Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Spectacole de folclor, concursuri de pescuit şi premii pentru cei mai pricepuţi bucătari, la Târgul Naţional de Turism de la Albac

Publicat

Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac a fost deschis şi duminică pntru toţi cei care au ajuns în acest sfârşit de săptămână la Alba Iulia. Turiştii au avut ocazia să asiste la spectacole de folclor oferite de interpreţi îndrăgiţi, la un concurs de pescuit şi să guste din cele mai variate sortimente de mâncare tradiţională gătite de bucătărese pricepute din diferite zone ale ţării.

Prima zi a Târgului Naţional de Turism a atras la Albac sute de vizitatori, iar programul variat al evenimentului, ospitalitatea localnicilor şi gustul bucatelor de la standuri i-a convins să rămână şi a doua zi. Spectacolele au continuat şi duminică, participanţii de la concursul gastronomic dacă au reuşit să convingă juriul că ştiu să prepare cele mai delicioase bucate.

Târgul se află în acest an la cea de a VII-a ediţie şi a devenit o emblemă pentru judeţul nostru şi o mândrie pentru organizatori: „Eu trăiesc acest eveniment de 7 ediții și, de la an la an, numărul de participanți, producători și meșteșugari crește. Am văzut în sala de sport cele 45 de standuri amenajate foarte frumos, ceea ce înseamnă că există încă oameni care se ocupă de organizarea acestui eveniment. Felicit autoritățile locale și pe președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, pentru că acordă o importanță deosebită acestui eveniment. Târgul Național de Turism Rural de la Albac, Târgul Lemnarilor de la Horea, precum și Sărbătoarea de pe Muntele Găina atrag, an de an, o mulțime de turiști dornici să admire frumusețea acestor munți. Din discuțiile purtate cu proprietarii de pensiuni am constatat că numărul turiștilor a crescut considerabil în acest an, spre deosebire de anul trecut. Aici vin turiști din Dobrogea, București, Ilfov, chiar Constanța și alte județe din România”, a declarat, sâmbătă, deputatul Corneliu Olar.

Vă prezentăm programul evenimentelor de duminică:

Duminică, 4 septembrie
– ora 08.00 Concurs de pescuit „Cupa Aventuri în Apuseni” – manşa a IV-a
– ora 13.00 Festivitatea de premiere a concursului gastronomic
– ora 13.30 Festivitatea de premiere a concursului de pescuit
– ora 14.30 Spectacol folcloric.

UPDATE: Duminică, Ora 17.00: Organizatorii evenimentului au transmis o prezentare a manifestărilor:

„Aproximările organizatorilor confirmă prezenţa a cel puţin 1.800 de vizitatori pentru cele două zile de manifestări, dedicate acestui mare eveniment al turismului judeţean şi naţional, deopotrivă. De fapt, e unicul târg de turism rural din ţară, având ca unic obiectiv dezvoltarea turismului rural prin intervenţia actorilor principali din domeniul turismului (agenţii de turism, pensiuni, administraţii locale, formatori de opinie, presă de specialitate, turişti).

Desfăşurarea târgului a implicat trei locaţii importante – sala de sport, pavilionul expozițional din centrul satului și căminul cultural. Au participat la expoziţia din sala de sport (cu bucate tradiţionale, costume, zestre locală) 45 de expozanți, și anume primării din judeţ şi din alte zone (Vâlcea şi Bihor); Consiliul Judeţean Vâlcea; societăţi comerciale care au prezentat produse şi servicii adresate pensiunilor şi agenţilor economici din turism; agenţii de turism; asociaţii care activează în turism; pensiuni din judeţele Alba, Hunedoara, Cluj şi Arad; Direcţia Silvică Alba; Serviciul Salvamont Alba; Parcul Natural Apuseni; Roşia Montană Gold Corporation. De asemenea, în cadrul concursului de gastronomie s-au înscris 10 concurenţi ce au pregătit „delicii la ceaun”. Nu a lipsit nici expoziția meșterilor populari, din pavilionul expozițional, care a conținut 62 de stand-uri, pe care au expus meşteri sosiţi din 14 judeţe (Alba, Arad, Argeş, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Dolj, Hunedoara, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Sibiu, Suceava, Timiş şi Vâlcea). Cât despre concursul de pescuit, s-au înscris 24 de pescari români.

Spre deosebire de celelalte ediții, evenimentul şi-a deschis porţile încă de vineri, 2 septembrie, când a avut loc primirea tuturor expozanților, amenajarea standurilor acestora și, simultan, prima manșă a concursului de pescuit „Cupa Aventuri în Apuseni”, în apele Arieșului. Cea de-a doua manșă a început abia sâmbătă, la ora 09.00. La ora 10.00, deschiderea Târgului Național de Turism Rural de la Albac s-a petrecut odată cu intrarea căruţelor în sat, însoţite de un grup de biciclişti sosiți din Alba Iulia, purtând însemnele promoţionale ale târgului. A urmat deschiderea oficială, în compania oficialităţilor judeţene, a reprezentanţilor, a agenţiilor de turism din toată ţara, a proprietarilor de pensiuni, precum şi a turiştilor şi localnicilor.

Câteva clipe mai târziu, în cadrul expoziției, a avut lansarea volumului Județul Alba. Ghid turistic, un produs al Consiliului Județean Alba, prilej cu care zeci de volume au fost oferite gratuit celor prezenți. Apoi, la ora 14.00, în căminul cultural, autorii ghidului turistic (Consiliul Județean Alba) au oferit un scurt seminar despre ceea ce a însemnat realizarea acestui volum. Au participat la seminar jurnaliști, oameni de afaceri, reprezentanți ai asociațiilor și agențiilor de turism, precum și simpli turiști. În cadrul aceluiași seminar au fost prezentate principalele caracteristici și strategii de lucru ale proiectului ACT (Acțiuni de Cooperare Teritorială).

Tot la ora 14.00, s-a deschis Concursul Gastronomic, devenit deja tradiţie pentru ceea ce înseamnă târgul de la Albac. La 15.00 s-a reluat concursul de pescuit (manșa a treia), după care, la ora 16.00, reprezentanţii agenţiilor de turism şi ai presei centrale au întreprins călătorii înspre principalele pensiuni din zonă, pe două rute intens circulate din punct de vedere turistic (Albac – Arieşeni şi Vadu Moţilor – Vidra). Programul de sâmbătă al târgului s-a încheiat cu vernisajul expoziției Taberei Naționale de Pictură, într-un spațiu neconvențional (structura unei case în construcție).

Programul ultimei zile, duminică (4 septembrie), a început mai devreme (08.00), cu a patra manşă a Concursului de Pescuit, tot în apele Arieşului. Câteva ore mai târziu s-a desfăşurat Festivitatea de Premiere a câştigătorilor concursurilor de gastronomie (13.00) şi pescuit (13.30). Şi, imediat apoi, de la 14.30, au început ultimele două manifestări ale târgului, și anume parada portului popular și spectacolul de muzică folcorică, cu solişti invitaţi de pe toate meleagurile Transilvaniei.

Câştigătorii Concursului de Gastronomie: Pensiunea Felyviss Albac (premiul I, 178 puncte), Pensiunea Poiana Verde Albac (premiul II, 177 puncte) şi Pensiunea Perla Arieșului Albac (premiul III, 170 puncte). Premiul special al juriului, pentru cea mai originală rețetă, a fost oferit lui Marcel Fărcașu, Tudor Fărcașu, Oana Călugăr și Florin Nicula.

Câştigătorii Concursului de Pescuit: la secţiunea Muscă – Adrian Pop (premiul I), Varodi Attila (premiul II) şi Luca Moga (premiul III). La secţiunea Spinning – Mircea Teodorescu (premiul I), Cristian Pienar (premiul II) şi Ioan Tanța (premiul III). Premiul pentru cea mai mare captură a fost câştigat de către Varodi Attila (un lipan de 34 cm).”

Flavia NICOLAE

Mădălina TOMA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax