Connect with us
Advertisement

Actualitate

Factura la energie electrică se reduce cu 10%, din primăvară. Care sunt cauzele ce duc la micşorarea preţului

Publicat

De la 1 februarie, pentru consumatorii casnici, facturile la energie nu vor mai include taxa radio-TV, iar, cumulat cu ajustarea altor tarife, rezultă o reducere de circa 9%-10% a energiei electrice.

Eliminarea taxelor radio-TV, potrivit Legii 1/2017, care se aplică din 1 februarie aduce veşti bune şi pentru consumatorii care plătesc factura la energie electrică. Din martie, aceste facturi ar trebui să fie mai ieftine cu aproximativ 6,5%.

Luând în considerare şi că, de la 1 ianuarie, ANRE a ajustat tarifele de distribuţie, tariful de susţinere a producţiei de energie în cogenerare, iar prevederile Codului fiscal au eliminat „taxa pe stâlp“ şi a scăzut TVA la 19%, cumulat, înseamnă o ieftinire a preţului final al energiei cu circa 4%.

În total, rezultă o reducere a preţului final la consumatorul casnic de aproximativ 10%.

Astfel, în martie, preţul energiei pentru populaţie ar trebui să fie de 470-500 de lei/MWh, în scădere de la 530-550 de lei, în funcţie de furnizor.
Este o ieftinire importantă a energiei electrice, rezultată strict din ajustarea mai multor tarife şi taxe specifice, de care este încărcată marfa energie, pe drumul ei de la producător la consumator acasă. Având în vedere că, şi în 2016, energia electrică s-a ieftinit cu circa 10%-11%, vom avea deja, în martie, o factură mai mică cu 20% faţă de acum doi ani.

De aproape doi ani, autorităţile, în speţă ANRE, taie din seria de taxe şi tarife care încarcă factura românilor de trei ori pe lanţul producător – transportator – distribuitor – furnizor – gospodărie. Energia produsă în hidrocentrale, termocentrale, centrale eoliene sau în Centrala Nucleară de la Cernavodă reprezintă doar circa 30% din preţul final al curentului la consumator. Energia electrică este suprataxată în România, preţul final având 10 componente, pe lângă costul mărfii propriu-zise, printre care tariful de distribuţie, certificatele verzi, tariful de transport, taxe de cogenerare, toate reglementate, taxa pe „stâlp“ (acum, în sfârşit, eliminată), acciză şi TVA.

sursa: capital.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement