Economie
Energie electrică mai scumpă de la 1 ianuarie 2025. Care este decizia Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei
Energie electrică mai scumpă de la 1 ianuarie 2025. ANRE a aprobat rata reglementată a rentabilităţii capitalului investit (RRR). Aceasta este aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare.
Exprimată în termeni reali, înainte de impozitare, rata este de 6,94%, a anunțat Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Aceasta se va aplica din 1 ianuarie 2025 și va avea un impact cumulat pe cinci ani de 50-55 lei/MWh, reflectat în creșteri în factura clienților, potrivit adevărul.ro
Energie electrică mai scumpă. Cum a fost stabilită rata rentabilității
”La stabilirea RRR pentru a cincea perioadă de reglementare s-a avut în vedere atingerea unui echilibru optim între menținerea interesului realizării investițiilor necesare asigurării calității serviciilor de transport și distribuție de energie electrică și gaze natural.
De asemenea, s-a avut în vedere asigurarea unui nivel rezonabil al profiturilor operatorilor de transport și distribuție”. A fost luată în calcul și ”sprijinirea dezvoltării, în cel mai rentabil mod, a unor sisteme sigure, fiabile, eficiente și nediscriminatorii care sunt orientate către consumator”, a anunțat ANRE, într-un comunicat.
George Niculescu, preşedintele ANRE, a explicat decizia.
„Am fost în permanent dialog cu operatorii economici din sectorul energiei electrice şi gazelor naturale interesaţi de ceea ce reglementăm.
Autoritatea a avut în vedere ca valoarea indicatorului macroeconomic să se afle în concordanță cu realitatea din cadrul economiei naționale și europene, în scopul evitării recunoașterii în cadrul structurii tarifelor reglementate a unor costuri de capital excesive și în vederea menținerii unui echilibru între interesele operatorilor și ale utilizatorilor unor servicii publice, respectiv ale consumatorilor finali.
Prin acest RRR dorim creșterea nivelului de investiții în rețelele de distribuție și transport, creșterea calității serviciilor prestate de operatorii de distribuție, astfel încât consumatorul de energie să nu resimtă o creștere în tarif,” a declarat Niculescu.
ANRE: garanție de 5% din valoarea tarifului de racordare
ANRE introduce o garanţie în ceea ce priveşte responsabilizarea investitorilor din domeniul producţiei de energie, mai ales din surse regenerabile, în cuantum de 5% din valoarea tarifului de racordare.
„Ordinul 53 din 30 iulie 2024 a fost îndelung dezbătut. Setează noi reguli în ceea ce priveşte racordarea la reţelele de distribuţie şi la reţeaua de transport pentru noi capacităţi de producţie cu putere instalată de 5 MW. Setează principiile pe bază de competiţie, alocarea făcându-se de data aceasta în regim concurenţial.
De asemenea, introduce o garanţie în ceea ce priveşte responsabilizarea investitorilor din domeniul producţiei de energie, mai ales din surse regenerabile, dar a tuturor producătorilor de energie, în cuantum de 5% din valoarea tarifului de racordare”, a menţionat George Niculescu, potrivit Agerpres.
Acesta precizează că sunt reguli care doresc să stimuleze competiţia între producători, să seteze pe bază de concurenţă această piaţă.
Şeful ANRE a subliniat că aceste garanţii sunt introduse în vederea separării dezvoltatorilor de proiecte care au ca scop doar dezvoltarea proiectelor şi comercializarea lor de producătorii şi dezvoltatorii care doresc într-adevăr să investească în partea de producţie de energie electrică.
„Vrem mai mulţi MW racordaţi la reţele, nu mai mulţi MW pe hârtii.”, a adăugat George Niculescu.
El a subliniat că este pregătit un mini ghid cu toate detaliile cu privire la „ce au de făcut solicitanţii, care sunt atribuţiile şi obligaţiile operatorului de transport, modalitatea în care se fac aceste licitaţii de capacitate şi modalitatea de formare a acestei garanţii”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News