Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Eclipsa de Soare din 8 aprilie: NASA face experimente ştiinţifice în timpul eclipsei totale de soare. Ce urmăresc cercetătorii

Publicat

Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială (NASA) din SUA va efectua mai multe experimente ştiinţifice în timpul eclipsei totale de soare din 8 aprilie. Vor studia atmosfera superioară.

Eclipsa va putea fi văzută în unele zone din Mexic, Statele Unite şi Canada.

De la baza Insulei Wallops din Virginia, NASA va lansa trei rachete de cercetare în timpul eclipsei. Obiectivul este de a studia modul în care este afectată atmosfera superioară a Pământului atunci când lumina soarelui se diminuează temporar deasupra unei părţi a planetei.

”Vor face acest lucru prin lansarea de rachete cu 35 de minute înainte de eclipsă, apoi în timpul eclipsei totale şi apoi la 35 de minute după eclipsă. Scopul este de a studia cu adevărat modul în care atmosfera superioară, pe care o numim ionosferă, răspunde la eclipsă, la lumina redusă care vine de la soare în acest timp”, a declarat pentru EFE Georgia de Nolfo, astrofiziciană la NASA, potrivit Agerpres.

Eclipsa urmărită cu avioane WB-57F

Totodată, mai multe avioane WB-57F ale NASA vor fi responsabile de urmărirea eclipsei. Aceasta va începe deasupra Oceanului Pacific de Sud, apoi va ajunge la Mazatlan, pe coasta pacifică a Mexicului. De de acolo, îşi va continua traiectoria deasupra Mexicului, a SUA (din Texas până în Maine) şi a Canadei, pe o traiectorie diagonală.

Avioanele vor zbura de-a lungul traiectoriei eclipsei şi vor face fotografii ale Soarelui. În aceste fotografii vom putea vedea atmosfera foarte subţire a Soarelui pe care o numim coroană, astfel încât vom putea studia într-un mod unic această coroană în această perioadă”, a remarcat experta.

Eclipsa de Soare. Cât va dura

Pentru Nolfo, care este, de asemenea, cercetător în heliofizică, eclipsa este un moment „foarte interesant” pentru a face ştiinţă, atât pentru heliofizică, sau studiul Soarelui şi influenţa sa asupra Pământului şi a sistemului solar, cât şi pentru iubitorii de ştiinţă în general.

Eclipsa totală va dura cel mult 4 minute şi 28 de secunde, mai mult în Torreon, Mexic, şi între 3,5 şi 4 minute în alte locuri.

Pentru a privi acest fenomen trebuie folosiţi ochelari de eclipsă care respectă standardele internaţionale. Privitul direct la soare poate afecta ochii. Dacă nu există niciun fel de protecţie pentru ochi, eclipsa poate fi privită la umbra frunzelor unor copaci, deoarece acestea acţionează ca un proiector de tip „pinhole”, sfătuieşte cercetătoarea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax