Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Factura la energie electrică se reduce cu 10%, din primăvară. Care sunt cauzele ce duc la micşorarea preţului

Publicat


curent electricDe la 1 februarie, pentru consumatorii casnici, facturile la energie nu vor mai include taxa radio-TV, iar, cumulat cu ajustarea altor tarife, rezultă o reducere de circa 9%-10% a energiei electrice.

Eliminarea taxelor radio-TV, potrivit Legii 1/2017, care se aplică din 1 februarie aduce veşti bune şi pentru consumatorii plătitori de facturi la energie electrică. Din martie, aceste facturi ar trebui să fie mai ieftine cu aproximativ 6,5%.

Luând în considerare şi că, de la 1 ianuarie, ANRE a ajustat tarifele de distribuţie, tariful de susţinere a producţiei de energie în cogenerare, iar prevederile Codului fiscal au eliminat „taxa pe stâlp“ şi a scăzut TVA la 19%, cumulat, înseamnă o ieftinire a preţului final al energiei cu circa 4%.

În total, rezultă o reducere a preţului final la consumatorul casnic de aproximativ 10%.

Astfel, în martie, preţul energiei pentru populaţie ar trebui să fie de 470-500 de lei/MWh, în scădere de la 530-550 de lei, în funcţie de furnizor.
Este o ieftinire importantă a energiei electrice, rezultată strict din ajustarea mai multor tarife şi taxe specifice, de care este încărcată marfa energie, pe drumul ei de la producător la consumator acasă. Având în vedere că, şi în 2016, energia electrică s-a ieftinit cu circa 10%-11%, vom avea deja, în martie, o factură mai mică cu 20% faţă de acum doi ani.

De aproape doi ani, autorităţile, în speţă ANRE, taie din seria de taxe şi tarife care încarcă factura românilor de trei ori pe lanţul producător – transportator – distribuitor – furnizor – gospodărie. Energia produsă în hidrocentrale, termocentrale, centrale eoliene sau în Centrala Nucleară de la Cernavodă reprezintă doar circa 30% din preţul final al curentului la consumator. Energia electrică este suprataxată în România, preţul final având 10 componente, pe lângă costul mărfii propriu-zise, printre care tariful de distribuţie, certificatele verzi, tariful de transport, taxe de cogenerare, toate reglementate, taxa pe „stâlp“ (acum, în sfârşit, eliminată), acciză şi TVA.

sursa: capital.ro

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CUGIR

Iulia Ghenea, tânăra din Cugir care a demascat un profesor de la Babeş-Bolyai ce o hărțuia sexual, a ajuns subiect de film

Publicat

tanara cugir

Pe 21 iunie 2011, un profesor al Universității Babeş-Bolyai din Cluj, cu peste 20 de ani experiență la catedră, devenea ”actorul” principal într-un scandal de hărțuire sexuală. Potrivit jurnaliștilor de la libertatea.ro, Iulia Ghenea, o studentă din Cugir, mai avea de dat înainte de susținerea licenței, un singur examen la cursul predat de Ilie Parpucea, […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO VIDEO: INCENDIU în localitatea Rădești. O stivă cu baloți de luncernă a luat foc

Publicat

radesti

Un incendiu a izbucnit sâmbătă, în jurul orei 17.50, la o stivă cu baloți de lucernă în localitatea Rădești. Pentru stingerea focului au intervenit pompierii din Aiud cu două autospeciale.  Știre în curs de actualizare. 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Aproape 1.500 de cazuri de îmbolnăviri, dintre care 33 de decese, în America, asociate cu folosirea ţigărilor electronice

Publicat

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) a anunţat joi că 1.479 de cazuri de boli pulmonare asociate cu folosirea ţigărilor electronice au fost înregistrate la nivelul întregii ţări, relatează Xinhua, citat de publicația românia24.ro.  În total, 33 de decese au fost confirmate în 24 de state americane, vârsta medie a victimelor fiind […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO ȘTIREA TA: Pericole ”la tot pasul” prin Cetatea Alba Carolina. Plimbare transformată în ”vânătoare” de probleme

Publicat

O plimbare prin Cetatea Alba Carolina, alături de copil s-a transformat rapid pentru un cetățean din Alba Iulia, într-o ”vânătoare” de pericole, la care pot fi expuși cei care doresc să își petreacă timpul liber în cea mai mare cetate din România.  Sâmbătă, cititorul Alba24 a trimis pe adresa redacției mai multe fotografii, în care […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate