Connect with us
Publicitate

EDITORIAL

Ai carte, dar parte când ai?


Publicat

O ştim bine, dar trecem prea uşor cu vederea: politica simulată ne va rupe tineretul de realitate. Aşa cum virusul parvenitismului lăsat în stare de libertate a făcut societatea în care trăim să arate ca un şvaiţer, la fel se va întâmpla şi cu iniţiativele năucitoare ale unor tineri naivi, care cred că intrarea în bazarul politicii autohtone le va acoperi incompetenţa, devenind automat oameni valoroşi, ingenioşi în gândire şi acţiune, demni de respect şi admiraţie.

Efectul unei asemenea rătăciri va fi aidoma unei boli fără leac. Propaganda partidelor este năucitoare. Se aud voci care promit diferite funcţii nemeritate în instituţii judeţene, municipale şi comunale pentru a avea credibilitate şi susţinere publică.

Zurbagiii politicii dau impresia că îi interesează cu adevărat pe ce drum vor merge în viaţă aceşti tineri cu o pregătire mediocră. Ni se demonstrează, cu multă ornamentaţie verbală, cu tot soiul de argumente găunoase, cum ar fi exemplul propriu, că politica te urcă, adică te face om mare, fără altă condiţie educaţională sau intelectuală.

O spun direct: avem printre noi oameni care trăiesc în altă lume. Niciodată nu pot fi altceva decât vânzători de iluzii. Agenda lor este îngustă, lipsită de orizont, împădurită  cu interese de moment, menite să impună dominația de facto prin orice mijloace parşive când vine vorba de viitorul generaţiei tinere. În spațiul lor își permit să ofere pe nedrept funcţii unor oameni slab pregătiţi, însă buni de gură şi uşor de manipulat, ignorând pe cei care au învăţat şi au o evouţie profesională corespunzătoare.

Am auzit, recent, că poţi fi considerat reper uman într-o „soţietate fără prinţipii”, aşa cum este şi cea în care trăim, şi dacă tai frunze la câini, lucru considerat firesc pentru cei care se joacă tot mai des cu destine umane.

E drăgălaş, nu-i aşa, politrucul în cauză dacă ne dă de înţeles că valabilitatea zicalei ,,ai carte, ai parte”, pentru a avea un serviciu bun și bine plătit, nu mai este de actualitate.

Nu mi-am închipuit niciodată că doar  dacă accepţi să devii membru de partid şi te urci din interes pe o corabie a parveniţilor, unde dispreţul faţă de valori face casă bună cu mitocăniile palavragiilor şcoliţi  de partid, poţi să obţii o leafă de la prefectură, consiliu judeţean sau de la alte instituţii şi direcţii etatiste. Până şi femeile de serviciu sunt condiţionate de aderarea la un partid. Cei care intră singuri în astfel de capcane politice trebuie sa fie conștienți că dacă supraviețuiești astăzi nu înseamnă că viitorul poate fi la fel de sigur. Se ajunge la situația ideală de confort material și mulțumire sufletească doar prin efort și angajare, nu prin netrebnicii şi mediocrităţi, urmând sfatul expres că toate trebuie făcute la timpul lor şi cu bună-cuviinţă.

Timpul nu se cumpără și nici nu se conservă, spune cineva. Omul are doar o viață, orânduită în așa fel încât știinta de carte să fie condiția sine qua non pentru reușită. Stau de vorbă cu tineri, mândri că duc servieta unor guşteri politici, care spun că au învăţat destul, adică au reuşit să ia bacalaureatul din a patra încercare, merit pentru care au fost angajaţi ca funcţionari  la intervenţia fără ruşine a unor oameni onorabili şi capabili, de calibrul lui Zaharia Trahanache şi Ştefan Tipătescu.

Le reamintesc acestor beneficiari cu pile la partide că învăţătura este un proces care, de regulă, știi când, începe dar nu eşti întotdeauna sigur când se încheie cu adevărat. Interesele proprii de durată, indiferent de natura lor, nu pot fi satisfăcute fără o pregătire temeinică, aprofundată, care se întinde uneori  pe tot parcursul vieţii. În politică, totul este posibil, mai puţin continuitatea şi siguranţa în carieră.

Din nefericire, cei care gândesc pe cont propriu scriu CV-uri pentru angajări în speranţa că undeva-cineva le va da o şansă să demonstreze că ştiu să muncească corect şi cinstit şi că nu au alte preocupări decât cele legate strict de profesie.

Dacă aceşti tineri ar fi lăsaţi liber să se manifeste, iar politicienii nu ar mai trage sforile, poate că „buruienile” înrădăcinate adânc prin birourile instituţiilor de stat din judeţul Alba nu ar mai fi atât de mândre de fudulia măruntei lor pregătiri profesionale şi atitudinea faţă de statul lor social.

Eliade Bălan

 

*Eliade Bălan este colaborator al ziarului Alba24. În  perioada 1993-2010 a fost secretar general de redacție, redactor șef  și editorialist la ziarul România liberăȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

O parte din personalul medical, lăsat ARTIFICIAL fără stimulentul de risc. Cine NU primește cei 2.500 de lei și de ce

Publicat

Aplicarea Ordonanței de Urgență a Guvernului, care stabilește un stimulent de 2.500 de lei pentru personalul medical și alte categorii de personal implicate direct în activitățile cu pacienți COVID, generează anomalii în sistemul medical. 

Când să pună în practică decizia Guvernului, anunțată cu mult fast de ministrul Sănătății, managerii spitalelor (cei care trebuie să își asume listele cu persoanele care urmează să primească indemnizația) și-au dat seama că de fapt doar cadrele medicale care au lucrat cu pacienți confirmați cu COVID, pot încasa aceste sume de bani.

Asta face, de exemplu, ca personalul care triază pacienții să nu primească acest supliment, dacă printre bolnavii examinați nu există unii la care virusul a fost confirmat.

Adică bani primește doar personalul care a venit în contact direct cu pacienții confirmati poziti la teste primeste stimulentul, chiar dacă și ceilalți și-au asumat riscul.

”Listele inițiale propuneau personalul de la triaj, cel de la urgență si cel de la compartimentul boli infecțioase pentru acordarea stimulentului de risc. Surpriză, nu este așa. Adică… dacă ai lucrat în triaj toată aceasta perioadă și ți-ai asumat riscul de a te infecta, însă nu ai avut norocul (vă dați seama cum sună?) să dai peste un pacient pozitiv, nu te califici pentru stimulent” a transmis pentru Alba24, un medic din Alba, care a preferat să nu îi fie publicat numele.

Situația se complică și mai mult în birocrație. Pacienții au fost trecuți prin triaj, apoi prin urgență, testați și apoi izolați până la aflarea rezultatelor. Acum managerii de spitale trebuie să verfice graficele de prezență în raport cu pacienții confirmați și spitalele sunt vizate de un control al Curții de Conturi.

”Adică să vezi cine a fost de serviciu în noaptea în care pacientul X a trecut prin triaj, apoi prin irgență și apoi la izolator și cine a fost în noaptea în care nici un pacient nu a fost confirmat” a adăugat medicul.

În Alba, există situații în care personalul medical s-a prezentat benevol pentru triajul pacienților, iar situația în care s-a ajuns acum îi nemulțumește. În cel puțin un spital din Alba, angajații s-au solidarizat și au decis să împartă banii cu cei lăsați pe dinafară.

Mai mult, unii dintre managerii de spitale au fost avertizați cu privire la întocmirea listelor cu angajații care primesc stimulentele și cu privire la faptul că toate acestea vor fi verificate în următoarele săptămâni de Curtea de Conturi.

Prevederile ordonanței 43 din 6 aprilie 2020:

(1) Se aprobă acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună, pe perioada stării de urgență, din fondul de salarii al unității angajatoare, prin transferuri din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate sau, după caz, de la bugetul de stat, de la titlul VI «Transferuri între unități ale administrației publice» sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu această destinație, prin ordonatorul principal de credite, pentru următoarele categorii:

a) personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar, inclusiv personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare și personalul paramedical, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19;

b) personalul care furnizează servicii de asistență medicală comunitară, respectiv servicii de îngrijire medicală, activități de izolare și monitorizare a persoanelor diagnosticate pozitiv aflate în carantină;

c) personalul din cadrul direcțiilor de sănătate publică implicat în activități de recoltare pentru testare SARS-CoV-2, verificare, evaluare medicală a persoanelor care traversează punctele de frontieră și care asigură tratamentul persoanelor care prezintă risc de infectare SARS-CoV-2, respectiv pacienți diagnosticați cu COVID-19, precum și cel care desfășoară activități specifice de inspecție sanitară, în spațiile în care a existat cel puțin un caz confirmat cu infecție SARS-CoV-2;

d) personalul din rețeaua de medicină legală implicat în manipularea și efectuarea necropsiilor pacienților decedați diagnosticați cu COVID -19, inclusiv personalul din laboratoarele de toxicologie și histopatologie care efectuează analiza probelor aparținând pacienților decedați diagnosticați cu COVID-19;

e) personalul din cadrul direcțiilor sanitar-veterinare direct implicate în activități de testare și diagnosticare a SARS-CoV-2 prin metode PCR în cadrul laboratoarelor de toxicologie proprii;

f) personalul militar și civil din cadrul structurilor Ministerului Apărării Naționale care execută activități similare celor prevăzute la lit. a)-e);g) personalul de la lit. a)-f) care în urma desfășurării activității a fost diagnosticat cu COVID-19.

Lista personalului din cadrul categoriilor prevăzute la alin. (1) care beneficiază de stimulent de risc se stabilește prin decizie a conducătorului unității angajatoare, pentru activitatea desfășurată în cadrul unității, inclusiv pentru activitatea desfășurată în condițiile legii într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă.

Conducătorul unității angajatoare este responsabil pentru desemnarea personalului implicat în activitățile prevăzute.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Tânăr din Sibiu, prins la volan fără permis, în Alba. Poliția i-a deschis dosar penal

Publicat

Volan

Un tânăr din județul Sibiu a fost prins la volanul unui autoturism, fără a deține permis de conducere, pe raza comunei Gârbova. Poliția i-a deschis dosar penal.

Potrivit IPJ Alba, vineri, în jurul orei 1.30, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sebeș l-au depistat pe un tânăr de 21 de ani, din comuna Poiana Sibiului, județul Sibiu, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 106 F, pe raza comunei Gârbova, fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Primul concert cu distanțare socială la Alba Iulia. Pregătiri intense în Piața Cetății

Publicat

După mai bine de două luni de stare de urgență și izolare din cauza pandemiei de coronavirus, locuitorii din Alba Iulia se vor putea bucura de primul concert în aer liber. 

În Piața Cetății din Cetatea Alba Carolina va avea loc duminică – 7 iunie un concert de muzică populară, iar luni 8 iunie, un concert de muzică clasică, susținute de Centrul de Cultură ”Augustin Bena”. 

Totuși, concertele se vor desfășura cu respectarea măsurilor de distanțare socială instituite pe timpul stării de alertă. 

Potrivit organizatorilor, spaţiul este clar delimitat, astfel încât să se asigure distanțarea socială atât între scenă și public, cât și între cele 500 de locuri pe scaune pregătite.

De asemenea, totul va fi temeinic igienizat. Accesul spectatorilor este liber și se va face doar cu respecartea măsurilor și regulilor pentru prevenirea răspândirii COVID-19, termo scanare, desinfectare și purtea măștilor de protecție.

Spectacolele vor fi organizate de către Consiliul județean Alba prin instituțiile subordonate și Primăria municipiului Alba Iulia.

Pregătirile sunt făcute, scena este instalată, mai rămâne doar ca evenimentul să fie aprobat de comitetul local pentru situații de urgență, care se întrunește astăzi (vineri, 5 iunie). Revenim cu amănunte. 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Sediul Școlii ”Liviu Rebreanu” din Alba Iulia, modernizat cu 1,49 milioane lei. Primăria a recepționat lucrările

Publicat

Sediul Școlii Gimnaziale ”Liviu Rebreanu” din Alba Iulia a fost modernizat cu fonduri PNDL. Investiția a fost de aproape 1,5 milioane lei. Lucrările au fost recepționate de primărie.

Fazele de execuție din contractul atribuit către Alfa Construct S.R.L. au cuprins lucrări de înlocuire integrală a elementelor de acoperiș, refacerea sistemului termic inclusiv prin izolarea planșeului peste pod și subsol, realizarea unei rampe pentru persoane cu handicap, dar și îndeplinirea măsurilor și normelor ce țin de paza și siguranța la incendii, transmite primăria.

”Avem lucrări în derulare, în diverse etape, la mai multe școli, licee sau grădinițe. Am transformat într-o oportunitate inclusiv această perioadă în care copiii au rămas acasă și am avansat pe multe șantiere. Sigur, suntem cuplați deja și la proiecte noi: o creșă și o nouă grădiniță.

Pentru Școala ”Liviu Rebreanu” susținem o formulă completă, după acest prag de investiții susținute din bugetul PNDL, vom trece la modernizarea curții, repararea gardului interior și amenajarea unui teren de sport propriu, folosind bugetul local”, a precizat Paul Voicu, viceprimar cu atribuții de primar.

Valoarea obiectivului de investiții Școala Generală ”Liviu Rebreanu” este 1.495.262,64 lei cu TVA inclus.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate