Eveniment
Evenimente de weekend în Alba. Concerte în Cetatea Alba Iulia, spectacole la Sebeș, tradiții în Apuseni. PROGRAM

Evenimente de weekend în Alba. La finalul acestei săptămâni, sunteți invitați la evenimente organizate în Alba Iulia, Sebeș, dar și alte localități din județ. Distracția în Cetatea Alba Iulia continuă cu Imagine Fest 2025 – sâmbătă seara vor fi concerte în Piața Cetății. La Sebeș, sunt mai multe evenimente prilejuite de Festivalul ”Lucian Blaga”.
Tot în acest weekend, în comuna Bucium din Munții Apuseni este Serbarea Narciselor.
Evenimente de weekend în Alba. IMAGINE FEST 2025 la Alba Iulia
Sâmbătă seara, în Piața Cetății, vor fi concerte. De la ora 19.00, vor urca pe scenă Andra, Dora Gaitanovici, Vunk, Zdob și Zdub.
Sâmbătă dimineața, în cadrul Imagine Fest 2025, vor fi vânătoare de comori și defilarea Gărzii Garda Eugeniu de Savoya, între Poarta a III-a și Poarta a IV-a a Cetății. Apoi, e la ora 16.00, va fi DJ set pe scena de la Poarta a IV-a a Cetății.
Program Imagine Fest la Alba Iulia, SÂMBĂTĂ, 24 mai 2025
- 10:00 – 11:00 Descoperă Principia. Acces gratuit la Muzeul Principia
- 10:00 – 11:00 Secretele unei moșteniri recuperate. Acces gratuit la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei
- 10:00 – 15:00 Vânătoare de comori. Cetatea Alba Carolina
- 11:00 – 12:00 Tur ghidat gratuit. Cetatea Alba Carolina
- 12:00 Defilare Garda Eugeniu de Savoya. Poarta a III-a a Cetății – Poarta a IV-a a Cetății
- 14:30 – 18:00 Ediție specială „Drum cu prioritate” Poarta a III-a a Cetății (On Air)
- 16:00 DJ Set. Scena Poarta a IV-a a Cetății
- 19:00 Concerte: Andra, Dora Gaitanovici, Vunk, Zdob și Zdub. Scena Piața Cetății
Evenimente de weekend în Alba. Festivalul Internațional „Lucian Blaga” Lancrăm – Sebeș
Programul festivalului din acest an include sesiuni de comunicări științifice, lansări de carte alături de edituri prestigioase, tradiționalul concurs de recitare de poezie, festivități de premiere ale concursurilor de creație, expoziții de artă, spectacole de muzică și teatru.
Finalul festivalului de la Sebeș va culmina cu un concert extraordinar al Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu, care va fi găzduit de Biserica Evanghelică din Sebeș.
Program, 24-25 mai 2025
SÂMBĂTĂ, 24 mai 2025
- SEBEȘ și LANCRĂM
- Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş
- Ora 09.00: Sesiune de comunicări ştiinţifice. Moderator: prof. univ. dr. Ilie Moise. Cărţi şi reviste în festival.
- Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
- Ora 11.00: Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului național de creație literară și artă plastică „Laudă semințelor, celor de față şi-n veci tuturor!”. Expoziție de artă plastică. Momente artistice cu: Fanfara din Petrești, Trupa de Dansuri Săsești, Alexandra Pamfilie și Școala de muzică „DoReMi”.
- Primăria Municipiului Sebeș
- Ora 16.00: Expoziția Zoe Vida Porumb – Tapiserie, broderie, obiect textil. Prezintă: dr. Iulia Mesea (Muzeul Brukenthal Sibiu), conf. univ. dr. Ramona Novicov (Universitatea din Oradea). Cvartetul „Mara Music” din Baia Mare: Carmen Augustin, Sarah Augustin, Augustin Albu, Dorin Chereji.
- Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş
- Ora 19.00: Vernisajul expoziției etnografice: „Prof. univ. dr. Ilie Moise – colecționarul”.
- Ora 20.00: Spectacolul „Viața mea din flori”. Regia: Florin Coșuleț. Distribuția: Florin Coșuleț, Zeno Apostolache (acordeon), Makkai István (clarinet), Zonda Attila (bass acustic).
DUMINICĂ, 25 mai 2025
- SEBEȘ și LANCRĂM
- Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm
- Ora 10.30: Concurs de recitare de poezie.
- Momente artistice cu Cenaclul literar „Lucian Blaga” Sebeș.
- Lansare de carte și expoziție de artă plastică Dumitru Zamfira (SNIHR – Societatea Națională Independentă a Handicapaților din România) și Cenaclul „Petale” Râmnicu Vâlcea.
- Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş
- Ora 17.00: Festivitatea de premiere a Concursului de lectură pentru clasele I-IV „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor!” (coord. prof. învățământ primar Mihaela Gatea).
- Lansare de carte pentru copii: „Ce aude unicornul”, III, „Fragmente din noi” (volum colectiv realizat de elevi din Sebeș, coordonatori: Nadia-Diana Arsin, Lavinia Donose, Sanda Camelia Zurman). Expoziția muzeală – „Sebeș – opt secole de istorie”. Expoziția educativă „Români de poveste” (Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture). Cu participarea Trupelor de teatru „Pied Piper” și „Gepetto” – prof. coord. Lavinia Donose, Școala de muzică „DoReMi” – prof. coord. Alexandra Pamfilie.
- Ora 20.00: BISERICA EVANGHELICĂ SEBEȘ
- SPECTACOL DE GALĂ: Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” dirijat de Anna Ungureanu. Recită actorul Marius Turdeanu.
Organizatorii festivalului sunt: Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.
Evenimente de weekend în Alba. Serbarea Narciselor – Poiana cu narcise, Bucium, Munții Apuseni, 24-25 mai 2025
Frumusețea naturii și a tradițiilor locale se îmbină la Sărbătoarea Narciselor din Apuseni. În acest an, la eveniment nu vor lipsi artiștii consacrați, muzica bună și concursul gastronomic cu premii.
Spectacolul folcloric va fi susținut de artiștii: Deți Iuga, Maria Coman, Otilia Haragoș Seghedi, Loredana Călin, Ancuța Matei Olar, Denisa Macavei, Ansamblul Folcloric Aurarii, Bucium – coordonator Alexandra Vereș, Grupul de Tulnicărese Apuseni, Ansamblul Țarina Cupru Min Abrud, Alin Joldeş împreună cu Ramona Oniciu, Alex Creț, Maria Floca, Oana Silvana Pocola, Andrei Bobariu, Ioana Dănilă.
Poiana Narciselor a fost declarată din anul 1995 arie protejată. Rezervaţia se află în Munţii Metaliferi, la est de Vârful Vâlcoi (1.348 m), între Valea Negrilesei şi Valea Grozei. Poienile cu narcise ocupă culmea şi versantul nord-vestic al Dealului Buciumanilor, la altitudini cuprinse între 1.150 şi 1.250 metri. După o mică întrerupere, ele se continuă pe versantul sud-estic al muntelui Vâlcoi. Rezervaţia are o suprafaţă de aproximativ 45 de hectare.
Legenda de la Negrileasa
Legat de Sărbătoarea Narciselor este cunoscută legenda Negrilesei. Se spune că, în vremuri îndepărtate, o pasăre măiastră care zbura din depărtări, doar o dată în an, în acești munți, pentru a vesti sărbătorile de cântec și joc ale anului, s-a oprit în Poiana Negrilesei, pentru a se odihni. Ciobanii au încercat să o prindă, pentru a-și împodobi pălăriile cu penele ei.
Atunci, pasărea măiastră, frântă de osteneală, așteptă ca păstorii să se aproprie și le rosti cu grai omenesc și înțelept:
„Știu că vreți să-mi luați viața, pentru penele mele, cu care să vă împodobiți pălăriile, dar de mi-ți cruța, voi umple aceste poieni cu aceste pene și an de an ele vor răsări mai frumoase și mai multe pentru voi, astfel încât copiii, nepoții și strănepoții voștri vor avea, cât vor fi acești munți, podoaba penelor mele”.
La aceste vorbe minunate, ciobanii au lăsat pasărea în viață. Și-a luat zborul și nu s-a mai oprit decât pe Muntele Găina, dar nu a uitat să își scuture penele fermecate, astfel încât de atunci și până acum, în aceste poieni din Negrileasa, cresc an de an, frumoasele narcise.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News