Eveniment
Duminică se încheie Recensământul populației și locuințelor 2022. AMENZILE pe care le riscă persoanele care nu se recenzează
Recensământ 2022, la final: Duminică, 31 iulie, este ultima zi pentru recenzare, după ce termenul a fost prelungit de două ori. Cei care nu s-au recenzat până la această dată riscă amenzi de până la 3000 de lei.
Lista punctelor de recenzare poate fi accesată AICI.
”Această ultimă perioadă de prelungire privind culegerea datelor de la populație continuă atât în punctele fixe deschise de primării cât și prin recenzorii de teren. Actele normative care guvernează desfășurarea recensământului nu permit prelungirea perioadei de recenzare dincolo de data de 31 iulie”, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).
Citește și Cu cât sunt plătiți recenzorii implicați în Recensământul 2022. Ultima zi de recenzare
Potrivit autorităților, până în această săptămână, era recenzată circa 90% din populația rezidentă estimată la începutul recensământului (19,02 milioane persoane). În Alba, până în 12 iulie, erau recenzate 271.941 persoane (86% din populația județului).
Cei care refuză recenzarea riscă amenzi
Recenzarea prin interviu față în față este ultima etapă a colectării datelor de la populație pentru Recensământul Populației și Locuințelor (RPL2021) și este obligatorie. Persoanele care vor refuza recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 lei, iar pentru persoanele care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidențiale sunt prevăzute amenzi între 1.500 și 5.000 lei.
RPL2021 este primul recensământ din România organizat integral în format digital. Întregul proces al colectării datelor se desfășoară cu asigurarea confidențialității și protecției depline a informațiilor. Inițial, recensământul trebuia să fie organizat în 2021, dar a fost amânat din cauza pandemiei.
România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din 1989.
Obiectul recenzării: ce date sunt adunate și de la cine
- a) persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România;
- b) persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă ţară pentru o perioadă mai mică de 12 luni;
- c) persoanele cu cetăţenie română care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate, membrii forţelor armate naţionale staţionate în restul lumii, personalul naţional al bazelor ştiinţifice naţionale stabilite în afara teritoriului geografic al ţării, persoanele de cetăţenie română care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave şi platforme plutitoare operând parţial sau în întregime în afara teritoriului economic;
- d) gospodăriile şi nucleele familiale;
- e) clădirile de locuit;
- f) clădirile cu altă destinaţie decât cea de locuit, dacă există cel puţin o locuinţă în acestea;
- g) locuinţele situate în orice clădire, indiferent de forma de proprietate, de pe teritoriul României;
- h) spaţiile colective de locuit.
Cu cât sunt plătiți recenzorii
Cu cât sunt plătiți recenzorii implicați în Recensământul 2022: Cei aproape 20.000 de recenzori sunt plătiţi cu 7 lei per chestionar pentru recenzarea persoanei şi 3,5 lei per chestionar pentru recenzarea locuinţei. Ei sunt cei care colectează datele pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor.
Pentru recenzori, suma creşte cu 2 lei pentru recenzarea persoanei şi cu 1,5 lei pentru recenzarea locuinţei, dacă locuinţele alocate sunt la departare în localitate, iar distanţele pe care trebuie să le parcurgă recenzorii sunt mai mari.
Recenzorii-şefi primesc 6.000 lei (sumă fixă) pentru cele două luni de contractare a serviciilor. Coordonatorii la nivel de localitate, oraş, municipiu câştigă între 4.500 şi 8.000 de lei. Recenzorii sunt plătiţi de primării, însă numai după validarea chestionarelor.
Institutul Naţional de Statistică (INS) estimează că numărul recenzorilor necesari pentru colectarea datelor pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor este de 20.000 de persoane, conform unui răspuns transmis de instituţie Ziarului Financiar. Recenzorii sunt plătiţi cu 7 lei/chestionar pentru recenzarea persoanei şi cu 3,5 lei / chestionar pentru recenzarea locuinţei.
„Institutul Naţional de Statistică a estimat că numărul total necesar al recenzorilor pentru cele 3.228 de UAT este de aproape 20.000. Însă, de recrutarea lor s-au ocupat şi se ocupă, conform obligaţiilor survenite din OUG 19/2020, art.34, alin. 3, lit. b), primăriile. Fiecare primărie are, probabil, o evidenţă a recenzorilor pe care i-a recrutat şi trimis la instruire. Aceste chestiuni nu ţin de Institutul Naţional de Statistică. Recenzorii sunt plătiţi de către primării, însă numai după validarea chestionarelor“, a transmis INS.
Duminică, 31 iulie, este ultima zi în care persoanele se pot recenza. Pot apela la recenzori sau la locațiile fixe de recenzare.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News