Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Evaluarea externă a unităților de învățământ începe din septembrie. Care este procedura și calendarul activităților

Publicat

În perioada 25 septembrie-8 decembrie, se desfășoară în acest an evaluarea externă a unităților de învățământ. Potrivit metodologiei, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) evaluează periodic, din 5 în 5 ani, unitățile de învățământ preuniversitar acreditate.

În acest sens, unitățile depun cereri, ce sunt transmise la sediul ARACIP. Este vorba despre autorizarea de funcţionare provizorie, acreditare şi evaluare externă periodică, potrivit edupedu.ro.

Cum se face evaluarea externă

Pe lângă cerere, unitățile depun și o fișă-tip și un raport de evaluare internă.

În fișa-tip sunt evidențiate date privind infrastructura, curriculumul, resursele umane și materiale, avizele și autorizațiile necesare procesului de evaluare externă. Este asumată de reprezentantul legal al furnizorului de educație și este avizată de inspectoratul școlar județean.

Raportul de evaluare internă cuprinde o serie de informații necesare pentru a dovedi îndeplinirea cerințelor stabilite în standardele de autorizare, acreditare, respectiv în standardele de referință, pentru fiecare nivel de învățământ, tip de program de studiu și de calificare profesională, după caz.

ARACIP realizează evaluarea externă în vederea autorizării provizorii/ acreditării/ menținerii acreditării în învățământul preuniversitar de stat, fără verificarea existenței autorizației de securitate la incendiu și a autorizației sanitare de funcționare

Calendarul de evaluare externă a unităților de învățământ

  • 1 septembrie 2023-13 octombrie 2023: înregistrarea cererilor de evaluare externă (pentru autorizarea de funcţionare provizorie, acreditare şi evaluare externă periodică);
  • 25 septembrie 2023 – 8 decembrie 2023: derularea activităţilor de evaluare externă;
  • 16 octombrie 2023-15 decembrie 2023: analiza rapoartelor la nivelul Consiliului ARACIP, decizia şi transmiterea actelor administrative.

„Activitațile de evaluare externă în vederea reorganizării rețelei şcolare începând cu anul 2024-2025 se derulează conform Calendarului prevăzut de Metodologia privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de antepreșcolari/ preșcolari și elevi școlarizati în unitățile de învăţământ particular, precum si emiterea avizului conform în vederea organizării rețelei unităților de învăţământ preuniversitar pentru anul şcolar 2024-2025, aprobată prin ordin de ministru”, se arată într-o adresă ARACIP.

În noua lege a Educației, ARACIP devine ARACIIP (Agenția Română pentru Asigurarea Calității și Inspecție în Învățământul Preuniversitar) și va derula toate inspecțiile generale și tematice și va avea birouri teritoriale în fiecare județ.

UPDATE: Situația din județul Alba

În județul Alba, 124 (84%) din cele 148 de unități de invățământ – persoane juridice au nevoie de evaluare externă periodică, potrivit legislației în vigoare, adică au depășit termenul de cinci ani.

Cele 19 unități private sunt evaluate anual, iar în 2022 au mai fost evaluate Grădinița ”Scufița Roșie” și alte patru grădinițe care au solicitat treceri la program prelungit.

Activitățile de autorizare/ acreditare/ evaluare externă periodică desfășurate de ARACIP se fac contracost. Tarifele variază de la 9.597 lei (evaluare externă periodică), 19.194 lei (acreditare) și 12.796 lei (autorizare).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax