Connect with us
Publicitate

Eveniment

Drumul spre Poarta Raiului din Munții Șureanu ar putea fi în sfârșit modernizat. Proiectul este pe masa Ministerului Mediului

Publicat

Patru tronsoane de drumuri forestiere, în lungime totală de 15,4 km, aflate între barajul Oașa și Poarta Raiului, urmează să fie trecute din administrarea Romsilva în domeniul public al comunei Șugag pentru a fi modernizate și reabilitate. 

Ministerul Mediului a publicat în dezbatere, pe 27 aprilie, un proiect de Hotărâre de Guvern privind actualizarea descrierii tehnice și a valorii de inventar a unui drum forestier precum și trecerea, cu titlu gratuit, a unui tronson din acesta și a terenului aferent, din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al comunei Șugag, judeţul Alba.

Potrivit proiectului de HG, pentru drumul forestier „Drumuri forestiere”, în lungime totală de 114,30 km, valoarea de inventar este în prezent de 239.564 de lei. Se propune actualizarea valorii de inventar la 20.072.842 de lei.

Din lungimea totală a drumului, Primăria comunei Șugag solicită patru tronsoane, respectiv, în lungime totală de 15,426 km.

Terenul aferent acestui drum forestier are o suprafață totală de 12,4637 ha, este în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, intabulat în cartea funciară nr. 72544 Şugag (parţial) şi înregistrat în Amenajamentul silvic al Ocolului Silvic Blaj, Direcţia Silvică Alba, ediţia 2018, astfel:

  • Sub denumirea „Oaşa – Poiana Muierii”, cu o lungime solicitată de 7,542 km, din totalul de 22,5 km. Tronsonul solicitat începe în dreptul barajului Oaşa la intersecţia cu DN 67C, până la intersecţia cu drumul forestier Valea Mare – Prigoana, în aproprierea bornei amenajistice nr. 347.
  • Sub denumirea „Valea Mare – Prigoana” în, cu o lungime solicitată de 3,286 km, din totalul de 5,6 km. Tronsonul solicitat începe de la intersecţia cu drumul forestier Oaşa – Poiana Muierii, până la intersecţia cu drumul forestier Valea Prigoanei – Oaşa, în aproprierea bornei amenajistice nr. 242.
  • Sub denumirea „Vl. Mare – Prigoana”, cu o lungime solicitată de 0,398 km din totalul de 0,4 km. Drumul forestier solicitat începe de la intersecţia cu drumul forestier Oaşa – Poiana Muierii, până la intersecţia cu DF Valea Prigoanei situată în locul numit „Luncile Prigoanei”.
  • Sub denumirea „DAF PârâuI Canciului”, cu o lungime solicitată de 4,200 km, din totalul de 5,2 km. Tronsonul solicitat începe de la intersecţia cu drumul forestier Valea Prigoanei, până la intersecţia cu drumul forestier Râul Mare – Şureanu situată în locul numit „Poarta Raiului”.

Tronsonul solicitat din drumul forestier deserveşte în totalitate fondul forestier proprietate publică a statului şi zonele turistice şi de agrement situate în perimetrul unităţii administrativ-teritoriale a comunei Şugag, respectiv un număr de 140 de cabane turistice, case de vacanţă, pensiuni şi terenuri aferente concesionate pentru construcţii, precum şi cele două staţiuni turistice, Luncile Prigoanei şi Poarta Raiului.

De asemenea, prin Hotărârea Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) nr. 0099 din luna decembrie 2020 s-a aprobat Programul cu obiectivele de pregătire operativă a teritoriului pentru apărare, valabil în perioada 2021-2024, în cadrul căruia a fost cuprins în sarcina administrativ-teritoriale comuna Şugag realizarea obiectivului „Modernizarea comunicaţiei rutiere între barajul Oaşa, Luncile Prigoanei-Poarta Raiului cu lungimea de 16,3 km”.

Prin Hotărârea Consiliului local al comunei Șugag nr. 52/2022, modificată și completată de Hotărârea Consiliului local al comunei Șugag nr. 86/2022, s-a aprobat cererea de trecere a unei părți în lungime de 15,4 km din drumul „Drumuri forestiere” și a terenului aferent acestuia, din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor – Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva SA în domeniul public al comunei Șugag, județul Alba.

Justificarea temeinică a uzului sau interesului public local rezidă din faptul că adoptarea acestui proiect de hotărâre asigură premisele implicării Consiliului local al comunei Șugag în realizarea unor proiecte având ca obiect investirea în întreținerea, modernizarea și reabilitarea porțiunii de drum de 15,426 km.

Modernizarea drumului, vitală pentru dezvoltarea zonei

Căile de acces reprezintă elementul vital al dezvoltării zonei respective, pentru aceasta, comuna Şugag, este dispusă să investească în modernizarea acestor drumuri pentru o mai bună exploatare a resurselor turistice, culturale, agricole şi silvice.

În satul de vacanţă „Luncile Prigoanei”, care a fost înfiinţat de către Consiliul Local al comunei Şugag încă din anul 1998, există o bază sportivă şi de cantonament afiată in proprietatea municipiului Sebeş care are o capacitate de 100 de locuri de cazare, iar totalul locurilor de cazare, din pensiunile de aici depăşeşte numărul de cinci sute. Proprietăţile sunt racordate la sistemul de energie electrică şi la sistemul de apă potabilă, sistemul de canalizare fiind în stadiu de întocmire a documentaţiei tehnice. De asemenea în zonă au fost instalate relee de telefonie mobilă de către toţi marii operatori din domeniul telecomunicaţiilor. Tot aici există o stână europeană care atrage anual mii de turişti și unde se desfăşoară anual serbarea păstorească „Zi bade cu fluiera” organizată de către primăria și consiliul local al comunei Şugag.

În satul de vacanță „Poarta Raiului” înfiinţat în anul 2004 există mai multe hoteluri şi pensiuni turistice care asigură peste 500 de locuri de cazare. În zonă prezintă interez turistic rezervaţia arheologică „Castrul Roman” de pe Vârful lui Pătru, rezervaţia naturală „Iezerul Şureunu”, centrul de vizitare „Poarta Raiului” construit de către Consiliul Judeţean Alba unde sunt prezentate informaţii despre situl Natura -2000 „Frumoasa”.

Domeniul schiabil „Şureanu” aflat pe teritoriul administrativ al oraşului Cugir reprezintă principala atracţie turistică a zonei. În prezent pârtiile sunt dotate cu două teleschiuri şi un telescaun, iar lungimea celor zece pârtii totalizează 11.473 metri. Hotelul de la baza pârtiilor dispune de o capacitate dc 50 de camere, spa, restaurant, bar şi magazine.

La iniţiativa uat-urilor judeţului Alba, municipiul Sebeş, oraşul Cugir, comuna Şugag, comuna Săsciori, comuna Săliştea şi comuna Pianu a fost constituită Asociaţia de Dezvoltare Interconiuntară „Munţii Şureanu” care are ca scop crearea cadrului de cooperare între unităţile administrativ-teritoriale din zona munţilor Șureanu în vederea coordonări activităţilor de dezvoltare durabila în următoarele domenii: infrastructură de transport, turistică şi de agrement, turism, agricultură şi creşterea animalelor, protecţia mediului şi biodiversitate, prezervarea culturii, artei si meşteşugurilor tradiţionale, promovarea zonei ca destinaţie turistică şi de investiţii, sănătate şi securitate prin facilitarea cooperării şi schimbului de informaţii între furnizorii de astfel de servicii publice.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 1580/2022 pentru aprobarea atestării unor localități sau părți din localități ca stațiuni turistice de interes local, comuna Șugag a fost atestată ca stațiune turistică de interes local.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate