Connect with us
Publicitate

Actualitate

Elevii îşi recâştigă dreptul de vot în consiliile de administraţie din licee. Senatul a adoptat definitiv propunerea legislativă în acest sens

elevi

Publicat

elevi liceu1 O iniţiativă legislativă prin care se solicita reacordarea dreptului de vot în consiliile de administrație ale liceelor pentru reprezentanţii elevilor a fost aprobată de Parlament. Astfel, elevii se vor putea implica activ în deciziile luate în unităţile în care învaţă, comparativ cu situaţia din ultimul an, când statutul acestora era doar de observator.

Plenul Senatului a adoptat definitiv în 15 aprilie propunerea legislativă în acest sens. Actul normativ a fost depusă la Camera Deputaților, la mijlocul lunii decembrie 2014, fiind semnată de un număr de 48 de deputați și senatori, aparținând tuturor formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României.

Citește și BACALAUREAT 2015. CALENDARUL şi modele de SUBIECTE actualizate de Ministerul Educaţiei. Înscrierile încep în 25 mai

Articolul 96, alin.2) din Legea educaţiei a fost completat astfel: „În consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare, din cota rezervată părinţilor, un loc este repartizat, cu drept de vot, unui reprezentant al elevilor, care a împlinit 18 ani”.

O altă modificare adusa legii prevede că la şedinţele consiliului de administraţie din şcolile gimnaziale participă cu statut de observator şi reprezentantul elevilor.

În forma actuală, Legea educaţiei prevede la articolul 96, alin. 3) că „la şedinţele consiliului de administratie participă, de regulă, şi un reprezentant al elevilor cu statut de observator” şi că preşedintele CA are obligaţia să îi convoace la toate şedinţele.

Inițiativa legislativă a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților la începutul lunii martie, ulterior fiind înaintată spre dezbatere Senatului.

Propunerea aparţine Asociației Elevilor din Constanța, fiind sprijinită de Consiliul Național al Elevilor.

Potrivit AEC Constanţa, reprezentanții forului elevilor au lut parte la ședințele Comisiei de învățământ din Camera Deputaților și Senat, atunci când acest proiect a fost dezbătut, pledând în favoarea adoptării acestuia.

“Până în anul 2011, la momentul intrării în vigoare a noii legi a educației, elevii erau reprezentați în Consiliul de administrație. Odată cu adoptarea legii nr. 1/2011, elevilor le-a fost luat dreptul de vot, devenind observatori. De asemenea, după adoptarea OUG nr. 49/2014, reprezentantul elevilor a devenit din observator, observator ocazional, elevii nemaifiind reprezentați în procesul de luare a deciziilor în cadrul unității de învațământ”, se arată într-un comunicat AEC Constanţa.

„După promulgarea legii de cățre Președintele României și publicarea acesteia în Monitorul Oficial, elevii vor fi din nou reprezentați în Consiliul de administrație, de către un elev reprezentant, major, ales în prin vot democratic. Această lege este un important punct de plecare în procesul de democratizare a sistemului de învățamânt românesc.” a declarat Andrei-Eduard Burghelia, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

„Această lege reprezintă un act reparatoriu, care redă elevilor un drept necesar într-o societate democratică, acela de a participa la procesul de luare a deciziilor în cadrul unității de învățământ. Reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administrație reprezintă, alături de acordarea reducerii de 50% la transportul local în comun, cele două mari proiecte pentru care AEC s-a luptat încă de la înființare.” a declarat Constantin-Alexandru Manda, vicepreședintele Asociației Elevilor din Constanța.

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate