Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

EDITORIAL: Gânduri negre din ”privat” pentru bo$$ii de la stat!


Publicat

Azi am publicat din nou pe Alba24 un articol despre salariile bugetarilor. Am acumulat atâta frustrare pe subiectul ăsta, încât nu mai pot sta impasibil. Simt că trebuie să scriu, să mă răcoresc în vreun fel, chiar dacă sunt conștient că nu mă ajută cu nimic.

Să mă explic. De vreo 20 de ani mă joc de-a antreprenoriatul. Cu mai mult sau mai puțin succes, am reușit să rezist cu un SRL din 1997 până azi, deși lucrăm într-un domeniu ingrat și lovit de orice mică schimbare (în rău) a situației economice – presa și publicitatea. De bine, de rău, am reușit totuși să supraviețuim. Acum suntem o mână de oameni care ducem acasă o pâine de la firma care editează Alba24. Rolurile de patroni-angajați/colaboratori nu sunt cele clasice. Se muncește mult, dar se vine cu plăcere la muncă, pentru că suntem mai degrabă o întreprindere socială, decât niște capitaliști veroși.

Până nu demult, puteam zice că avem un venit echilibrat. Noi cei de la privat și ei cei de la stat. Nu punem în discuție cât munceau unii și cât se făceau că muncesc ceilalți. Situația s-a schimbat radical anul acesta, odată cu nebunia salariilor bugetarilor. Fără să vrem, am devenit niște frustrați. Ne mirăm și ne alimentăm nevroza reciproc, citind cu stupoare listele salariilor fericiților de la stat: 3000 de lei un șofer de primărie; 9000 de lei un șef de serviciu sau un directoraș de instituție numit politic; 15.000 de lei un primar sau un vice de consiliu județean. Spuneți voi o funcție la stat… oricare… și eu vă dau surpriza vieții voastre. Salarii mai mari decât în Italia, în Alba Iulia! El Dorado, frate.

Suntem de-a dreptul descumpăniți. Pe cine să ne enervăm? Pe bugetarii care s-au trezit peste noapte efectiv bogați fără să facă nimic? Nu e vina lor. Aici au lucrat și până acum pe salarii normale. Nu au ieșit în stradă, nu au făcut greve. A venit norocul peste ei ca de la loto, însă fără să joace cele 6 norocoase. Atunci la cine să țipăm, noi, ăștia din ”privat”, rămași cu gura căscată și buzunarele ușoare? Care-i soluția? În ritmul ăsta și în situația în care suntem, murim cu siguranță, fără să avem nici cea mai mică pârghie să ripostăm.

Vor fi probabil mulți care vor zice că asta e… dacă nu suntem buni manageri și nu suntem capabili să dăm salarii mari, să murim. Să punem lacătul pe firmă. E și asta o soluție. Să fim cu toții bugetari, zic. Să stăm cu mâna întinsă la stat. Dar cine dracu’ ne mai plătește salariile? De unde bani la buget, dacă-i omorâm pe ăștia mici care varsă, cu scrâșnete de dinți, în fiecare 25 a lunii, fonciirea la stat? Întrebați acum orice SRL cât timp ar rezista dacă ar trebui să dubleze salariile. Șase luni, un an? Noi nu am rezista nici atât. O soluție ar fi să mărim veniturile, corect ? Teoretic, da… practic, aproape imposibil. Ia încercați voi să vă anunțați clienții că de mâine vreți să le facturați dublu. Câți vor rămâne lângă voi? Probabil niciunul…

Și atunci ce facem? Îi înțeleg perfect pe colegii mei care sunt abordați aproape zilnic de şefuleţi de la stat și ademeniți cu posturi călduțe de scriitori la bloguri pe care nu le citește nimeni sau de purtători de vorbe. Cum aș putea eu să concurez cu salariile de acolo? Nu m-aș putea supăra, nu aș putea reproșa absolut nimic vreunui redactor Alba24 dacă mâine ar veni cu demisia. Sunt oameni cu rate la bănci și probleme, ca și mine.

Și asta nu e singura problemă. Ia încercați să concurați la cumpărarea unui apartament cu un bugetar! Prețurile în Alba Iulia la imobiliare vor exploda și din această cauză. Avem foarte mulți bugetari în oraș, extrem de bine plătiți, pentru care o rată de 3-400 de euro pe lună înseamnă mai nimic. Iar aceiași bani sunt salariul tău, angajatule de la privat. Pe cine crezi că preferă banca? Pe tine, amărâtule sau pe bugetarul cu salariu mare, aproape imposibil de concediat? Îți doresc succes…

Și uite așa, ajung și la cauza acestei falii din societate… Dragnea și Tăriceanu, în goana după voturi, vor produce cel mai cumplit dezastru pentru micul întreprinzător, „the backbone of our economy” care va rămâne fără angajați și se va prăbuși iremediabil, cocoșat de taxe. Și poate atunci ne vom trezi, dar va fi prea târziu. Și nu va fi ușor nici pentru bugetarii care, vă garantez, vor avea un nou episod Băsescu -25% foarte curând.

Până atunci, să dea dracu’ să intru în vreo instituție publică și să nu fiu servit cu zâmbetul pe buze, că… !@#%*)+&*#$)%.%$!

CItește și

LISTA funcțiilor de lux din instituțiile publice ale județului Alba. Directori ”politici” și angajați cu venituri lunare de peste 17.700 de leiDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

11 Comentarii

11 Comentarii

 1. Alex

  joi, 19.10.2017 at 20:01

  Domnule uitati o chestiune foarte importanta in ceea ce spnei. Nu contest faptul ca acum au crescut salariile in administratia publica locala, dar sa stii ca oamenii de acolo au stat in acele institutii si in anii grei cand salariul a fost 700-900 de lei. Acum nu sunt salarii nesimtite, cum le spun majoritatea, ci salarii decente din care se poate trai. Asa ca va rog frumos, putin respect. Numai bine

  • Lavinia

   joi, 19.10.2017 at 21:20

   „Au stat”, corect spus. Si acum stau, dar pe mai multi bani.Triplati pretul produselor pe care le fabricati si mariti salariile angajatilor. Cine credeti ca plateste acele salarii ale bugetarilor? Noi toti ceilalti. Ei ce produc? Lene. Coruptie. Aroganta. Si voturi, evident. Asta a ajuns Romania, tara bananiera.

  • Claudiu Makkai

   joi, 19.10.2017 at 22:13

   Domnule Alex,
   Sa stiti ca am mai auzit chestiunea asta de la cineva din primaria Alba Iulia. Poate si dvs lucrati pe acolo. Incep sa cred ca asa sunt invatati cei de acolo sa riposteze cand se aduce vorba despre noile salarii mai mari decat in multinationale. Au in primarie 2-3 oameni care se ocupa de comunicare si care probabil au gandit aceasta reactie. Dar ea este numai aparent corecta. Cine i-a impiedicat pe acesti angajati competenti sa plece din sectorul de stat la o slujba mai bine platita la privat atunci cand erau prost retribuiti? Cum se justifica o crestere atat de mare pentru, ATENTIE, aceeasi munca prestata fara cresterea responsabilitatilor sau a productivitatii ? In rest, va urez numai bine.

  • Ana

   joi, 19.10.2017 at 22:28

   Ba, sunt salarii nesimțite pt că ei primesc cat au cerut, adică mai mult decât triplu. Apoi ce se întâmplă? De la anul se vor tripla taxele și impozitele? Sau vor fi mai mult decât triplu? Și nu uitați, privații (mai ales muncitorii, minerii etc) nu au trăit mai bine ca cei din birouri călduțe. Puțin respect și pt muncitori, căci ei dau bani pt luxurile bugetarilor.

  • Mihai

   joi, 19.10.2017 at 22:46

   Sper doar ca nu va contesta nimeni situatia in care nu vor mai fi bani sa-si incaseze salariile majorate si vor muncii iarasi ani de zile pe 700-900 lei/luna. Speram sa nu se intample, iar mediul privat va produce suficient si pentru bugetari, pt ca asta e circuitul.

 2. Tara lui Papura Voda

  joi, 19.10.2017 at 20:49

  Fara nicio intentie de a instiga la violenta, insa daca nu se pune mana pe bata pentru un „reset” ca in ’90, nu vad cum s-ar schimba ceva in bine in tara asta.
  Cu latratul la aer de 20-30 de ani incoace se vede unde am ajuns…

  • sebes

   vineri, 20.10.2017 at 09:58

   plata fara munca

 3. Opruta cornelia

  joi, 19.10.2017 at 22:50

  Domnule Alex da a-ti stat pentru 800_900 si tot la fel stați si acum unii dintre dumneavoastra

 4. dorel bugetaru

  joi, 19.10.2017 at 23:17

  Pai de ce am devenit frustrati si invidiosi ? ?
  Ca nu e cazul.
  Nu e adevarat ce spuneti.
  Salarii foarte mari au sefii de institutii, sefii de compartimente din institutii si unii lucratori care au raspundere mare, destule restrictii si lucreaza mult.
  Cea mai mare parte a salariilor bugetarilor sunt intre 2000-3000 ron. O rata de „doar” 800 ron e ff grea pentru un bugetar de rand, puteti sa ma credeti pe cuvant.
  Stiti ce ar trebui sa faceti pentru un trai mai bun sau macar la fel cu bugetarii? ?
  Sa fiti mai performanti, sa scrieti articole mai bune si nu doar sa luati „mura in gura” de la purtatorii de vorbe de la institutiile bugetare chestii banale, stereotipe.
  Voi, privatii, puteti sa aveti venituri in functie de performantele voastre.
  In institutiile bugetare fac „performanta” doar cei cu pile, ocrotiti politic si nu numai…si asta e cu adevarat frustrant, sa vezi pe cineva, semianalfabet cu tupeu, cu prime si bonusuri, preferatii si rudele politrucilor si sefilor.
  Problemele mari din institutiile de stat sunt coruptia si lipsa de performanta, care uneori deriva tot din coruptie.
  Eu va invidiez pentru atmosfera de lucru de la dv.
  In institutii e plin de barfa, invidie si sefi mult mai limitati decat angajatii.
  Numai bine si succesuri!

 5. cine

  vineri, 20.10.2017 at 08:34

  Problema este ca nu o sa mai fie bani, si atunci ce or sa faca, clar ca vor mari taxele si impozitele aflate in portofoliul autoritatilor locale ! Asa ceva ar fi hotie curata si tupeu fara margini, sa iti stabilesti tu singur salariul printr-un consiliu local sau judetean, care sunt apa de ploaie la picioarele „marilor conducatori”, si apoi sa pretinzi parsiv cetatenilor sa le plateasca. Acesta va fi the endul si va produce marea trezire si in acest oras linistit, dar plin, plin de coruptie si mocirla, smecherie si ipocrizie, tupeu, nesimtire si parsivitate ! Orasul gol ar fi ceva, dar cu multi din el, care se amesteca printre ceilalti si pe care din pacate ii gasesti peste tot, el este din pacate un organism cu metastaze de suprafata, urat mirositoare si vizibil scarboase ! Acestea sunt date de oamenii vremelnici, unii cu aparenta de vesnicie, care se afla intre zidurile entitatilor de autoritate publica si nu numai !

 6. Chris

  vineri, 20.10.2017 at 09:57

  Cred ca salariile acelor sefi, pusi politic sau nu, sunt exagerat de mari pentru o tara ca Romania.Cred ca cel mai corect ar fi, ca de doua ori pe an, acesti sefi in special, apoi si subordonatii la randul lor, sa fie evaluati obiectiv pentru munca prestata.In functie de evaluare sa le scada sau creste salariul sau sa fie eliberati din functie, daca nu au facut nimic.Dar marea intrebare este: cine ar putea face parte dintr- comisie care ar putea sa ii evalueze?Mediul privat(firmele), prin taxele platite, nu o sa reuseasca sa sustina salarii atat de mari, pe o perioada lunga de timp.Cetatenii care lucreaza in mediul privat, nu vor putea plati taxe duble sau triple, pentru ca salariul lor este la fel.In concluzie, de unde sursa de bani?Om trai si om vedea…vai de om…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Garajele neautorizate de pe strada Nicolae Bălcescu din Alba Iulia vor trebui demolate. Precizări de la primărie

Publicat

Garajele neautorizate de pe strada Nicolae Bălcescu din Alba Iulia vor trebui demolate până în 25 octombrie. Viceprimarul Emil Antoniu Popescu a anunțat că deținătorii acestor construcții au fost notificați în acest sens.

”În cursul zilei de vineri, 15 octombrie, au fost emise notificări pentru deținătorii construcțiilor neautorizate cu destinația ”garaj” aflate pe strada Nicolae Bălcescu.

Deținătorii garajelor nu au autorizație de construcție și nici contract de concesiune valabil, fiind notificați încă din anul 2017 cu privire la obligativitatea demolării lor.

Mai mult, există o sentință definitivă în justiție privind corectitudinea notificării din urmă cu 4 ani, urmând ca până în 25 octombrie terenul să fie eliberat de construcțiile parazitare.

În caz contrar acestea vor fi demolate pe cale administrativă, iar autoritățile locale vor recupera cheltuielile de la cei în cauză”, a anunțat viceprimarul.

Pentru garajele similare din spatele magazinului ”Mercur”, termenul limită pentru demolare este 22 septembrie 2022.

”Totodată posesorii garajelor din spatele Magazinului “Mercur” au termen limită pentru demolare data de 22 septembrie 2022, când expiră ultimul contract de concesiune.

De asemenea garajele din spatele Colegiului Tehnic „Alexandru Domșa” urmează să fie desființate în viitor, întrucât în zonă vor fi dezvoltate proiecte importante pentru comunitate: Grădinița 16 și amenajarea unui teren de sport.

Administrația locală are în vedere toate garajele construite ilegal între blocuri obiectivul fiind mărirea numărului de parcări precum și respectarea regulilor de urbanism de către toți cetățenii municipiului”, a precizat Emil Antoniu Popescu.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Cât vom plăti pentru gaz și lumină, în această iarnă. Virgil Popescu: ”Vești bune pentru milioane de români”

Publicat

Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări că România are stocuri suficiente de gaze pentru a trece cu bine peste această iarnă.

A explicat cât vor plăti românii pe facturile la electricitate și gaz, dar și cine va putea să își amâne plata facturilor.

”Vești bune pentru milioane de români!

Consumatorii casnici vor plăti maxim 71 de bani pe KWh, exact cât plăteau anul trecut. Asta după ce am adoptat măsuri de compensare și plafonare ale prețului la energie și gaze naturale, pentru a-i ajuta pe cetățeni să treacă cu bine peste această iarnă.

Românii nu trebuie să facă absolut nimic decât să își monitorizeze consumurile.

Am mărit grila de consum, nu mai sunt 200 de kWh, în urma amendării din Parlament pragul de consum lunar este 300 de kWh, plus 10% marja de toleranță. La gaze naturale a rămas același volum: 1.200 de metri cubi.

Dacă prețul se duce peste 1 leu pe KWh, intervine plafonul. Pentru un consum de 100 de KWh, valoarea facturii va fi un leu X 100, din care se scade compensarea, deci prețul va fi de 71 de lei”, a declarat Virgil Popescu, potrivit dcnews.ro.

Cine poate să își amâne factura?

”Dacă am un venit mediu pe membru de familie de 850 de lei sunt un consumator vulnerabil.

Completarea documentației pentru consumatorul vulnerabil este gestionată de ministerul muncii și primărie. La primărie se completează. Se face o bază de date care va fi transmisă furnizorilor.

Ce se întâmplă cu facturile din octombrie? Aceste facilități intră la data de 1 noiembrie. Contractele furnizorilor de gaz sau electricitate au început din 1 noiembrie.

Avem posibilitatea să mărim perioada prin care se aplică aceste măsuri și pentru luna aprilie.Eu estimez că din aprilie prețul gazului o să o ia pe o pantă în jos”, a mai declarat Virgil Popescu, la Digi24.

Comisiile economice reunite din Senat au votat în unanimitate luni, în bloc, mai multe amendamente aduse OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie.

Printre amendamentele propuse de PSD a fost posibilitatea amânării cu şase luni la plata facturilor pentru consumatorii vulnerabili. Totodată, profitul furnizorilor a fost plafonat la maximum 5% raportat la costurile de furnizare. Printre modificări se află şi supraimpozitarea cu 80% a producătorilor de electricitate, dar şi plafonarea la 5% din costuri a profitului furnizorilor.

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

Cugir: Proiect pentru modernizarea unor trasee în lungime de peste 21 de kilometri, pentru implementarea transportului verde

Publicat

Două trasee în lungime totală de peste 21 de kilometri, între Cugir – Vinerea și între Cugir – Călene – Mugești ar putea fi modernizate pentru implementarea transportului verde. 

Primăria Cugir a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de întocmire SF pentru dezvoltarea sistemului de mobilitate alternativ, public prin implementarea transportului verde în Cugir pe coridorul „Localitatea componentă Vinerea – zona rezidenţială Cindeni – localităţi componente zona de munte”.

Valoarea totală estimată este de 131.932,78 de lei, fără TVA. 

Potrivit temei de proiectare, se urmărește realizarea a două trasee:

Traseul I: Cugir – Vinerea (lungime tronson: 5.300 metri)

Are punct de începere limita intravilan actual, capăt nordic strada Cloșca, continuare pe drumul de exploatare de la locul numit Făgețel – Baltă – strada Codrului – De pășune – intersecție cu DJ Cugir – Săliște.

Situația actuală: drum de exploatare (4 metri lățime, din pământ), terenuri proprietate privată (arabil extravilan), parte din strada Codrului (pământ)

Situația propusă: covor asfaltic, trotuare, piste de bicicliști, canalizare pluvială, canalizare menajeră, iluminat public, apă potabilă, podețe

Traseul II: Cugir – Călene – Mugești (lungime tronson: 16.000 metri)

Are punct de începere limita intravilan actual, capăt nordic strada Cloșca – strada Drăgana – strada Mărășești – Mănăstirea Călene – Școala Călene – Școala Mugești – Valea Grușerii – intersecție cu strada Râul Mare.

Situația actuală: drum de exploatare (4 metri lățime, din pământ), terenuri proprietate privată (arabil extravilan), asfaltată cu degradări pronunțate

Situația propusă: covor asfaltic, apă potabilă, podețe, platforme de încrucișare

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Consiliul Concurenței face verificări pe piața carburanților auto, după creșterea prețurilor la benzină și motorină

Publicat

scumpiri

Consiliul Concurenţei are în derulare o analiză pe piaţa comercializării angro de carburanţi auto. Vrea să identifice factorii care au determinat recentele majorări de preţuri ale carburanţilor, precum şi eventualele disfuncţionalităţi ale pieţei.

În cadrul acestui studiu, declanşat la începutul lunii septembrie, instituţia solicită informaţii şi documente tuturor operatorilor implicaţi, dar şi opinii ale autorităţilor publice cu atribuţii în domeniu, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.

În urma analizei, Consiliul Concurenţei poate propune recomandări, respectiv măsuri în vederea remedierii, atenuării şi prevenirii oricăror efecte negative asupra concurenţei şi, implicit, asupra consumatorilor.

În cazul în care descoperă încălcări ale legii, iniţiază procedurile necesare pentru a le sancţiona, subliniază sursa citată.

Ce măsuri au fost luate în trecut

„Comercializarea carburanţilor atât angro, cât şi cu amănuntul a fost în mod constant în atenţia Consiliului Concurenţei.

Astfel, autoritatea de concurenţă a sancţionat 3 companii din domeniul comercializării angro de carburanţi cu amenzi totale de 3,7 milioane euro pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială, constând în fixarea preţurilor, discounturilor şi adaosurilor comerciale, împărţirea clienţilor şi a surselor de aprovizionare”, se precizează în document.

De asemenea, Consiliul Concurenţei a sancţionat şase companii petroliere (OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL şi Lukoil Romania SRL) cu amendă de 205 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale.

Consiliul Concurenţei precizează că a câştigat procesele cu toate companiile petroliere care au fost amendate şi care au contestat decizia autorităţii, instanţa confirmând încălcarea legii concurenţei.

Monitorul preţurilor pentru carburanţi

Pentru a stimula concurenţa pe piaţa comercializării carburanţilor, autoritatea de concurenţă a lansat aplicaţia Monitorul preţurilor pentru carburanţi, care afişează preţurile pentru toate tipurile de carburanţi (benzină şi motorină) practicate în reţelele OMV, Petrom, Rompetrol, Mol, Lukoil, Socar şi Gazprom din întreaga ţară.

Monitorul preţurilor pentru carburanţi este valabil atât sub formă de aplicaţie web, www.monitorulpreţurilor.info, cât şi ca aplicaţie mobilă (IOS şi Android) ce poate fi descărcată din App Store şi Google Play, oferind multiple facilităţi de căutare, sortare şi filtrare a datelor.

Conform legii, Consiliul Concurenţei poate efectua studii/analize privind domeniul său de activitate, furnizând Guvernului, publicului şi organizaţiilor internaţionale specializate informaţii privind această activitate.

Consiliul Concurenţei invită toţi actorii de pe aceste pieţe la o comunicare activă şi deschisă în ceea ce priveşte obiectul studiului, se mai arată în comunicat.

Care sunt prețurile benzinei și motorinei

Potrivit datelor din Monitorul Preţurilor la carburanţi, analizate de Agerpres, în data de 8 octombrie preţul benzinei premium a depăşit 7 lei pe litru la pompă, cu 40% mai mult decât anul trecut, când un litru de carburant costa sub 5 lei.

Cele mai mari preţuri, respectiv 7,09 lei pe litru, erau în benzinăriile OMV şi Gazprom.

Rompetrol avea, de asemenea, un preţ de 7,07 lei pe litru pentru motorina premium.

Şi celelalte benzinării au avut preţuri apropiate: Petrom – 6,88 lei, MOL – 6,99 lei, Lukoil – 6,76 lei, Socar – 6,59 lei.

În ceea ce priveşte benzina standard, Gazprom a fost cel mai scump, cu 6,5 lei pe litru, urmat de OMV şi Rompetrol, cu 6,49 lei.

Preţurile la motorina premium au ajuns la 6,81 lei (Gazprom). OMV şi Rompetrol comercializau un litru cu 6,8 lei, în timp ce Petrom – 6,55 lei, MOL – 6,69 lei, Lukoil – 6,35 lei, Socar – 6,39 lei.

Motorina standard costa 6,32 lei pe litru la Gazprom şi 6,31 lei la OMV şi Rompetrol. Petrom vindea dieselul cu 6,25 lei, MOL – 6,17 lei, Lukoil – 5,99 lei, Socar – 6,09 lei.

Preţurile menţionate au fost cele valabile pentru 8 octombrie, în benzinăriile OMV, Petrom, Rompetrol, Lukoil şi MOL de pe Autostrada Soarelui şi din apropierea ei, staţiile Gazprom de pe A1 şi Socar din Chiajna.

Din preţul final de la pompă, aproximativ jumătate reprezintă acciza şi TVA, care se virează la bugetul statului.

Platforma online „Monitorul preţurilor carburanţilor” a fost lansată în 2019 de Consiliul Concurenţei şi afişează preţurile practicate de către şase reţele de benzinării din România – OMV Petrom, Rompetrol, MOL, Lukoil, Socar şi Gazprom, însumând peste 1.300 de staţii de distribuţie.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate