Actualitate
Facturile la energie vor crește și în anul 2018. Ce șanse le mai rămân consumatorilor să plătească mai puțin pentru curent electric
Aproximativ 800.000 de români şi-au schimbat furnizorul de energie electrică până acum, în special pentru a obţine facturi mai mici. Reprezentanţii companiilor din domeniu atrag însă atenţia că toţi consumatorii casnici vor plăti mai mult de anul viitor. Motivul: preţurile mari de pe bursa de energie.
Una din 10 locuinţe din România a schimbat furnizorul de electricitate, iar acum tariful este calculat exclusiv în funcţie de preţurile de pe bursă.
Începând cu luna octombrie, până la finalul anului, furnizorii tradiţionali trebuie să trimită, pe lângă factură, şi informaţii despre posibilitatea alegerii unui alt furnizor.
„Trebuie să îi informeze pe consumatori că există posibilitatea să îşi micşoreze costurile cu achiziţia de energie electrică”, confirmă Nicolae Havrileț, președintele ANRE.
De la 1 ianuarie 2018 statul nu va mai reglementa deloc preţul. Cei care nu îşi schimbă furnizorul până atunci, rămân automat la furnizorii tradiţionali precum Enel, E.ON, Electrica şi CEZ. Tariful lor va fi calculat 50% în funcţie de preţul energiei de pe bursă, iar 50% în funcţie de o platformă bursieră dedicată consumatorilor casnici, unde producătorii scot la licitaţie energia.
Pentru toţi consumatorii însă, facturile ar putea să crească, spun furnizorii.
„Se va întâmpla un fenomen puţin mai neplăcut. Preţurile în ultima perioadă sunt ceva mai mari, sunt pe o tendinţă crescătoare. Şi eu vreau să vă spun că ofertele care vor veni se vor baza şi pe această ultimă evoluţie a preţurilor”, spune Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Electricitate.
În primele opt luni, preţurile pe Piaţa pentru Ziua Următoare – una dintre platformele bursiere – sunt cu 64% mai mari decât anul trecut. În plus, energia vândută pe termen lung, pentru august 2018 de exemplu, este cu 23% mai scumpă decât cea din acest an. Cumulate, efectele de pe platformele bursiere ar putea duce la o majorare pentru consumatorii casnici cu peste zece procente.
sursa: digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Olli
vineri, 01.12.2017 at 00:08
Pai sa i futa dracul ca,numai in centrul Transilvsniei creste pretul.la curent in restul tarii ,in unele zone scade.Alba Mures,Covasna ,Harghita vor plati ,0,61 kw/h si restul tarii intre 0,56-0,58