Connect with us
Advertisement

Eveniment

DSVSA Alba: Un singur focar de pestă porcină africană la porc domestic, activ pe teritoriul județului. Ce măsuri au fost luate

Publicat

Pe teritoriul județului Alba evoluează, în prezent, un singur focar de pestă porcină africană la porc domestic, depistat în 23 iunie, în localitatea Ighiu, ca urmare a analizelor efectuate în Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba și confirmate de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București. În urma acestuia, s-au luat măsurile specifice în vederea prevenirii răspândirii îmbolnăvirilor, s-au stabilit zonele de protecție (pe o rază de 0 – 3 kilometri) și supraveghere (3 – 10 kilometri), în jurul focarului.

În luna iunie s-a reușit stingerea a 18 focare de pe teritoriul județului Alba, din comunele: Jidvei (3), Cenade (1), Valea Lungă (4), Cetatea de Baltă (2), Bucerdea Grânoasă (2), Pâclișa (1), Vințu de Jos (3), Cunța (1), Mirăslău (1). Acest lucru a fost posibil grație colaborării între Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, cu celelalte instituții implicate în combaterea focarelor de PPA, dar și a respectării măsurilor specifice de către crescătorii de animale.

În continuare, respectarea măsurilor de către crescătorii de animale este extrem de importantă pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor la animale. În acest sens, transmitem populației să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați, cu crotalie, și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; creșteți porcii doar în spații închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcii din alte exploatații, cu porcii mistreți sau cu proprietarii care dețin porci domestici; este recomandat ca pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu burete sau paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar; respectați toate măsurile de biosecuritate transmise de către medicii veterinari.

În urma apariției fiecărui focar de PPA s-au luat măsuri în regim de urgență și s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor și s-a adoptat planul de măsuri pentru controlul, combaterea și eradicarea bolii, precum și pentru adoptarea zonelor de protecție și supraveghere.

Reprezentanții DSVSA Alba fac precizarea că pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic și social.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement