Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Expoziţii temporare, găzduite de Muzeul Unirii din Alba Iulia. Află ce poţi vizita în week-end

Publicat

Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia este deschis în fiecare week-end, între orele 10.00 – 17.00 (16.30 ultimul vizitator) şi, pe lângă piesele expuse permanent, în următoarea perioadă vizitatorii pot admira mai multe expoziţii temporare.

Expoziţia de telefoane „Vocea de departe. Incursiune în lumea comunicării”

În cadrul expoziţiei puteţi admira cele 70 de aparate de telefonie şi centrale din perioade diferite, cea mai veche piesă datând din 1898. Exponatele sunt în stare de funcţionare, fiind restaurate cu elemente componente originale. Printre acestea se numără telefoane civile şi militare, de masă şi de perete, telefoane publice, staţii de emisie-recepţie şi centrale telefonice, cu baterie locală, cu baterie centrală şi automate. Aparatele de telefonie sunt produse de firme celebre din România, Franţa, Austria, Germania, Marea Britanie, Suedia, Belgia, Ungaria, Bulgaria, Polonia şi Rusia.

Expoziţia temporară „Lux, util şi estetic la Apulum. Podoabe şi accesorii vestimentare”

Vizitatorii pot admira podoabe precum brăţări, inele şi coliere, formate cel mai frecvent din mărgele de diferite forme şi culori, fibule (agrafe-broşe) care fac parte din categoria cea mai numeroasă de obiecte, dar şi amulete, pandative, geme, camee sau ace de păr. Acestea din urmă sunt expuse şi pe manechine, pentru a avea o vedere de ansamblu asupra lor. Pe lângă acestea, se mai află expuse şi accesorii de echipament militar, de diferite culori. Accesoriile vestimentare şi podoabele sunt descoperite în morminte, în cadrul expoziţiei fiind prezent şi un exemplu de mormânt, care include aceste obiecte.

De asemenea, sunt prezentate diferite moduri de realizare a podoabelor din os sau de gravare a pietrelor semipreţioase, prin proiecţiile video realizate de organizatori.

EExpoziţia temporară „Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei”

Este prezentată povestea icoanelor Maicii Domnului care au lăcrimat în Transilvania pe parcursul secolului al XVIII-lea, cele mai remarcabile fiind icoana de la Nicula şi perechea sa de la Cluj. Pot fi văzute numeroase exponate, sub formă de gravuri, icoane pe lemn, pânză sau sticlă şi basoreliefuri, care s-au regăsit în aproape toate bisericile din Transilvania.

Expoziţia temporară „Biblioteci în Bibliotecă. Fonduri de carte din colecţiile muzeului albaiulian (sec. XIX-XX)”

În cadrul expoziţiei este prezentat procesul complex prin care s-a constituit Biblioteca Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, una dintre cele mai importante biblioteci documentare muzeale din România.

Tarifele pentru vizitare sunt:

– 7 lei pentru adulţi şi 3,5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari în cadrul expoziţiilor permanente

– 3,5 lei pentru toate expoziţiile temporare.

Andra TOTH

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax