Educație
EVALUARE NAŢIONALĂ 2018: SUBIECTELE la proba de Limba şi literatura română. Text despre Cetatea Alba Carolina
Elevii de clasa a VIII-a din Alba, alături de colegi din ţară au susţinut, luni, prima probă în cadrul Evaluării Naţionale, cea de Limba şi literatura română. Examenul continuă miercuri, cu testarea la Matematică şi joi, cu proba pentru elevii minorităţilor naţionale, la limba maternă. Primele rezultate vor fi cunoscute pe 19 iunie. Acestea sunt importante, deoarece media la Evaluarea Naţională contează în proporţie de 80% pentru admiterea la liceu.
Proba a început la ora 9.00, iar timpul de rezolvare a subiectelor a fost de 120 de minute, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Sălile de examen sunt monitorizate audio-video.
La prima probă a examenului de Evaluare Naţională, în judeţul Alba, prezenţa a fost de 95,56%, potrivit datelor transmise de IŞJ Alba. Dintre cei 2.590 de elevi înscrişi, au fost 2.475 prezenţi şi 115 absenţi.
SUBIECTELE de la proba de Limba şi literatura română:
Elevi din judeţul Alba care au participat la proba de Limba şi literatura română au spus că nu se aşteptau ca unul dintre subiecte să fie un text din genul epic (“Inocenţii”, Ioana Pârvulescu), dar au precizat că a fost uşor şi s-au descurcat bine la această testare.
La primul subiect, pe baza unui fragment din textul meţionat, elevii au avut de identificat sinonime pentru unele cuvinte, de explicat rolul cratimei, modul de formare a unor cuvinte, de formulat un enunţ cu două idei principale/secundare din text şi de redactat o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze apartenenţa la genul epic al textului dat.
La subiectul al doilea, elevii au primit un text din National Geographic Traveler – Adina Brânciulescu, Transilvania din “goana” trenului, cu detalii despre Cetatea Alba Carolina şi Garda Cetăţii. Pe baza acestuia, au avut de formulat enunţuri, de menţionat gen şi caz pentru unele cuvinte, de precizat funcţii sintactice, de transcris propoziţii subordonate şi de redactat o naraţiune de 150-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută într-o cetate.
SUBIECTELE şi BAREMELE de corectare la proba de Limba şi literatura română, publicate de Ministerul Educaţiei:
Au fost evaluate competenţele elevilor de receptare a mesajului scris, din texte literare şi nonliterare, în scopuri diverse, de exprimare scrisă și de utilizare corectă şi adecvată a limbii române în producerea de mesaje scrise, în diferite contexte de realizare, cu scopuri diverse. Deoarece competenţele de evaluat sunt ansambluri de cunoştinţe, deprinderi şi atitudini formate în clasele a V-a – a VIII-a, subiectele pentru evaluarea naţională vor evalua atât competenţele specifice şi conţinuturile asociate acestora, conform programei şcolare actualizate pentru clasa a VIII-a (aprobată prin ordinul ministrului educaţiei, cercetării şi inovării cu nr. 5097/ din 09.09.2009), cât şi conţinuturile din programele şcolare actualizate pentru clasele a V-a – a VII-a.
Prin evaluarea naţională la limba şi literatura română, în evaluarea unităţilor de conţinut care privesc domeniul limba română (Elemente de construcţie a comunicării), se are în vedere viziunea comunicativ-pragmatică, abordarea funcţională şi aplicativă a elementelor de construcţie a comunicării, cu accent pe identificarea rolului acestora în construirea mesajelor şi pe utilizarea lor corectă şi adecvată în propria exprimare scrisă. Sarcinile de lucru vizează exerciţii de tip analitic (de recunoaştere, de grupare, de motivare, de descriere, de diferenţiere) şi de tip sintetic (de modificare, de completare, de exemplificare, de construcţie), de subliniere a valorilor stilistice şi de evidenţiere a aspectelor ortografice şi de punctuaţie, în situaţiile care impun o asemenea abordare.
În evaluarea unităţilor de conţinut ale domeniului lectură, sarcinile de lucru implică cerinţe care privesc înţelegerea unui text dat, literar sau nonliterar (identificarea ideilor principale, a unor trăsături generale şi particulare ale textului şi exprimarea unui punct de vedere asupra acestora etc.), precum şi redactarea de către elev a unor compuneri vizând scrierea despre un text literar sau nonliterar (rezumat, caracterizare de personaj, comentarea sumară a unor secvenţe, identificarea ideilor principale, exprimarea unui punct de vedere privind ideile sau structurarea textului etc.). De asemenea, sarcinile de lucru vor avea în vedere evaluarea competenţelor de redactare a unor texte argumentative (exprimarea argumentată a unui punct de vedere privind textul studiat sau la prima vedere, motivarea apartenenţei la un gen literar sau la o specie literară), reflexive şi imaginative (compuneri care presupun exprimarea propriilor sentimente, evidenţierea trăsăturilor unui obiect într-o descriere, scurte naraţiuni, continuarea logică a unor dialoguri etc.)
COMPETENȚE de EVALUAT
Competenţele generale vizează receptarea şi producerea mesajelor scrise din programa şcolară pentru clasa a VIII-a (Receptarea mesajului scris, din texte literare şi nonliterare, în scopuri diverse; Utilizarea corectă şi adecvată a limbii române în producerea de mesaje scrise, în diferite contexte de realizare, cu scopuri diverse), detalierile lor în competenţele specifice şi conţinuturile asociate, din programele şcolare pentru clasele a V-a – a VIII-a.
CALENDAR Evaluare Naţională 2018, clasa a VIII-a:
Următoarea probă scrisă (matematică) se va desfășura în data de 13 iunie, iar ultima (limba şi literatura maternă) va fi organizată în 14 iunie.
Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 19 iunie (până la ora 12.00). În aceeași zi, intervalul orar 14.00 – 19.00 este rezervat înregistrării contestațiilor. Acestea vor fi soluționate în perioada 20 – 22 iunie. Examenul se va încheia sâmbătă, 23 iunie, cu afișarea rezultatelor finale.
Conform ordinului de ministru privind structura anului școlar 2017-2018, cursurile pentru clasa a VIII-a se finalizează vineri, 8 iunie 2018.
4-8 iunie 2018 Înscrierea la evaluarea națională
8 iunie 2018 Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
11 iunie 2018 Limba şi literatura română – probă scrisă
13 iunie 2018 Matematică – probă scrisă
14 iunie 2018 Limba şi literatura maternă – probă scrisă – pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă
19 iunie 2018 Afişarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00)
19 iunie 2018 Depunerea contestaţiilor (orele 14:00 – 19:00)
20-22 iunie 2018 Soluţionarea contestaţiilor
23 iunie 2018 Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor.
sursa foto subiecte: antena3.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News