste rapide iar unii pacienți vor fi consultați telefonic

Publicat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat ordinul prin care pacienții cu COVID-19 fără simptome sau cu forme ușoare nu vor mai fi internați, ci vor fi izolați la domiciliu, fiind monitorizați de la distanță de medicii de familie.

În plus, potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial, pentru a reduce aglomerația de la unitățile de primiri urgențe, spitalele vor folosi și teste rapide pentru depistarea virusului, iar pacienții declarați vindecați nu vor mai fi testați timp de 3 luni, scrie G4Media.

Pacienții monitorizați la domiciliu vor fi declarați vindecați după 14 zile, fără un al doilea test, și își vor putea relua activitățile obișnuite, cu purtarea măștii pentru încă 10 zile.

Acești pacienți, care nu vor mai ajunge în spitale decât în cazul înrăutățirii stării de sănătate sau dacă au factori de risc de agravare a bolii, nu vor fi evaluați prin analize de laborator sau radiografie pulmonară.

 • „Pentru triajul simptomaticilor, conform definiției de caz, în UPU/CPU, având în vedere necesitatea de a descongestiona cât mai rapid, dar în siguranță, aceste zone se pot utiliza teste de detecție a antigenelor SARS-CoV-2. Concomitent cu testul rapid se va face și recoltare pentru RT-PCR.
 • Pacienții cu rezultat pozitiv la testul rapid vor fi izolați imediat în zonele Covid; pacienții cu rezultat negativ la testul rapid vor fi menținuți în zona-tampon dacă prezintă simptome care necesită spitalizare; dacă nu necesită spitalizare, acești pacienți vor fi lăsați la domiciliu până la primirea rezultatului RT-PCR. Pentru asimptomatici nu se recomandă la acest moment utilizarea testelor rapide” – ordinul aprobat de Tătaru.

După 14 zile de la data recoltării primului test pozitiv, pentru pacienții declarați vindecați de COVID-19, la reintrarea în colectivitate (loc de muncă, unitate de învățământ etc.) nu este necesar aviz epidemiologic și nici solicitarea unui test negativ pentru ARN SARS-CoV-2, precizează ordinul.

Citește știrea completă pe G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Managerul Spitalului din Alba Iulia: „Florin Roman este deputatul care ne-a ajutat cel mai mult atunci când ne-a fost greu”

Publicat

Florin Roman este deputatul care ne-a ajutat cel mai mult atunci când ne-a fost greu. Este omul care a fost mereu lângă noi, dar mai ales în perioada grea declanșată de pandemia Covid!

Aproape 500.000 de euro a însemnat donatia pe care ne-a adus-o de la Romgaz și cele 10 ventilatoare mecanice de la Ministerul Sănătății. Cu sprijinul lui Florin, Spitalul Județean Alba a devenit unul din primele centre naționale de testare în lupta cu COVID 19.

Când am avut nevoie de suplimentarea medicamentelor de tip Ramdesivir sau Plaqenil, Florin Roman ne-a sărit în ajutor. Sprijinul lui Florin Roman a fost de o mare însemnătate și în privința salarizării, când a modificat încadrarea la 30% a sporurilor pe ordonator principal de credite.

Extinderea ambulatoriului ar fi fost imposibilă fără ajutorul lui Florin, iar acum este din nou lângă noi pentru a continua modernizarea și dotarea spitalului județean. Pentru toate acestea, îi mulțumesc!

Am credința ca și în viitorul mandat vom rămâne parteneri de încredere, pentru un obiectiv comun: sănătatea oamenilor din Alba!

Diana Marza, manager al spitalului judetean Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate