Actualitate
DUMINICĂ: Hramul „Nașterea Maicii Domnului”, la Mănăstirea Țeț, în Munții Șureanu. Povestea schitului de pe Valea Mirajului
Duminică, 8 septembrie, creștinii vor sărbători Naşterea Maicii Domnului. Poporul nostru are o evlavie deosebită la Maica Domnului, peste 2 milioane de români purtând numele de Maria sau Marian, ori derivate ale acestora. Evlavia românilor pentru Fecioara Maria s-a concretizat şi în numeroase lăcaşuri de cult care o au ca ocrotitoare pe Sfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu.
În Alba, pe Valea Mirajului din Munții Șureanu, într-o poiană foarte frumoasă, înconjurată de păduri de brazi, se află Mănăstirea Țeț, a cărei biserică își va serba hramul duminică.
Citește și Sfânta Maria 2019: MESAJE și URĂRI pentru familie, colegi, prieteni. Pentru toți cei care-şi sărbătoresc ziua numelui
Mănăstirea Țeț din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia își are începuturile în anul 1952, când Părintele Ghenadie Marciu, călugărit la Mănăstirea Sâmbăta de către părintele Arsenie Boca, începe să ridice o Biserică în Poiana de la Țețu. Cu brațele lui, singur pe vârful culmilor de pe Valea Mirașului, Ghenadie a construit un locaș micuț, din lemn – actualul paraclis. Totuși, nu s-a bucurat mult de călugărie. Securitatea l-a arestat pe călugăr, biserica rămânând pustie.
Schitul a fost reînființat în 1990, de către Părintele Sofronie Boboia. Biserica nouă a fost ridicată de către fratele Ioan Aloman din Mărtinie și Dumitru Bildea din Deal. Pictura-frescă a noii Biserici aparține lui Liviu Dumbrava din Gura Humorului – Suceava. Biserica mare a fost sfințită la 26 iulie 2003 și poartă hramul Nașterii Maicii Domnului (8 septembrie), pe când hramul Bisericii vechi este Sfântul Gheorghe (23 aprilie).
Ca așezare geografică, Schitul Țețu se află la o distanţă de aproximativ 60 km de Sebeș, pe cursul văii Sebeș – Șugag – Tău – Miraj, într-o poiană foarte frumoasă, înconjurată de păduri de brazi care te fascinează şi impresionează deopotrivă. Se învecinează cu plaiuri la fel de frumoase: la răsărit se află cătunele Smid, Ivăniș, Jidostină, la apus – stâna Tomnatic-Curmătură, la miazăzi – Vârful Gotul şi Vârful Petru, la miazănoapte – stâna Măgura şi Vârful Țețu.
Ridicat pe jertfa de-o viață a Părintelui Ghenadie și a Părintelui Sofronie, ctitorii Mănăstirii, Țețu a devenit treptat, pentru credincioșii care urcă în Munții Sebeșului, un loc excepțional, în care găsesc multă pace, bucurie, linişte, o atmosferă de evlavie şi smerenie, dar mai ales multă dragoste.
Acces la Mănăstirea Țeț
Ruta: Alba Iulia – Sebeș (DN 1) – Șugag (DN 67C) – Tău-Bistra – Valea Mirajului
Descriere: Din DN 67C, după barajul Tău, se face dreapta, pe un drum forestier, pe care se merge aproximativ 7 kilometri, până la indicatorul mănăstirii. De aici se merge pe jos, pe o potecă, prin pădure, pe versant. Urcarea durează aproximativ 30 de minute și poate fi solicitantă pentru turiștii fără rezistență fizică.
sursa: reintregirea.ro, viziteazaalbaiulia.ro
foto: Facebook (Organizația Tinerilor din Sibiu, Danut Petrescu, ASCOR Timisoara, Descopera Romania)
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
"Suedezu"
duminică, 29.11.2020 at 17:01
Buna ziua !
Sunt un nepot al unuia dintre ctitorii acestui locaș de cult / rugăciune si nepotul maicii MELANIA, cea care A ÎNGRIJIT DE SCHIT ÎN TOTI ANII COMUNISMULUI si de care, -DIN PACATE – NU A-TI AMINTIT NIMIC … (o RUSINE sa publicați un articol ducând omenirea în eroare CU ISTORII FALSE !…)
Părintele Ghenadie s-e întoarce în mormânt făcând asemenea ABERATII în articol…
NU doar părintele Ghenadie a primit aceasta menire / solie Dumnezeiasca CI SI ACEASTA COPILA (mai târziu devenita măicuța MELANIE) CARE Î-L VIZITA PE PARINTELE Ghenadie si la închisoare…)
Doresc deci sa fiu kontaktat prin mejl sau telefon pentru a va putea da informații mai PRECISE
în legatura cu ISTORIA acestei mânăstiri.
Chiar si EU am avut grija de creaturi si mănăstire în timpul când maica Melanie (matusa mea) A FOST PLECATA ÎN ISRAEL …
Adressa; dumitru.hulea@gmail.com
Tel;+4792555075.
Cu stima, Dumitru