Connect with us
Publicitate

Educație

Elevii a patru școli din județul Alba vor primi o masă caldă pe zi. Program guvernamental de combatere a abandonului școlar

Publicat

Patru școli din județul Alba vor intra în programul guvernamental ”O masă caldă”. Lista instituțiilor de învățământ care vor intra în acest program a fost aprobată de Guvernul Orban în ultima ședintă de dinainte de moțiunea de cenzură. 

Din județul Alba sunt patru școli: Școala Gimnazială ”Ioan Maiorescu” din Bucerdea Grânoasă, Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din comuna Unirea, Școala Gimnazială ”Simion Balint” din Roșia Montană și Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” din Cetatea de Baltă. 

Masa caldă oferită elevilor din câteva școli reprezintă un program guvernamental pilot de acordare a unui suport alimentar pentru copiii aflați în risc de abandon școlar. 

Pachetul alimentar are o valoare de 10 lei pe zi (TVA inclus) pentru fiecare copil care beneficiază de program. La finalul anului se va decide dacă acesta merită extins la nivel național. 

În anii anteriori acest program a funcționat în 50 de unități de învățământ. Începând din semestrul al II-lea al anului școlar 2019-2020, programul „Masa caldă” se va desfășura în 150 de unități de învățământ (lista este disponibilă în anexa acestui comunicat de presă).

Decizia de extindere cu 100 de noi unități de învățământ are la bază efectele pozitive generate asupra beneficiarilor direcţi şi indirecţi. Studiile de impact au arătat că această măsură a avut ca efect scăderea ratei abandonului şcolar, diminuarea absenteismului, precum și formarea deprinderii, la copii, pentru o alimentație sănătoasă.

Astfel, în perioada derulării activităţii didactice, preşcolarii şi elevii din cele 150 de unităţi de învăţământ vor primi, cu titlu gratuit, un pachet alimentar sau o masă caldă pe zi, în limita valorii zilnice de 10 lei/beneficiar (inclusiv TVA).

Comparativ cu anul precedent, numărul beneficiarilor programului este mai mare cu 41.888 de elevi, însumând pentru anul în curs un număr total de 65.343 de elevi.

Suma estimată, necesară implementării programului pentru anul 2020, este de 81.983 mii lei. Procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a pachetelor alimentare/mesei calde se organizează la nivelul fiecărei unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale şi se stabileşte potrivit prevederilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice.

Derularea programului de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi face parte din acțiunile Ministerului Educației și Cercetării pentru realizarea unui obiectiv major al politicilor sale educaționale: asigurarea accesului echitabil și nediscriminatoriu la o educație de calitate pentru toți copiii și tinerii din România.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate