Connect with us
Advertisement

Actualitate

Elevii cer manuale școlare gratuite pentru clasele a XI-a și a XII-a. Acuză Ministerul Educației că încalcă legea

elevi

Publicat

manuale deschidere an scolar Ministerul Educaţiei este acuzat de reprezentanții Consiliului Național al Elevilor că încalcă de patru ani legea. Potrivit acestora, în clasele a XI-a şi a XII-a, elevii sunt nevoiţi să îşi cumpere manuale, deşi ar trebui să le primească gratuit. Un fost elev deja a depus o plângere la DNA pe numele fostului ministru al Educaţiei.

Potrivit unui comunicat, Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Asociația Elevilor din Constanța (AEC) se declară îngrijorați și profund dezamăgiți de atitudinea Ministerului Educației și Cercetării Științifice, care refuză să acorde manuale școlare gratuite pentru elevii care studiază în clasele a XI-a și a XII-a în unitățile de învățamânt de stat, încălcând flagrant liberul acces la educație al elevilor.

”Constituția României, republicată, consacră la art. 32 alin. (4) caracterul gratuit al învățământului de stat, care este reluat și în Legea Educației Naționale, la art. 9 alin. (3). În conformitate cu art. 69 alin. (4) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, elevii și profesorii din învățamântul de stat beneficiază de manuale școlare gratuite, nefăcându-se vreo distincție între ciclurile de studiu.

Încă de la intrarea în vigoare a noii legi a educației, la începutul anului 2011, ministerul educației a refuzat să pună în aplicare prevederile legale, neacordând elevilor din clasele a XI-a și a XII-a manuale școlare gratuite, astfel privându-i pe aceștia de un învățământ de calitate”, se precizează în comunicat.

Un elev de clasa a XI-a sau a XII-a ar trebui să achite, la început de an școlar, suma de 400 de lei, dacă își cumpără manualele de la librărie. Ar putea scăpa ceva mai ieftin dacă ia unele folosite deja de la colegii mai mari.

„Nu este tolerabil ca după 4 ani de la aprobarea Legii Educației Naționale, elevii din învățământul preuniversitar post-obligatoriu încă să fie nevoiți să își cumpere propriile manuale, cu toate că educația e gratuită. Din păcate situația este cel puțin acceptabilă doar în colegiile naționale și liceele din zone urbane unde elevii au posibilități, în timp ce elevii dezavantajați trebuie să învețe după ce manuale găsesc sau chiar deloc. Mă întreb de ce ne mirăm că avem rezultate slabe la evaluări și o cotă mare de analfabeți funcționali, când nici măcar minimul necesar, suportul de curs, nu îl oferim. Peste două milioane de elevi au fost păgubiți în ultimii patru ani în acest mod, iar situația nu mai poate să rămână așa”, a declarat președintele Consiliului Național al Elevilor, Horia-Șerban Onița.

Potrivit Legii Educaţiei din 2011, „elevii şi profesorii din învăţământul de stat şi din învăţământul obligatoriu particular acreditat sau autorizat beneficiază de manuale şcolare gratuite”. Pentru că i-a fost încălcat acest drept, un fost elev din Constanţa a depus o plângere la DNA pe numele lui Remus Pricopie, ministru al Educaţiei la acea vreme. Potrivit fostului elev, plângerea se referă la un abuz în serviciu săvârșit de Ministrul Educației, pentru că a refuzat să pună în aplicare prevederile din Legea Educației.

„Prin refuzul de a acorda manuale școlare gratuite elevilor din clasele a XI-a și a XII-a, ministerul educației aduce atingere, în mod flagrant, unui drept fundamental al elevilor, acela la un învățamânt de calitate. Costul pentru pachetul de manuale pentru elevii din ciclul liceal superior este de aproximativ 400 de lei, o sumă considerabilă pe care, din cauza condițiilor economico-sociale, mulți elevi nu o au, aceștia fiind nevoiți să învețe fără suport de curs, lucru de neconceput într-o țară în care învățământul de stat este gratuit și constituie, conform legii, prioritate națională. Nerespectarea legii nu mai trebuie tolerată”, a declarat președintele Asociației Elevilor din Constanța, Constantin-Alexandru Manda.

Consiliul Naţional al Elevilor a negociat cu actualul ministru, Sorin Cîmpeanu, gratuitatea manualelor şi pentru ultimii ani de liceu.

„A recunoscut faptul că elevii au acest drept. Ne gândim la o soluţie astfel încât Guvernul să acorde o sume de bani elevilor astfel încât aceştia să îşi cumpere manuale iar mai departe, după ce termină anul şcolar, acestea să intre în patrimoniul şcolii”,  a mai precizat Horia-Șerban Onița.

Dacă situaţia nu se va rezolva nici anul acesta, elevii ameninţă cu proteste şi noi plângeri penale.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement