Connect with us
Publicitate

Actualitate

EDITORIAL: Gânduri negre din ”privat” pentru bo$$ii de la stat!

Publicat

Azi am publicat din nou pe Alba24 un articol despre salariile bugetarilor. Am acumulat atâta frustrare pe subiectul ăsta, încât nu mai pot sta impasibil. Simt că trebuie să scriu, să mă răcoresc în vreun fel, chiar dacă sunt conștient că nu mă ajută cu nimic.

Să mă explic. De vreo 20 de ani mă joc de-a antreprenoriatul. Cu mai mult sau mai puțin succes, am reușit să rezist cu un SRL din 1997 până azi, deși lucrăm într-un domeniu ingrat și lovit de orice mică schimbare (în rău) a situației economice – presa și publicitatea. De bine, de rău, am reușit totuși să supraviețuim. Acum suntem o mână de oameni care ducem acasă o pâine de la firma care editează Alba24. Rolurile de patroni-angajați/colaboratori nu sunt cele clasice. Se muncește mult, dar se vine cu plăcere la muncă, pentru că suntem mai degrabă o întreprindere socială, decât niște capitaliști veroși.

Până nu demult, puteam zice că avem un venit echilibrat. Noi cei de la privat și ei cei de la stat. Nu punem în discuție cât munceau unii și cât se făceau că muncesc ceilalți. Situația s-a schimbat radical anul acesta, odată cu nebunia salariilor bugetarilor. Fără să vrem, am devenit niște frustrați. Ne mirăm și ne alimentăm nevroza reciproc, citind cu stupoare listele salariilor fericiților de la stat: 3000 de lei un șofer de primărie; 9000 de lei un șef de serviciu sau un directoraș de instituție numit politic; 15.000 de lei un primar sau un vice de consiliu județean. Spuneți voi o funcție la stat… oricare… și eu vă dau surpriza vieții voastre. Salarii mai mari decât în Italia, în Alba Iulia! El Dorado, frate.

Suntem de-a dreptul descumpăniți. Pe cine să ne enervăm? Pe bugetarii care s-au trezit peste noapte efectiv bogați fără să facă nimic? Nu e vina lor. Aici au lucrat și până acum pe salarii normale. Nu au ieșit în stradă, nu au făcut greve. A venit norocul peste ei ca de la loto, însă fără să joace cele 6 norocoase. Atunci la cine să țipăm, noi, ăștia din ”privat”, rămași cu gura căscată și buzunarele ușoare? Care-i soluția? În ritmul ăsta și în situația în care suntem, murim cu siguranță, fără să avem nici cea mai mică pârghie să ripostăm.

Vor fi probabil mulți care vor zice că asta e… dacă nu suntem buni manageri și nu suntem capabili să dăm salarii mari, să murim. Să punem lacătul pe firmă. E și asta o soluție. Să fim cu toții bugetari, zic. Să stăm cu mâna întinsă la stat. Dar cine dracu’ ne mai plătește salariile? De unde bani la buget, dacă-i omorâm pe ăștia mici care varsă, cu scrâșnete de dinți, în fiecare 25 a lunii, fonciirea la stat? Întrebați acum orice SRL cât timp ar rezista dacă ar trebui să dubleze salariile. Șase luni, un an? Noi nu am rezista nici atât. O soluție ar fi să mărim veniturile, corect ? Teoretic, da… practic, aproape imposibil. Ia încercați voi să vă anunțați clienții că de mâine vreți să le facturați dublu. Câți vor rămâne lângă voi? Probabil niciunul…

Și atunci ce facem? Îi înțeleg perfect pe colegii mei care sunt abordați aproape zilnic de şefuleţi de la stat și ademeniți cu posturi călduțe de scriitori la bloguri pe care nu le citește nimeni sau de purtători de vorbe. Cum aș putea eu să concurez cu salariile de acolo? Nu m-aș putea supăra, nu aș putea reproșa absolut nimic vreunui redactor Alba24 dacă mâine ar veni cu demisia. Sunt oameni cu rate la bănci și probleme, ca și mine.

Și asta nu e singura problemă. Ia încercați să concurați la cumpărarea unui apartament cu un bugetar! Prețurile în Alba Iulia la imobiliare vor exploda și din această cauză. Avem foarte mulți bugetari în oraș, extrem de bine plătiți, pentru care o rată de 3-400 de euro pe lună înseamnă mai nimic. Iar aceiași bani sunt salariul tău, angajatule de la privat. Pe cine crezi că preferă banca? Pe tine, amărâtule sau pe bugetarul cu salariu mare, aproape imposibil de concediat? Îți doresc succes…

Și uite așa, ajung și la cauza acestei falii din societate… Dragnea și Tăriceanu, în goana după voturi, vor produce cel mai cumplit dezastru pentru micul întreprinzător, „the backbone of our economy” care va rămâne fără angajați și se va prăbuși iremediabil, cocoșat de taxe. Și poate atunci ne vom trezi, dar va fi prea târziu. Și nu va fi ușor nici pentru bugetarii care, vă garantez, vor avea un nou episod Băsescu -25% foarte curând.

Până atunci, să dea dracu’ să intru în vreo instituție publică și să nu fiu servit cu zâmbetul pe buze, că… !@#%*)+&*#$)%.%$!

CItește și

LISTA funcțiilor de lux din instituțiile publice ale județului Alba. Directori ”politici” și angajați cu venituri lunare de peste 17.700 de lei

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

11 Comentarii

11 Comentarii

  1. Alex

    joi, 19.10.2017 at 20:01

    Domnule uitati o chestiune foarte importanta in ceea ce spnei. Nu contest faptul ca acum au crescut salariile in administratia publica locala, dar sa stii ca oamenii de acolo au stat in acele institutii si in anii grei cand salariul a fost 700-900 de lei. Acum nu sunt salarii nesimtite, cum le spun majoritatea, ci salarii decente din care se poate trai. Asa ca va rog frumos, putin respect. Numai bine

    • Lavinia

      joi, 19.10.2017 at 21:20

      „Au stat”, corect spus. Si acum stau, dar pe mai multi bani.Triplati pretul produselor pe care le fabricati si mariti salariile angajatilor. Cine credeti ca plateste acele salarii ale bugetarilor? Noi toti ceilalti. Ei ce produc? Lene. Coruptie. Aroganta. Si voturi, evident. Asta a ajuns Romania, tara bananiera.

    • Claudiu Makkai

      joi, 19.10.2017 at 22:13

      Domnule Alex,
      Sa stiti ca am mai auzit chestiunea asta de la cineva din primaria Alba Iulia. Poate si dvs lucrati pe acolo. Incep sa cred ca asa sunt invatati cei de acolo sa riposteze cand se aduce vorba despre noile salarii mai mari decat in multinationale. Au in primarie 2-3 oameni care se ocupa de comunicare si care probabil au gandit aceasta reactie. Dar ea este numai aparent corecta. Cine i-a impiedicat pe acesti angajati competenti sa plece din sectorul de stat la o slujba mai bine platita la privat atunci cand erau prost retribuiti? Cum se justifica o crestere atat de mare pentru, ATENTIE, aceeasi munca prestata fara cresterea responsabilitatilor sau a productivitatii ? In rest, va urez numai bine.

    • Ana

      joi, 19.10.2017 at 22:28

      Ba, sunt salarii nesimțite pt că ei primesc cat au cerut, adică mai mult decât triplu. Apoi ce se întâmplă? De la anul se vor tripla taxele și impozitele? Sau vor fi mai mult decât triplu? Și nu uitați, privații (mai ales muncitorii, minerii etc) nu au trăit mai bine ca cei din birouri călduțe. Puțin respect și pt muncitori, căci ei dau bani pt luxurile bugetarilor.

    • Mihai

      joi, 19.10.2017 at 22:46

      Sper doar ca nu va contesta nimeni situatia in care nu vor mai fi bani sa-si incaseze salariile majorate si vor muncii iarasi ani de zile pe 700-900 lei/luna. Speram sa nu se intample, iar mediul privat va produce suficient si pentru bugetari, pt ca asta e circuitul.

  2. Tara lui Papura Voda

    joi, 19.10.2017 at 20:49

    Fara nicio intentie de a instiga la violenta, insa daca nu se pune mana pe bata pentru un „reset” ca in ’90, nu vad cum s-ar schimba ceva in bine in tara asta.
    Cu latratul la aer de 20-30 de ani incoace se vede unde am ajuns…

    • sebes

      vineri, 20.10.2017 at 09:58

      plata fara munca

  3. Opruta cornelia

    joi, 19.10.2017 at 22:50

    Domnule Alex da a-ti stat pentru 800_900 si tot la fel stați si acum unii dintre dumneavoastra

  4. dorel bugetaru

    joi, 19.10.2017 at 23:17

    Pai de ce am devenit frustrati si invidiosi ? ?
    Ca nu e cazul.
    Nu e adevarat ce spuneti.
    Salarii foarte mari au sefii de institutii, sefii de compartimente din institutii si unii lucratori care au raspundere mare, destule restrictii si lucreaza mult.
    Cea mai mare parte a salariilor bugetarilor sunt intre 2000-3000 ron. O rata de „doar” 800 ron e ff grea pentru un bugetar de rand, puteti sa ma credeti pe cuvant.
    Stiti ce ar trebui sa faceti pentru un trai mai bun sau macar la fel cu bugetarii? ?
    Sa fiti mai performanti, sa scrieti articole mai bune si nu doar sa luati „mura in gura” de la purtatorii de vorbe de la institutiile bugetare chestii banale, stereotipe.
    Voi, privatii, puteti sa aveti venituri in functie de performantele voastre.
    In institutiile bugetare fac „performanta” doar cei cu pile, ocrotiti politic si nu numai…si asta e cu adevarat frustrant, sa vezi pe cineva, semianalfabet cu tupeu, cu prime si bonusuri, preferatii si rudele politrucilor si sefilor.
    Problemele mari din institutiile de stat sunt coruptia si lipsa de performanta, care uneori deriva tot din coruptie.
    Eu va invidiez pentru atmosfera de lucru de la dv.
    In institutii e plin de barfa, invidie si sefi mult mai limitati decat angajatii.
    Numai bine si succesuri!

  5. cine

    vineri, 20.10.2017 at 08:34

    Problema este ca nu o sa mai fie bani, si atunci ce or sa faca, clar ca vor mari taxele si impozitele aflate in portofoliul autoritatilor locale ! Asa ceva ar fi hotie curata si tupeu fara margini, sa iti stabilesti tu singur salariul printr-un consiliu local sau judetean, care sunt apa de ploaie la picioarele „marilor conducatori”, si apoi sa pretinzi parsiv cetatenilor sa le plateasca. Acesta va fi the endul si va produce marea trezire si in acest oras linistit, dar plin, plin de coruptie si mocirla, smecherie si ipocrizie, tupeu, nesimtire si parsivitate ! Orasul gol ar fi ceva, dar cu multi din el, care se amesteca printre ceilalti si pe care din pacate ii gasesti peste tot, el este din pacate un organism cu metastaze de suprafata, urat mirositoare si vizibil scarboase ! Acestea sunt date de oamenii vremelnici, unii cu aparenta de vesnicie, care se afla intre zidurile entitatilor de autoritate publica si nu numai !

  6. Chris

    vineri, 20.10.2017 at 09:57

    Cred ca salariile acelor sefi, pusi politic sau nu, sunt exagerat de mari pentru o tara ca Romania.Cred ca cel mai corect ar fi, ca de doua ori pe an, acesti sefi in special, apoi si subordonatii la randul lor, sa fie evaluati obiectiv pentru munca prestata.In functie de evaluare sa le scada sau creste salariul sau sa fie eliberati din functie, daca nu au facut nimic.Dar marea intrebare este: cine ar putea face parte dintr- comisie care ar putea sa ii evalueze?Mediul privat(firmele), prin taxele platite, nu o sa reuseasca sa sustina salarii atat de mari, pe o perioada lunga de timp.Cetatenii care lucreaza in mediul privat, nu vor putea plati taxe duble sau triple, pentru ca salariul lor este la fel.In concluzie, de unde sursa de bani?Om trai si om vedea…vai de om…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate