Eveniment
Experții, reuniți la București, avertizează: Abuzul de antibiotice ar putea ucide un om la fiecare trei secunde, până în 2050
Parteneriatul Global pentru Infecții Respiratorii (GRIP) a reunit marți și miercuri, la București, experți la nivel global și național în domeniul sănătații. Aceștia atrag atenția asupra consumului nejustificat de antibiotice care ar putea ucide un om la fiecare trei secunde, până în 2050.
“Ne bucură faptul că această întâlnire are loc în România, o țară care se află la coada clasamentelor privind un consum responsabil de antibiotice.
Este nevoie să fim parte din acțiunile globale și să învățăm din experiența altor state care sunt mult mai avansate în a îndeplini dezideratele OMS în domeniul combaterii AMR”, a spus prof. dr. Codruț Sarafoleanu, Secretar General al Societății Române de Rinologie, potrivit medichub.ro.
Niciun nou antibiotic nu a fost descoperit în ultimii ani, iar folosirea neadecvată a lor a dus la creșterea alarmantă a rezistenței la aceste medicamente.
Experții la nivel mondial atrag atenția că, fără acțiuni constante de conștientizare a consumului responsabil de antibiotice, până în anul 2050, infecțiile rezistente la antibiotice ar putea provoca 10 milioane de decese pe an.
Ceea ce înseamnă că la fiecare trei secunde vom pierde un om, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății.
“Avem nevoie de noi resurse pentru educarea medicilor, farmaciștilor și în primul rând pentru educarea pacienților. Sunt multe situații în care pacienții insistă să primească antibiotic chiar și pentru o simplă răceală.
Este îngrijorător și doar cu eforturi majore din partea tuturor celor implicați în domeniul sănătății putem reuși o schimbare de paradigmă și comportament”, a explicat dr. Adriana Antohe, membru al grupului RespiRo al SNMF.
Conform datelor Eurostat, România se află pe ultimele locuri ale clasamentului în ceea ce privește consultul medical înainte de utilizarea antibioticului și pe ultimul loc în ceea ce privește cunoștințele generale ale populației despre utilizarea antibioticelor .
Ce riscuri implică utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor
Datele Eurostat, evaluate în cadrul unui studiu al Societății Române de Rinologie și al Societății Naționale de Medicina Familiei, sunt îngrijorătoare și relevă că o treime dintre români folosesc în continuare antibiotice în mod necorespunzător, pentru simple răceli sau durere în gât.
70 la sută dintre părinţi recunosc că au dat tratament copiilor după ureche. Mulţi cred că antibioticul îi scapă de febră pe cei mici.
Cei trataţi inutil cu antimicrobiene pot să ajungă la alergii şi la alte boli autoimune, să devină obezi şi să aibă şi alte probleme, afirmă reprezentanților Societății de Rinologie, potrivit TVR.
În plus, infecțiile cu germeni multirezistenți reprezintă o provocare majoră pentru toate sistemele de sănătate și specific pentru sistemul de sănătate și spitalele din România.
În 2021, Societatea Română de Rinologie și Societatea Națională de Medicina Familiei au lansat la nivel național Coaliția AMR 2050. Aceasta are ca obiectiv conștientizarea și informarea publicului larg și medicilor cu privire la rezistența antimicrobiană.
Infecțiile rezistente la antibiotice au ucis peste 1,2 milioane de oameni în 2019 și au devenit una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.
Specialiștii estimează că impactul negativ al rezistenței la antibiotice se adâncește odată cu pandemia de COVID-19 și cu folosirea necorespunzătoare a antibioticelor pentru tratarea acestei infecții.
sursa: TVR, medichub.ro, sursa foto: pexels.com, rol ilustrativ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
joi, 26.05.2022 at 12:10
Asta datorită legilor tâmpite făcute de un guvern aservit. Nicăieri nu poţi cumpăra un antibiotic fără reţetă de la medic, numai în Romania este posibil aşa ceva. Guvernanţi de paie şi chiar mai rău.