Eveniment
Efectele consumului exagerat de fast-food asupra sănătății. Calorii, grăsimi și zahăr cu impact asupra copiilor și adolescenților
Efectele consumului exagerat de fast-food: Consumul de mâncare de acest tip poate avea numeroase efecte negative asupra sănătății și bunăstării unei persoane, arată o serie de studii realizate recent la nivel european.
Fast food-ul este adesea bogat în calorii, grăsimi saturate, zahăr și sodiu, iar consumul frecvent poate duce la creșterea în greutate și, ulterior, la obezitate.
Obezitatea este asociată cu riscul crescut de boli de inimă, diabet de tip 2, afecțiuni ale ficatului și alte probleme de sănătate.
De asemenea, consumul excesiv de fast food poate crește nivelurile de colesterol și presiunea arterială, ceea ce poate crește riscul de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.
Mâncarea de fast food este adesea bogat în carbohidrați simpli și zaharuri adăugate, care pot duce la creșterea nivelului de glucoză din sânge.
Care sunt alimentele bune pentru colesterol și cum îl putem reduce. Importanța dietei sănătoase
Consumul regulat poate contribui la apariția diabetului de tip 2 sau la agravarea controlului glicemiei la persoanele deja diagnosticate cu această afecțiune.
Fast food-ul poate fi scăzut în fibre și nutrienți esențiali și poate conține aditivi și conservanți care pot irita stomacul și intestinele, provocând disconfort digestiv, indigestie și alte probleme gastrointestinale.
Efectele consumului de fast-food: Impact negativ asupra sănătății mentale
Consumul frecvent de fast food poate afecta starea de spirit și sănătatea mentală. Unele studii au arătat că există o legătură între consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi și depresie sau anxietate.
Fast food-ul este adesea sărac în nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele, mineralele și fibrele.
- Mâncarea de tip fast-food este o categorie largă de alimente gătite rapid și servite în restaurante cu servire rapidă sau drive-through. Aceste alimente sunt concepute pentru a fi comandate rapid, preparate rapid și consumate pe loc sau luate pentru consum în altă parte.
Nu este de neglijat nici riscul legat de creșterea riscului de cancer.
Consumul frecvent de fast food poate fi asociat cu un risc crescut de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon, de sân sau de prostată, din cauza conținutului său de grăsimi saturate, aditivi și substanțe chimice.
Efectele consumului excesiv de fast-food asupra creierelor copiilor și adolescenților
Creierul adolescenților este „în curs de construcție”. Între vârstele de 10 și 24 de ani, creierul suferă schimbări semnificative, influențate în mare măsură de factori precum genetica, hormonii, somnul și dieta.
Studiile anterioare au legat dieta, în special consumul unei diete occidentale, de disfuncții cognitive.
Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la University of Southern California (USC) și citat de G4Food.ro, a examinat modul în care o dietă bogată în grăsimi și zaharuri afectează creierul adolescentului, influențând memoria.
Concluzia studiului este că mâncarea de tip fast-food afectează creierele aflate în creștere atât de grav, încât deteriorează memoria pe termen lung
Pentru a evita aceste efecte negative, este recomandat să consumi fast foodul în mod moderat și să încerci să îți menții o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, proteine slabe și grăsimi sănătoase.
De asemenea, adoptarea unui stil de viață activ și echilibrat este esențială pentru menținerea unei sănătăți optime.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News