Actualitate
DUMINICĂ: Județul Alba aniversează 45 de ani de la înființare: Expoziție de imagini, documente și portrete ale președinților din istoria Consiliului Județean
În acest sfârșit de săptămână, județul Alba aniversează 45 de ani de la înființare. Cu această ocazie, se vor reuni toți președinții Consiliului Județean și directorii instituțiilor deconcentrate din Alba, într-o ședință festivă la sediul instituției. Duminică, în holul Consiliului Județean va fi oragnizată o expoziție de desene și litografii tematice. De asemenea, în holul Hotelului Parc din Alba Iulia, la ora 12.00 va fi vernisată o expoziție cu imagini și documente din anul 1968, organizată de Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale.
„Expoziția de duminică face parte dintr-un proiect mai amplu, o expoziție ce va fi finalizată la 1 decembrie și ce cuprinde 3 părți: anul 1968, perioada 1969-1989 și perioada 1990-2013. În expoziție vor fi mai multe panouri cu imagini și documente referitoare la anul 1968: înființarea județului și a Comitetului Executiv, viață cotidiană – industrie, agricultură și timp liber. Expoziția va fi prezentată duminică la ora 12.00 la Hotel Parc din Alba Iulia. Ulterior, panourile vor fi transportate și vor rămâne la Consiliul Județean”, ne-a spus directoarea Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale, Dana Zecheru.
Câteva date din istoria județului Alba:
„Certificatul de naștere” al județului Alba a fost semnat la data de 1 ianuarie 1968, în urma reformei administrativ-teritoriale al României. Atunci, autoritățile comuniste au revenit la împărțirea pe județe, întinderea acestora fiind însă diferită față de cea din perioada interbelică. Până atunci, Alba era un mic raion de margine al regiunii Hunedoara.
Iată o scurtă prezentare a perioadei istorice a județului Alba, redată în revista Dacoromania:
„Începând din 1964 în cadrul politicii duse de PCR de desprindere de puternica dominaţie sovietică în România a avut loc o perioadă de uşoară destindere şi de revenire la unele tradiţii româneşti între care şi la vechile judeţe printr-o nouă organizare a teritoriului ţării. Conferinţa naţională a PCR din 6-8 decembrie 1967 a hotărât îmbunătăţirea organizării administrativ – teritorială a ţării şi sistematizarea localităţilor urbane şi rurale cu motivaţia că această organizare ar corespunde schimbărilor intervenite în dezvoltarea economică a ţării şi repartizarea mai eficientă a forţelor de producţie în teritoriu. În organizarea noilor judeţe şi a municipiilor s-a ţinut seama de condiţiile economice, sociale, politice, geografice şi istorice existente, de componenţa naţională a populaţiei şi de legăturile cultural – tradiţionale, precum şi de perspectivele de dezvoltare a diferitelor zone şi localităţi potrivit prevederilor din planurile cincinale pe perioada 1971 –1980. Noile judeţe aveau un teritoriu mai mic decât a vechilor regiuni asigurându-se legături mai directe cu oraşele şi comunele ce intrau în componenţa lor. O comisie formată din specialişti în domeniile: economiei, geografiei, istoriei, geologiei, etnografiei, sociologiei, lingvisticii, etc. au lucrat doi ani la pregătirea şi definitivarea reformei administrativ – teritoriale care s-a aplicat începând din 1 ianuarie 1968.
Judeţul Alba a cuprins vechiul teritoriu dinainte de 1951 căruia i s-au anexat părţi din fostele judeţe limitrofe şi anume: de la judeţul Turda, toată Valea Arieşului, de la Ocoliş până la Arieşeni; de la judeţul Târnava Mare zona Blaj până la Valea Lungă; de la judeţul Târnava Mică zona până la Cetatea de Baltă, iar de la judeţul Hunedoara, zona de la Cugir până la Ceru Băcăinţi. Fostele judeţe Turda, Târnava Mare şi Târnava Mică nu au mai fost reînfiinţate.”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News