Actualitate
Drumul Regelui (Transalpina), nominalizat pentru o distincție de excelență la Paris
Transalpina sau Drumul Regelui, așa cum mai este cunoscută cea mai „înaltă” şosea din România, este nominalizată pentru un premiu de excelență ce va fi acordat în cadrul Forumului pentru o Dezvoltare Durabilă de la Paris.
Șoseaua ce atinge peste 2000 de metri altitudine în Pasul Urdele, care face legătura între județele Alba, Vâlcea și Gorj, ar urma să primească această distincție în cadrul celei de-a X-a ediții a Forumului de la Paris. Premiul este acordat de reprezentanţii mai multor ONG-uri, care sunt, de fapt, şi organizatorii acestui eveniment. Rolul Forumului este unul educaţional, dar şi cultural, întrucât promovează valorile care stau la baza dezvoltării rurale.
Despre istoricul acestei șosele, unele surse susțin că drumul a fost iniţial amenajat de legiunile romane, în timpul războaielor cu dacii, motiv pentru care pe hărțile de istorie este trecut sub denumirea de „Coridorul IV strategic roman”. Potrivit altor surse, șoseaua a fost construită și pietruită de germani, în timpul Primului Război Mondial, din rațiuni militare, însă a fost foarte puțin folosită.
Transalpina a fost reconstruită în perioada interbelică și a fost dată în folosință în 1938, când a fost inaugurată de Regele Carol al II-lea. Uitată apoi de autorități, aceasta nu a fost asfaltată, până în septembrie 2008, când CNADNR a decis să scoată la licitație un contract de reabilitare a șoselei, adjudecat de “Romstrade”.
La mai puţin de doi ani după ce a fost deschisă traficului rutier, Transalpina a intrat deja în atenţia specialiştilor din întreaga lume, iar investiţia a început să dea roade, chiar dacă nu a fost încă recepţionată. Potrivit autorităților gorjene care au purtat discuții cu organizatorii Forumului, premiul ar urma să fie acordat direct premierului României.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News