Connect with us
Publicitate

Administrație

EXCLUSIV: Proiectul reconstituirii laturii de vest a Cetății, modificat după intervenția ÎPS Andrei

Publicat

Proiectul de reconstituire şi punere în valoare a laturii de Vest a Cetăţii Alba Carolina continuã şi în 2011, în mai puţin de o lună municipalitatea pregătindu-se sã dea o nouă faţă Parcului Unirii. Intervenția ÎPS Andrei a determinat o modificare a proiectului, deoarece, în planurile inițiale, intrarea în Catedrala Reîntregirii nu mai avea o deschidere directă spre parc, accesul fiind permis doar printr-o poartă laterală.

Conducerea Primăriei Alba Iulia a anunțat cã, în perioada următoare, va avea loc licitaţia în vederea începerii lucrărilor în zona parcului, între străzile Nicolae Iorga şi Mihai Viteazul, iar, începând cu 1 aprilie, dacă nu vor exista contestaţii, se vor putea vedea şi primele săpături. “Vorbim de o investiţie ce se ridică la suma de 16.355.190 lei, ce implică lucrări de intervenţii structurale, demolări, reconstruiri şi consolidări. Se va reface şanţul vechi al Cetăţii, ravelinele şi vor fi construite două poduri mobile şi posibil şi un pod pietonal, perpendicular pe axul clopotniţei. Se vor face trasee pietonale, spaţii verzi şi piste de biciclete”, a explicat primarul Mircea Hava.

Şantier în lucru, în faţa Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia

Durata de realizare a investiţiei este de 24 de luni, iar în acest interval parcul din faţa Cateralei Reîntregirii din Alba Iulia va intra într-un proces de trasformare. Potrivit  raportului de specialitate, “între anii 1920-1922, ridicarea ansamblului Catedralei Încoronării s-a fãcut pe latura de vest a fortificaţiei Alba Carolina, între bastioanele Sf. Trinitate şi Sf Mihail. Pentru edificarea ansamblului au fost demolate construcţiile din acest punct – casa comandantului cetăţii cu anexele sale -, iar centura de vest a fortificaţiei a fost distrusă, realizându-se o breşã de ziduri, iar şanţul din acest punct a fost umplut cu pământ. În acelaşi timp, şanţul principal ce desparte curtina Bastionului Sf. Mihail de contragardă şi revelinul au fost umplute cu molozurile rezultate”. Pe terenul studiat, în suprafaţă de 45.225 mp, se vor realiza lucrări de refacere a curtinelor distruse până la o cotă superioară platformei urbane şi se vor identifica toate spaţiile interioare existente sub cota terenului actual, care vor fi ulterior conservate şi restaurate, cu asigurarea reţelor de utilităţi necesare. Lucrările implică şi identificarea surselor de infiltraţii de apă în spaţiile situate în prezent sub cota terenului actual şi eliminarea acestora cu ajutorul unor expertize şi tehnici ce urmeazã să fie aplicate.

Potrivit proiectului, pe întreg perimetrul parcului vor fi amenajate drumuri şi parcaje, piaţete şi alei pietonale, dar şi 730 mp de piste de biciclete şi 19.500 mp de spaţii verzi. Potrivit proiectului, vor fi construite trei poduri auto din beton armat, douã poduri fixe de lemn şi două poduri mobile.

ÎPS Arhiepiscopul Andrei: „Când am aflat că se va reface şanţul din faţa Catedralei, am fost reticent”

Pe durata celor 24 de luni în care se va realiza reconstituirea laturii de Vest a Cetăţii Alba Carolina, intrarea în curtea Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia va fi mascată de utilaje, maldăre de moloz şi săpături. Aceste lucrări vor umbri temporar faţada Catedralei, iar, pentru a se asigura că produsul final nu va afecta în nici un fel imaginea bisericii, ÎPS Andrei s-a adresat Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. „Când am aflat că se va reface şanţul din faţa Catedralei, am fost reticent. Nu mă deranjează ideea proiectului, dar am vrut să mă asigur ca pe axa oraşului ce pleacă din Catedrală şi ajunge pe Platoul Romanilor o să fie construit un pod. Proiectul iniţiat nu prevedea un astfel de pod, aşa că am cerut sprijinul Ministerului, care a mediat problema. S-a făcut un adaos la proiect, pe care l-am semnat în trei exemplare: Arhiepiscopia, Primăria Alba Iulia şi Grup Corint”, a explicat ÎPS Andrei.

Sesizarea către Ministerul Culturii a fost făcută anul trecut, când ÎPS Arhiepiscopul Andrei a observat că pe planurile prezentate de către Primărie nu era prevăzut un pod de lemn care să facă legătura între Catedrală şi Parcul Unirii. Mai mult decât atât, potrivit declaraţiilor reprezentanţilor Arhiepiscopiei, intrarea credincioşilor în Catedrală s-ar fi făcut prin laterală, pe un alt pod, unde era percepută taxă de intrare. ÎPS Andrei nu a fost de acord ca oamenii care doresc să viziteze catedrala să fie nevoiţi să achite o sumă de bani, aşa că a solicitat construirea unui alt pod.

Despre şantierul care se va deschide în faţa Catedralei Reîntregirii, în perioada următoare, ÎPS Andrei ne-a spus: „Orice lucrări de amenajare sunt deranjante, dar sperăm ca rezultatele finale să fie pe măsura aşteptărilor noastre”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate