Connect with us
Advertisement

Eveniment

PSD, pe primul loc în sondajele pentru europarlamentare. Ce-au promis la Alba Iulia și ce-au făcut candidații după alegerile din 2009

Publicat

În mai puțin de o lună, toți cetățenii europeni vor fi chemați din nou la urne pentru a îi alege pe cei care vor formula legi în Parlamentul European, ce vor influența viața tuturor oamenilor din Uniunea Europeană. România va trimite la Bruxelles 32 de oameni, funcții disputate de candidați membri ai 15 partide şi alianţe politice şi 8 candidaţi independenţi. În listele electorale permanente valabile pentru alegerile europarlamentare sunt înscrişi 18.303.915 cetățeni cu drept de vot, potrivit Autorităţii Electorale Permanente.

Potrivit ultimului sondaj paneuropean Pollwatch 2014, din 23 aprilie, PSD se află pe primul loc în preferințele electoratului din România, cu 41,5%, şi ar putea obţine 13 mandate în PE. Este urmat de PNL – 15,9%, PDL – 10,6% şi PMP – 9%.

Vezi lista canditaților la alegerile Europarlamentare din 25 mai 2014

La europarlamentarele din 2009  PSD l-a pus pe Adrian Severin „cap de listă”.  Video electoral la Alba Iulia

Pentru a se alătura socialiștilor în forul legislativ al Europei, PSD a ieșit, la ultima campanie electorală, în 2009, cu o listă de candidați deschisă, pe primul loc, de Adrian Severin, care ocupa funcția de europarlamentar din 2007, și care după doar un an și jumătate de la preluarea noului său mandat a intrat în vizorul procurorilor DNA, fiind suspectat de luare de mită și trafic de influență după ce ar fi acceptat să primească 100.000 de euro pentru a depune amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, în sprijinul intereselor unor firme.

Citește și Europarlamentare 2014: Candidatul care propus reducerea TVA la PREZERVATIVE. Este vicepreședinte la filiala unui partid din Alba

În urmă cu cinci ani, într-o emisiune la Realitatea TV Alba Iulia, înainte de alegerile din 7 iunie 2009, europarlamentarul Adrian Severin a explicat cu ce gânduri pornește spre un nou mandat de europarlamentar. Înșira atunci o serie de priorități ale sale în PE: Ca românii să acceadă la un nivel de demnitate a vieții care caracterizează țările europene, românii din Uniunea European să primească același respect ca toți cetățenii, să li se garanteze un set de drepturi suplimentare față de cele acordate de statele naționale.

Alături de acesta, în emisiune a fost invitat Victor Negrescu din București, vicepreședinte al PSD Alba. Candidat la alegerile auroparlamentare, el s-a aflat atunci pe locul 21 pe listă, iar acum se află pe locul 17. Potrivit declarațiilor de atunci, Negrescu era convins că „nu se duce nimeni pentru bani în Parlamentul European, se duce pentru a lupta pentru interesele românilor”.

Adrian Severin, trimis în judecată de procurorii DNA

Europarlamentarul Adrian Severin a fost trimis în judecată de DNA, în aprilie 2013, fiind acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă după ce ar fi acceptat să primească 100.000 de euro pentru a depune amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, în sprijinul intereselor unor presupuse firme.

În dosarul înregistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa a dat decizie definitivă în 11 martie 2014. A trimis cauza la judecătorul de Cameră Preliminară pentru a verifica competenţa şi legalitatea sesizării instanţei, precum şi verificarea legalităţii administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. În timpul procesului, Adrian Severin a cerut înlăturarea probelor acuzării. Mai precis a susţinut că filmuleţul prezentat de jurnaliştii britanici, potrivit căruia ar fi acceptat bani pentru a depune amendamente în Parlamentul European, nu este autentic.

Potrivit rechizitoriului, în perioada decembrie 2010 – martie 2011, Adrian Severin, în calitate de membru în Parlamentul European, a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European și a votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societăţii comerciale pe care cele două persoane pretindeau că o susțin. La suma menționată se adăuga și suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte efectuate de parlamentar, în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente.

„În contextul discuţiilor din perioada ianuarie – martie 2011, inculpatul Severin Adrian le-a pretins celor două persoane, potrivit înţelegerii, suma de 12.000 euro, lăsându-le să creadă că are influenţă asupra a doi deputaţi din Comisia Juridică, a Raportorului Comisiei pentru afaceri economice şi monetare din legislativul european, precum şi asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienţilor companiei pe care cei doi susțineau că o reprezintă. În vederea încasării sumei 12.000 euro, inculpatul Severin Adrian a emis o factură pe care a trimis-o pe email uneia din cele două persoane”, se arată într-un comunicat remis de DNA.

„În ceea ce privește suspiciunea săvârșirii, de către Severin Adrian, alături de alte persoane, a unor infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, cercetările continuă într-un dosar separat, disjuns din prezenta cauză”, se mai arată în comunicat.

În primăvara 2011, reporterii de la „Sunday Times” au înregistrat o discuţie cu europarlamentarul Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbeşte despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputaţi – un român, un sloven şi un austriac – să le plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi au acceptat, relata atunci AFP. Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând: „Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp”. La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru „servicii de consiliere”.

În 20 martie 2011, Parlamentul European a anunţat deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică „The Sunday Times” împotriva celor trei eurodeputaţi. Conservatorul austriac Ernst Strasser şi fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul român refuzând să părăsească postul de la PE.

Adrian Severin şi-a dat demisia însă din PSD. El a fost de asemenea exclus din grupul S&D, în care ocupa funcţia de vicepreşedinte, după ce anterior anunţase intenţia de a se retrage. Severin a rămas în continuare europarlamentar neafiliat, refuzând să renunţe la această calitate, în pofida solicitărilor şi criticilor primite.

În 5 aprilie 2011, prin intermediul Ministerului Justiţiei, DNA a solicitat preşedintelui PE ridicarea imunităţii lui Severin, cât şi o opinie juridică referitoare la incidenţa unor dispoziţii procedurale prevăzute în Protocolul privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene.

În 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotărât ridicarea imunităţii lui Adrian Severin şi a încredinţat preşedintelui PE sarcina de a transmite imediat această decizie autorităţilor competente şi lui Severin.

În 2012, procurorii DNA au extins cercetările în cazul europarlamentarului Adrian Severin, fiind acuzat, pe lângă luare de mită şi trafic de influenţă, şi de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, pentru a înlesni unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.

Fostul ministru şi eurodeputat austriac Ernst Strasser, judecat pentru acte de corupţie, a fost condamnat în 14 ianuarie la patru ani de închisoare cu executare. Strasser a respins permanent toate capetele de acuzare pentru corupţie.

 sursa:mediafax

[media id=578 width=640 height=455]

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement