Actualitate
DSVSA Alba: Avertizare pentru fermieri. Primul focar de pestă porcină africană a fost confirmat în România. RECOMANDĂRI
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba anunță cetățenii și în special fermierii să acorde atenție sporită măsurilor de biosecuritate și să ia măsuri de siguranță împotriva pestei porcine africane, care amenință să se răspândească în România, boala făcând ravagii în efectivele de porci din fermele din Estul continentului.
Potrivit DSVSA Alba, primul focar de pestă porcină africană în România a fost confirmat dintr-o gospodărie localizată la periferia municipiului Satu Mare, aceasta extinzându-se ulterior și la a doua gospodărie.
Îngrijorarea este legată de faptul că în spațiul intra-comunitar comerțul cu porci vii și produse provenite de la aceștia este liber, iar circulația animalelor (în special a porcilor mistreți) în mediul sălbatic nu poate fi controlată.
Reprezentanții DSVSA Alba transmit că nu există vaccin împotriva acestei boli. „DSVSA atrage atenția tuturor factorilor implicați în industria suinelor, crescătorilor de animale din sectorul comercial industrial, ferme de tip A, ferme gospodărești, medicilor veterinari de liberă practică, vânătorilor și pădurarilor, publicului, administrației centrale și locale cu rol în controlul bolilor, privind pericolul pe care îl reprezintă această boală, în vederea notificării cât mai timpurii a oricăror suspiciuni”.
Boala este cauzată de un virus ce infectează porcii domestici și mistreții de toate vârstele.
Din momentul infestării porcilor și până la apariția primelor semne manifeste de boală la animal durează între 3 și 15 zile, dar în cazurile severe semnele clinice pot apărea în 3-4 zile.
Virusul pestei porcine africane rezistă în fecalele animalului bolnav 6-10 zile, în produsele din carne de porc mai multe luni, iar în carnea congelată mai mulți ani.
Semne generale: Mortalitate ridicată, aproape 100%, intervenită într-un timp extrem de scurt și se manifestă prin temperatură foarte ridicată 40-42 grade, roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și a pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers, care pot apărea cu 24-48 de ore înaintea morții, vomă, diaree (uneori cu sânge), secreții oculare și avorturi.
În cazul apariției unui focar de pestă porcină africană, DSVSA este obligată să ucidă toți porcii bolnavi, iar proprietarii vor primi despăgubiri conform legii.
Cadavrele porcilor morți sau uciși vor fi distruse în condiții de maximă securitate astfel încât să se împiedice orice posibilitate de transmitere a bolii.
Circulația animalelor va fi pusă sub restricții sanitare veterinare în perioada evoluției bolii, iar animalele din curțile aflate în perimetrul de restricții vor fi ținute sub observație zilnică.
Exploatațiile care au avut animale infectate vor fi dezinfectate și deratizate, primind aprobarea pentru repopulare doar când condițiile sanitare veterinare sunt îndeplinite.
Pentru a vă proteja de această boală, DSVSA vă recomandă să respectați următoarele sfaturi:
- nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă, este recomandat ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică
- creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porci mistreți, sau cu proprietari străini care dețin porci domestici
- nu hrăniți animalele cu resturi alimentare/lătură/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie, dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nici o formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne
- nu scoateți scroafele/vierii din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație
- nu cumpărați purcei din loturi necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit
- nu folosiți în hrana animalelor iarba culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porcii mistreți bolnavi
Orice suspiciune că un mistreț sau un porc domestic poate fi bolnav de pesta porcină africană va fi anunțată imediat medicului veterinar din localitate, medicului veterinar oficial sau la DSVSA Alba la numărul de telefon 0258.835915 sau email la office-alba@ansvsa.ro.
În această perioadă, proprietarii care dețin porci în mici gospodării, în exploatații de tip A sau crescători organizați în asociații de creșterea animalelor, vor identifica animalele prin crotaliere având obligația anunțării medicului veterinar concesionar din raza teritorială.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News