Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Educaţie sanitară de „Ziua Mondială a luptei împotriva TBC”. Judeţul Alba, sub media pe ţară la numărul de pacienţi

Publicat

În fiecare an, ziua de 24 martie este dedicată, la nivel mondial, pentru a marca lupta împotriva tuberculozei. Sub sloganul „Noi vrem o lume fără tuberculoză”, la nivelul judeţului Alba se desfăşoară o campanie de informare şi educare în scopul prevenirii tuberculozei. Acesta este un proiect al DSP Alba, în parteneriat cu Instituţia Prefectului, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Colegiul de Afaceri Alba, Crucea Roşie, autorităţile publice prin asistenţii medicali comunitari.

Dr. Olimpia Candrea, coordonatorul programelor de promovare DSP, împreună cu dr. Ofelia Oniga, coordonator al Programului de Supraveghere şi Control al Tuberculozei, dr. Ligia Lăncrănjan, coordonator tehnic judeţean al programului de tuberculoză au vorbit miercuri, în conferinţă de presă, despre semnificaţia Zilei Mondiale a luptei împotriva Tuberculozei, activităţile organizate în judeţ cu această ocazie şi situaţia, în cifre, a pacienţilor cu TBC din judeţ.

Acţiunile se desfăşoară în cadrul unei campanii de prevenţie primordială şi primară a TBC prin informare despre natura, simptomele şi tratamentul bolii.

Ce este, cum se manifestă şi cum se tratează tuberculoza?

„Tuberculoza este cea mai răspândită boală infecţionasă la nivel mondial şi o problemă de sănătate publică în România. Transmiterea ei este favorizată de aglomeraţii, alimentaţie proastă, lipsa de îngrijiri medicale obişnuite. Boala este cauzată de bacilul Koh şi afectează plămânii, însă poate avea şi alte localizări. TBC poate fi letală dacă nu este tratată corespunzător. Simptomele TBC sunt o stare de rău şi de extenuare, pierderea în greutate, transpiraţii în timpul nopţii, lipsa poftei de mâncare, iar, dacă afectează plămânii, aceasta se manifestă prin tuse persistentă, febră, respiraţie grea, expectoraţii purulente, junghiuri toracice. Se recomandă celor care prezintă aceste simptome, cât şi celor care petrec timp în proximitatea unor persoane cu astfel de simptome, să consulte de urgenţă un medic. Tratamentul pentru TBC este obligatoriu, gratuit şi pentru persoane neasigurate şi trebuie luat conform indicaţiilor medicului”, a precizat dr. Olimpia Candrea.

Tuberculoza în judeţul Alba, sub media pe ţară

Dr. Ofelia Oniga, coordonator al Programului de Supraveghere şi Control al Tuberculozei, a prezentat evoluţia bolii la nivel de judeţ. Obiectivele acestui program sunt menţinerea tendinţei actuale de scădere a incidenţei prin tuberculoză, iar, la nivel local, menţinerea acesteia sub media pe ţară. Judeţul Alba se află pe locul 6 în ţară, din punct de vedere al numărului mic de pacienţi cu TBC.

„Incidenţa globală” este numărul total de cazuri noi şi pacienţi readmişi, raportat la 100.000 de locuitori. Evoluţia TBC la nivel naţional, din punctul de vedere al incidenţei globale, este descendentă, iar la nivelul judeţului Alba, aceasta este mult mai mică. Dacă, pe ţară, în 2011 incidenţa globală era de 82,8, iar în judeţul Alba aceasta a fost de 48,18. incidenţa cazurilor noi a fost, în 2011, pe ţară, 68,2, iar pe judeţ, 39,6. La copii, incidenţa cazurilor noi a fost pe ţară de 23,8 şi pe judeţ de 9,3.

În judeţul Alba, zona în care sunt înregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoză este Cîmpeni-Abrud. „Una dintre explicaţii ar putea fi că în acea zona există o populaţie cu risc crescut de îmbolnăvire, foarte mulţi au fost mineri, cu forme de silicoză şi riscul de îmbolnăvire e mai mare”, a explicat dr. Ligia Lăncrănjan, coordonatorul tehnic judeţean al programului de tuberculoză.

Educaţie sanitară pentru prevenirea TBC

Campania de informare şi educare TBC, iniţiată de DSP Alba, se desfăşoară în şcoli, la ONG-uri şi sanatorii. DSP Alba a semnat un parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba pentru informarea copiilor de grădiniţe, şcoli generale, în scopul formării de comportamente sănătoase. Prin sistemul Intranet, IŞJ a diseminat informaţii primite de la DSP, în toate şcolile din judeţ.

În şcolile din judeţ, diriginţii au primit materiale informative despre TBC, pe care le vor prezinta la orele de dirigenţie în această săptămână. „Tot ce se întâmplă în şcoală influenţează viaţa de adult. Aceste materiale sunt vitale pentru cadrele didactice, indiferent că sunt educatori, învăţători, iar lumea a început să ceară materiale suplimentare la DSP”, a precizat inspectorul pentru activităţi educative, Antonina Panait.

„Vom încerca să facem controale la populaţia suspusă unui risc de îmbolnăvire crescut. Una dintre aceste categorii sunt copiii, la care incidenţa mare este periculoasă, întrucât, la copii, boala evoluează cu forme grave, adesea letale. Micuţii se îmbolnăvesc din focare, de la părinţi cu rezistenţă la tratamente şi ajung cu meningite. Din acest motiv, derulăm acţiuni de testare tuberculinică în şcoli şi acţiuni de educaţie sanitară pentru recunoaşterea cazurilor de TBC şi trimiterea lor la spital”, a explicat dr. Ligia Lăncrănjan.

Câţi pacienţi cu TBC există în judeţul Alba?

În judeţul Alba, în anul 2011 au fost înregistraţi 179 de pacienţi cu TBC, iar în anul 2012, au fost depistate peste 40 de cazuri noi: 15 în Alba Iulia, 7 în Aiud, 3 în Blaj, 8 în Cîmpeni, 4 în Cugir şi 5 în Sebeş.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gelu

    miercuri, 28.03.2012 at 23:20

    Bravoo in sfrasit se face ceva pentru oameni, felicitari Alba 24 frumos articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax