Connect with us
Advertisement

Actualitate

Roiul Perseidelor: Spectacol pe bolta cerească. Vezi de la ce oră poţi vedea stelele căzătoare

Publicat

La sfârșitul acestei săptămâni, un fenomen spectaculos poate fi admirat pe cer: stele căzătoare sau așa numitele Perseide, care vor fi cel mai vizibile în nopțile de 11 şi 12 august. Locuitorii din Alba pot vedea Perseidele în mai toate nopțile senine ale săptămânii ce urmează, dar stelele căzătoare vor avea vizibilitatea maximă duminică și luni noaptea.

Fenomenul poate fi observat cel mai bine din afara orașului sau din locații neperturbate de iluminat stradal sau clădiri înalte, așa că pasionații de astre și astrologie pot să își pregătească şezlongurile și binoclurile și petreacă o seară cu adevărat magică sub cerul liber.

“Maximul curentului de meteori Perseide este de la an la an în altă dată şi uneori vizibilitatea este afectată serios de lumina lunii. De data asta, cel mai bine putem să observăm acest fenomen în 11 august şi 12 august, seara, de la ora 11.00 şi până cel târziu la ora 5.00″, a precizat Liviu Mircea, cercetător la Observatorul Astronomic Cluj.

După ce au găsit un loc prielnic vizionării stelelor, albaiulienii sunt sfătuiţi să stea cu faţa spre Est, pentru că fenomenul se va petrece la 60-70 de grade deasupra orizontului. „E bine ca observatorul să stea într-o poziţie cât mai comodă, de preferinţă pe un şezlong. Poate urmări fenomenul printr-un binoclu, însă deplasarea corpurilor cereşti e foarte amplă şi se poate pierde din frumuseţea lor. Cel mai bine se poate vedea cu aparate foto, chiar şi semiprofesionale”, a recomandat Mircea.

Potrivit Organizaţiei International Meteor, se aşteaptă ca în orele de vârf să poată fi observate 100 de stele căzătoare într-o oră.

Pământul va trece prin dreptul celui mai mare flux de stele căzătoare timp de câteva ore, punctul culminant fiind prevăzut în jurul orei 19.00 GMT din data de 12 august (+3 ore, ora Bucureştiului – n.red.), potrivit Sky and Telescope.

Aceste stele căzătoare sunt de fapt nişte rămăşiţe provenite de la cometa 109P/Swift-Tuttle. Dârele de foc care intră în atmosfera superioară a Pământului ating viteze de până la 60 de kilometri pe secundă. Particulele uriaşe de gaz incandescent sunt denumite şi „mingi de foc”.

„Cometa Swift-Tuttle are un nucleu uriaş, de aproximativ 26 de kilometri în diametru. Datorită dimensiunii ei imense, apar numeroşi meteoriţi, iar mulţi dintre aceştia sunt suficient de mari pentru a se crea aceste mingi de foc”, a spus William Cooke de la Centrul Marshall Space Flight al NASA.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gaby

    sâmbătă, 10.08.2013 at 22:17

    Marfa de-a bea astept sa vad aceste stele cazatoare….!!! 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement