Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Făget – primul oraș din România care a intrat în carantină. Ce restricții sunt impuse populației din această seară

Publicat

Localitatea Făget din județul Timiș este primul oraș din România care intră în carantină din cauza numărului mare de cazuri de Covid-19, înregistrat la o mie de locuitori.

Făgetul are aproximativ 7000 de locuitori și va înregistrat 47 de cazuri de Covid-19. În plus plus alte trei sate din zonă intră în carantină din această seară de la ora 19:00.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat cererea în cursul zilei de duminică, 26 iulie, după ce 47 de localnici s-au îmbolnăvit de COVID-19. Pe lângă orașul Făgetul sunt vizate satele Bichigi, Temereşti şi Colonia Mică.

Măsura a intrat  în vigoare de la ora  19:00 Făget, oraș din județul Timiș cu aproximativ 7.000 de locuitori, a intrat în carantină de duminică, 26 iulie, de la ora 19:00. Este prima astfel de decizie după noua lege a carantinei. 

Ce măsuri sunt luate într-o localitate în care a fost declarată carantina

Carantinarea urmărește o limitare a circulației și a deplasărilor nenecesare. Potrivit Digi24.ro, care citează surse din administrația locală a orașului, locuitorii pot circula prin localitate, pot merge la muncă și la cumpărături, dar fără a fi nevoie să completeze o declarație, așa cum se întâmpla în starea de urgență. Sistemul de transport public va funcționa.

Oamenii vor trebui să respecte reglementările în ceea ce privește purtarea măștii în locurile publice închise și păstrarea distanței fizice și se aplică toate celelalte restricții valabile în starea de alertă.

Comitetul local pentru situații de urgență va putea lua eventuale alte măsuri restrictive, în ideea de a-i determina pe localnici să stea cât mai mult în case. 

După instaurarea carantinei au fost amplasate filtre de poliție și jandarmi la intrările și ieșirile din localitățile respective și toate persoanele care vor să intre sau să iasă sunt verificate și trebuie să dovedească urgența deplasării.

Prevederile în acest caz pentru o localitate carantinată prevăd intrarea, respectiv ieşirea pentru:

– transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice în localitatea carantinată, precum şi aprovizionării populaţiei;

– persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor şi transporturilor;

– persoanele care susţin examene de admitere la facultate;

– persoanele care locuiesc în zona carantinată şi desfăşoară activitate profesională în afara zonei carantinate cu prezentarea unei adeverinţe de la angajator, legitimaţie de serviciu sau oricare alt document care să ateste activitatea profesională;

– persoanele care realizează activităţi agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;

– deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, decesul unui membru de familie;

– deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;

– urgenţe medicale.

Totodată, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a decis că se împuterniceşte primarul şi Consiliul Local al oraşului Făget să ia măsuri pentru a asigura funcţionarea serviciilor de protecţie şi asistenţă socială, funcţionarea corespunzătoare a serviciilor de utilităţi publice, precum şi aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susţinători sau altă formă de ajutor şi care nu se pot deplasa de la locuinţă/gospodărie.

Conform Hotărârii CJSU Timiş, se interzice intrarea/ieşirea în/din oraşul Făget şi satele aparţinătoare Bichigi, Temereşti şi Colonia Mică prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile europene, naţionale, judeţene şi comunale.

În România, alte două localități sunt în carantină. Este vorba de comuna Gornet din județul Prahova, unde au fost înregistrate 15 cazuri noi între 8 și 20 iulie, și satul Cartojani din comuna Roata de Jos, județul Giurgiu, unde au fost înregistrate 32 de cazuri de COVID-19 la o populație de 3.600 de locuitori.

sursa: Digi24, CNSU, CJSU Timiș

sursa foto: digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EDUCAȚIE

Școală pe patul de spital: Ministrul Educației anunță un program special pentru copiii cu boli grave. Cum va funcționa

Publicat

foto: pixabay.com/ sweetlouise

Școala din spital, program dedicat copiilor diagnosticați cu boli grave, va fi organizată și va funcționa în cadrul universităților de medicină și farmacie. Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu spune că procesul de educație se va desfășura individualizat, la patul din spital.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a participat joi la o întâlnire cu profesori, învățători, voluntari, medici și psihologi implicați în sprijinul educației copiilor spitalizați, alături de reprezentanți ai universităților de medicină și farmacie, pentru a analiza cele mai eficiente mijloace de susținere a „Școlii din Spital” prin intermediul proiectelor noilor legi ale educației.

„Am avut un dialog deschis despre cât de importantă este o altfel de abordare a dreptului la educație pentru copiii diagnosticați cu boli grave, toți participanții la întâlnirea de astăzi fiind direct implicați în educația din spital, având contact zilnic cu nevoile copiilor spitalizați. Tratamentele pentru acești copii, pentru patologiile pe care le au, sunt de durată și foarte grele.

Procesul de educație în cadrul spitalului va fi un sprijin real pentru copiii care sunt pacienți internați. Actul educațional, alături de tratamentul medical, contribuie la recuperarea și reintegrarea celor aflați în această situație”, susține Cîmpeanu într-o postare pe Facebook.

Copiii diagnosticați cu boli grave vor avea acces nediscriminatoriu la educație

Potrivit acestuia, copiii diagnosticați cu boli grave vor avea acces nediscriminatoriu la educație prin faptul că procesul de educație se va desfășura individualizat, adaptat nevoilor fiecăruia, la patul din spital, pe grupe în cadrul spitalului sau online, cadrul didactic fiind în permanentă legatură cu medicul curant al copilului. Ministrul spune că este nevoie să fie formați profesori cu un profil special.

„Școala din spital va fi organizată și va funcționa în cadrul instituțiilor de învățământ superior de medicină și farmacie, care vor înființa unități de învățământ preuniversitar <Școala din Spital> și vor face parte din sistemul național de învățământ.

Procesul de educație de la nivelul acestora va fi desfășurat de către cadre didactice titulare în învățământ și de către alte cadre didactice membre ale Corpului Național al Profesorilor pentru <Școala din Spital>, urmând a fi reglementată modalitatea de normare a acestora, într-un mod flexibil și adaptat specificului din spital.

Se va asigura o resursă umană disponibilă pentru desfășurarea procesului de învățământ prin înființarea Corpului Naţional al Profesorilor pentru <Școala din spital>”, susține ministrul Educației.

El anunță că procesul de educație va fi adaptat specificului bolii, perioadei de spitalizare și anului de studiu în care este înmatriculat elevul. Programa va fi una diferențiată, ținându-se cont de numărul de ore alocat.

Copiii vor avea asigurată continuitatea şcolarizării

Sorin Cîmpeanu spune că în acest fel copiii vor avea asigurată continuitatea şcolarizării, care le va permite să promoveze anul de studiu în curs sau participarea la evaluările organizate pentru finalizarea unui nivel de învăţământ.

El spune că înscrierea și școlarizarea în cadrul „Școlii din Spital”, precum și revenirea în unitatea de învățământ la care elevul a fost înmatriculat anterior se vor realiza într-un mod flexibil.

„Pe toată perioada spitalizării, preșcolarii, elevii și părinții acestora beneficiază de consiliere administrativă cu privire la drepturile educaționale pe care le au.

Pe toată perioada spitalizării, se desemnează un cadru didactic monitor, care are obligația de a supraveghea parcursul educațional al preșcolarului/elevului, de a ține în permanență legătura cu unitatea de învățământ la care acesta a fost înmatriculat înainte de spitalizare și de a propune orice măsură educațională în interesul acestuia”, mai arată ministrul.

El spune că finanțarea pentru perioada în care antepreşcolarul/preşcolarul/elevul este înscris la școala din spital se realizează prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, cel puțin la nivelul costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev, majorat cu 100%, în baza contractului complementar.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Obligațiile pentru munca part-time. Ce trebuie să facă angajații și angajatorii, ce bani li se rețin și exemple de calcul

Publicat

Persoanele care au contracte part-time vor fi obligate să depună la fiecare angajator o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puţin egală cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată.  

Măsura a stârnit nemulțumire pe piața muncii. Dincolo de birocrație, situația devine aberantă în cazul în care o persoană realizează venituri mai mici decât contribuțiile pe salariul minim, situație în care va trebui să mai aducă bani de acasă.

Guvernul nu a reușit să explice suficient această situație, deși a pus proiectul în dezbatere.

Nici un ministru nu a explicat concret cum poate plăti la stat un angajat part-time, o sumă mai mare decât cea încasată pentru muncă și nici logica din spatele acestei măsuri.

Contractele part time: detalii legate de aplicarea noilor prevederi

Potrivit proiectului, declaraţia pe propria răspundere nu se depune la angajatorul unde salariatul realizează un venit brut lunar cel puţin egal cu salariul minim brut pe ţară, ci doar acolo unde realizează venituri sub acest prag.

Asta prevede un proiect de ordin pus în dezbatere de Ministerul Finanţelor, prin care se aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

Declaraţia pe propria răspundere se depune lunar, până la data de 5 a lunii următoare celei pentru care se constituie drepturile salariale.

Fiecare angajator va trebui să elibereze salariatului, la cerere, un document din care să rezulte nivelul bazei lunare de calcul al contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate aferentă veniturilor realizate din salarii şi asimilate salariilor.

În cazul în care salariaţii nu depun declaraţia pe propria răspundere, fiecare angajator stabileşte contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate la nivelul salariului minim brut pe ţară corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ, dacă baza de calcul aferentă venitului realizat, determinată potrivit regulilor specifice fiecărei contribuţii se situează sub nivelul salariului lunar minim brut pe ţară garantat în plată.

Contribuţiile de asigurări sociale şi de sănătate se stabilesc, începând din august, la nivelul contribuţiilor aferente salariului minim pentru salariaţii care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor sub acest nivel, potrivit Agerpres.

Costuri mai mari pentru angajat și pentru angajator

Astfel, în acest caz, salariatul datorează contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate la nivelul venitului realizat, iar în situaţia în care cuantumul contribuţiilor datorate de acesta este mai mic decât cele datorate la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţiile, diferenţa se suportă de angajator/plătitor de venit sau persoanele asimilate acestora.

„Pentru salariaţii ale căror câştiguri lunare brute, cumulate, realizate din două sau mai multe contracte individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, sunt cel puţin egale cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată, potrivit prevederilor art. 146 alin. (5^7) lit. e) şi art. 168 alin. (6^1) din Codul fiscal, persoanele fizice sau juridice care au calitatea de angajatori/plătitori de venit sau sunt asimilate acestora, calculează, reţin şi plătesc contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate la o bază de calcul determinată potrivit regulilor specifice fiecărei contribuţii„, se menţionează în document.

Primul exemplu

În textul proiectului de ordin sunt menţionate patru exemple privind aplicarea prevederilor art. 146 alin. (5^7) lit. e) şi art. 168 alin. (6^1) din Codul fiscal.

Astfel, în primul exemplu, o persoană fizică încheie un contract individual de muncă cu normă întreagă cu societatea A şi un contract cu timp parţial cu societatea B, iar contractele sunt active toată luna.

„Pentru activitatea desfăşurată la angajatorul A, persoana fizică realizează un venit brut lunar de 2.550 lei, iar la angajatorul B, un venit brut lunar de 400 lei.

Baza lunară de calcul cumulată, determinată potrivit regulilor specifice fiecărei contribuţii este de 2.950 lei (2.550 lei + 400 lei), iar nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată este de 2.550 lei.

Prin compararea bazei lunare de calcul cumulată, în valoare de 2.950 lei, cu nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată de 2.550 lei, rezultă că baza lunară de calcul cumulată din cele două contracte individuale de muncă este mai mare decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată”, se menţionează în primul exemplu.

În acest caz, persoana fizică depune declaraţia pe propria răspundere numai la angajatorul B, întrucât la angajatorul A baza lunară de calcul a contribuţiilor datorate de acesta este egală cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată (2.550 lei).

„La fiecare angajator, salariatul datorează contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate la nivelul bazei lunare de calcul determinată potrivit regulilor specifice fiecărei contribuţii, respectiv la angajatorul A la 2.550 lei, iar la angajatorul B la 400 lei”, conform explicaţiilor de la primul exemplu.

Al doilea exemplu

În al doilea exemplu, o persoană fizică încheie începând cu data de 1 septembrie 2022 trei contracte individuale de muncă cu timp parţial, cu societăţile A, B şi C, contractele fiind active întreaga lună.

Astfel, pentru activitatea desfăşurată, salariatul realizează următorul venit brut în lună: de la angajatorul A suma de 800 lei, de la angajatorul B suma de 900 lei, iar de la angajatorul C suma de 1.000 lei.

„Baza lunară de calcul cumulată, determinată potrivit regulilor specifice fiecărei contribuţii este de 2.700 lei (800 lei + 900 lei + 1.000 lei), iar nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată este de 2.550 lei.

Prin compararea bazei lunare de calcul cumulată, în valoare de 2.700 lei, cu nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată de 2.550 lei rezultă că baza lunară de calcul cumulată este peste nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată”, arată al doilea exemplu.

În acest caz, salariatul depune declaraţia pe propria răspundere la fiecare angajator.

Astfel, salariatul datorează, la fiecare angajator, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, la nivelul bazei lunare de calcul determinată potrivit regulilor specifice fiecărei contribuţii.

Al treielea exemplu

În al treilea exemplu, o persoană fizică încheie un contract individual de muncă cu normă întreagă cu societatea A şi un contract cu timp parţial cu societatea B.

„În cursul lunii septembrie 2022, persoana fizică lucrează 10 zile, restul de 12 zile lucrătoare din lună, contractele individuale de muncă sunt suspendate, potrivit legii.

Salariatul primeşte, pentru cele 10 zile lucrate, de la angajatorul A un venit brut de 1.250 lei, iar de la angajatorul B un venit brut de 1.000 lei.

Baza lunară de calcul cumulată, determinată potrivit regulilor specifice fiecărei contribuţii aferentă zilelor lucrate este de 2.250 lei (1.250 lei + 1.000 lei), iar nivelul salariului minim brut garantat în plată aferent zilelor lucrate în care contractele au fost active este de 1.159 lei (2.550 lei: 22 zile lucrătoare în lună x 10 zile lucrate)”, se menţionează la al treilea exemplu.

Conform sursei citate, prin compararea bazei lunare de calcul cumulată, în valoare de 2.250 lei, cu nivelul salariului minim brut garantat în plată aferent zilelor lucrate rezultă că baza lunară de calcul cumulată este mai mare decât nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată aferent zilelor lucrate în care contractele au fost active (1.159 lei).

În acest caz, persoana fizică depune declaraţia pe propria răspundere la angajatorul B.

Astfel, ambii angajatori stabilesc şi reţin contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate la nivelul bazei lunare de calcul determinată potrivit regulilor specifice fiecărei contribuţii, respectiv la 1.250 lei, în cazul angajatorului A, şi la 1.000 lei, în cazul angajatorului B.

Al patrulea exemplu

La al patrulea exemplu menţionat, o persoană fizică încheie începând cu data de 1 august 2022 un contract individual de muncă cu timp parţial (4 ore/zi) cu societatea A şi un alt contract individual de muncă cu timp parţial (4 ore/zi) cu o societatea B care desfăşoară activităţi în sectorul agricol şi în industria alimentară, iar ambele contracte sunt active întreaga lună.

Astfel, pentru activitatea desfăşurată, salariatul realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, astfel: de la angajatorul A suma de 1.100 lei, iar de la angajatorul B suma de 1.500 lei.

„Prin compararea bazei lunare de calcul cumulată, în valoare de 2.600 lei (1.100 lei + 1.500 lei), cu nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată (2.550 lei) rezultă baza lunară de calcul cumulată este peste nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

În acest caz, salariatul depune la fiecare angajator declaraţia pe propria răspundere.

Astfel, fiecare angajator reţine şi plăteşte, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, la nivelul bazei lunare de calcul determinată potrivit regulilor specifice fiecărei contribuţii.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Festivalul Roman Apulum 2022, Alba Iulia. Program și trupele participante la eveniment. Lupte cu gladiatori, parade și ateliere

Publicat

garda apulum

În acest weekend prelungit, la Alba Iulia este Festivalul Roman ”Apulum”, cu patru zile de momente spectaculoase de reenactment, dar și expoziții, prezentări de carte, tururi ghidate ale fostului castru roman, conferințe științifice și o paradă a războinicilor daci și romani. 

Este organizat și deja tradiționalul reenactment al târgului de sclavi și nu vor lipsi luptele de gladiatori.

Actualul oraș Alba Iulia se ridică peste ruinele anticului Apulum, cel mai mare oraș roman din provincia Dacia și totodată centrul politic, economic, militar și cultural al acesteia.

Festivalul se desfășoară anual și adună aproximativ 300 de reenactori – soldați și civili romani, războinici daci, gladiatori, meșteșugari sau dansatoare.

Pe parcursul a patru zile, vizitatorii vor putea trăi realitățile unei lumi demult apuse, una cu demonstrații militare romane, cu războaie între daci și romani, cu lupte de gladiatori organizate în cinstea lor, cu ateliere de lucru, cu jocuri și târguri de sclavi, potrivit organizatorilor.

PROGRAM Festivalul Roman Apulum. Traianus Optimus Princeps

Ediția a IX-a, Alba Iulia, 12-15 august 2022

Vineri, 12 august

 • Ora 16.00 – Expoziție: De la artefactul istoric la reenactmentul istoric – Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
 • Ora 16.30 – Prezentare de carte – Dott. Giorgio Franchetti (Società Italiana di Storiadella Medicina) – A tavola con gliantichi romani. Storia, aneddoti e tantericette per scoprire come manqiavano i nostri antenati culturali/ La masă cu vechii romani. Istorie, anecdote și multe rețete pentru a descoperi cum mâncau strămoșii noștri, Autori: Giorgio Franchetti și Cristina Conte / Muzeul Principia
 • Ora 17.00 – Conferință științifică. Prezentări: Dott. Giorgio Franchetti (Società Italiana di Storiadella Medicina) La Fiquradel Medico Romano. Aspetti sociali, evidenze epigrafiche e discussionedelestrumentario/ Figura doctorului roman. Aspecte sociale, dovezi epigrafice și discuții asupra instrumentelor / Muzeul Principia
 • Ora 20.00 – Lansare de carte. Volumul I, Eclipsă totală din trilogia Trăiri si Cugete sub Eclipsă de Lună, autor Măcinic Darius/ Dareos – Ludus Apulensis. Ambient muzical: Laura Orian – Cafeneaua Frammʼs

Sâmbătă, 13 august

 • Orele 11.00 – 11.20 Ceremonia oficială de deschidere a festivalului / Esplanada Catedralei Romano Catolice
 • Orele 11.20 – 11.30 Parada legionarilor romani și a războinicilor daci / Esplanada Catedralei Romano Catolice și Strada Mihai Viteazul
 • Orele 11.30 – 21.00 Tabăra antică-ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antica, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul) / Platou strada Militari – tabăra romană; Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor
 • Orele 12.00 – 13.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum / Pornire de la Muzeul Principia
 • Orele 18.30 – 20.00 – Prezentări și demonstrații militare comune ale trupelor participante: Tomis (Constanta); Historia Renascita (Pitesti); VeteresMilites (Sibiu); Omnis Barbaria (Baia Mare); Terra Dacia Aeterna (Cluj-Napoca); Legio I Italica (Svishtov, Bulgaria); Dacii Petrodavei (Piatra Neamț), Garda Apulum (Alba Iulia) / Esplanada Catedralei Romano-Catolice
 • Orele 20.00 – 20.45 – Dansuri antice – Magna Nemesis, Venatrix și Nimfele Daciei / Esplanada Catedralei Romano-Catolice
 • Orele 20.45 – 21.45 – Lupte de gladiatori – Ludus Ursus și Ludus Apulensis / Esplanada Catedralei Romano-Catolice
 • Orele 21.45-22.00 – Parada cu torțe / Strada Mihai Viteazul

Duminică, 14 august

 • Orele 10.30 – 18.00 Tabăra antică – ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antică, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul) / Platou strada Militari – tabăra romană; Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor
 • Orele 11.00 – 12.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum / Pornire de la Muzeul Principia
 • Orele 11.30-12.30 – Competiție sportivă/pentatlon antic / Esplanada Catedralei Romano-Catolice
 • Orele 18.30 – 19.00 Târg de sclavi / Esplanada Catedralei Romano-Catolice
 • Orele 19.00-19.30 – Demonstrații comune de tehnicămilitară ale trupelor participante: Legiunile romane, Războinicii barbari / Esplanada Catedralei Romano-Catolice
 • Orele 19.30-20.00 – Mare confruntare / Esplanada Catedralei Romano-Catolice

Luni, 15 august

 • Ora 12.00 – Ceremonialul de închidere a festivalului. Parada trupelor / Esplanada Catedralei Romano-Catolice și Strada Mihai Viteazul

Trupele de reenactment participante la festival

Grupul de reenactment istoric «Legio Prima Italica»

Voluntarii acestei trupe pun în valoare istoria antică și reconstituie în castrul de la Novae (în prezent localitatea Svishtov din Bulgaria) activitatea «Legiunii Prima Italica», din perioada secolelor I-V d.Hr, dar se orientează și asupra unor perioade ulterioare. Data cunoscută de fondare a legiunii de către împăratul Nero este 20 septembrie 67 d.Hr.

Grupul de reenactment de la Svishtov a fost înfiinţat la 4 noiembrie 2005. Prima reprezentație a sa a fost susţinută la Novae și a avut ca scop punerea în scenă a momentului din 26 octombrie 69 d.Hr., când s-au pus bazele castrului de către împăratul Vespasian. În anii următori, grupul a crescut și și-a extins aria de recrutare a reenactorilor la nivel national, fiind acum considerat primul grup care a introdus termenul de «reenactment» în Bulgaria.

Aceeași formațiune a organizat Festivalul Antic Internațional de la Svishtov «Eagle on the Danube» (care a ajuns la a XII-a ediție și a reunit reenactori din: Italia, Germania, Polonia, România, Rusia și Bulgaria) și numeroase alte evenimente. «Legio Prima Italica» deține echipament autentic, lucrat manual, purtat de legionarii și auxiliarii romani, infanteriștii și călăreții traci, războinicii goți, dacii, senatorii și patricienii Romei, nimfele și vestalele, meșterii şi fierarii bulgari.

Asociația Terra Dacica Aeterna (TDA)

A fost înființată în 2007 la Cluj-Napoca, fiind prima trupă de reconstituire istorică antică din România. TDA abordează aspecte de viață civilă şi militară ale civilizaţiilor dacică, romană și sarmatică și a introdus în România conceptul ”Lecția de istorie vie”, o alternativă de predare a istoriei, dedicată elevilor și nu numai. Până în present, a avut peste 120 de participări la manifestări importante, inclusiv de arheologie experimentală. Pentru activitățile sale, taberele tematice, organizarea festivalului ”DacFest – Sub semnul lupului” și inițierea Festivalului Antic Tomis, precum și pentru filmele documentare la care a participat, TDA a obținut de-a lungul timpului numeroase premii.

Asociația Culturală SPQR (Roma/Italia)

Va fi prezentă, în premieră, la Alba Iulia la Festivalul Roman Apulum. Traianus Optimus Princeps. A fost înființată în anul 2004 din dorința unor pasionați de istorie romană de a reconstrui aspecte importante ale culturii poporului italian.

De-a lungul anilor, s-au dezvoltat o serie de domenii tematice, cum ar fi: armata romană (cu reconstrucția a 4 epoci ale LEGIO X Cesariana), gladiatori (cu Școala noastră istorică de gladiatori din Roma „LVDVS MAGNVS”) și o serie de activități legate de aspecte ale vieții de zi cu zi, artă și meșteșuguri, precum: medicină (cu cea mai mare colecție din lume de instrumente chirurgicale egipto-greco-romane reconstituite), cosmetică (cu pudre, unguente, oglinzi de argint și singura reconstrucție a alambicului Pyrgos pentru a face parfumuri), gastronomia în Roma antică (cu mâncăruri reconstruite pe baza scrierilor lui Apicius Cato, Varro și Columella), monedele (cu posibilitatea de a bate banii folosiți de Marco Antonio pentru a plăti trupele pentru bătălia de la Actium), războaiele și țesăturile (cu un războaie reconstruit și funcțional pe care îl lăsăm să-l experimenteze publicul), defixiunile (cu numeroase tabule reconstruite în plumb, replici după exponate din muzee), topograful (cu groma și multe alte instrumente de măsură) și multe altele.

Dacă legiunea participă la evenimente de reconstrucție a bătăliilor, organizate de noi (cum ar fi norocosul nostru format L’AQUILA DI ROMA) sau de alții (de exemplu, reconstituirea bătăliei de la Campi Raudi sau reconstrucțiile de la amfiteatrul din Nimes, în Franța), gladiatori au participat la documentare pentru televiziunea internațională, precum History Channel, The National Geographic Channel și Discovery Channel, precum și documentare și emisiuni pentru RAI italiană.

Atelierele de reconstituire ale asociației au fost amenajate, din 2004 până astăzi, în muzee și situri arheologice de prestigiu din Italia dar și din străinătate, precum Israel, Franța, Germania, Rusia, Spania și Țările de Jos.

Asociația Culturală ”Istoria interactivă”

Pentru prima dată la Festivalul Roman Apulum. Traianus Optimus Princeps va fi prezentă o asociație venită de la est de Carpați, tocmai din zona cetății dacice Petrodava. Trupa din Piatra Neamț este o asociație nou înființată în 2022, al cărui obiectiv este reconstituirea istorică pe perioada antică și medievală. Principalul obiectiv este de a asigura o reconstituire cât mai corectă bazată pe cercetare istorică și descoperiri arheologice. Asociația va participa la „Apulum” cu trupele „Carpii Petrodavei” și „Sarmatii Roxolani”, pregătiți pentru o serie demonstrații și prezentări de arme și armuri antice, dar și cu o serie de ateliere antice de țesut, fierărie, modelat lut, mărgelit și pictură.

Asociaţia Culturală Omnis Barbaria (cu sediul în Baia Mare, Maramureș)

Trupa şi-a început activitatea în vara anului 2013 ca răspuns la necesitatea de a scoate în evidenţă importanţa patrimoniului istoric şi cultural din regiunea nord-vestică a ţării. Toţi membrii fondatori ai Asociaţiei au o bogată experienţă în domeniul reconstituirilor istorice, ei participând, începând cu anul 2008, la numeroase evenimente, acţiuni educative şi culturale, ca membri, organizatori sau colaboratori.

Principala activitate a asociației este reconstituirea unor aspect civile și militare din perioada antică cu referire în special la evoluția istorică din nord-vestul României (celți, daci, germanici). De asemenea, prin reproducerea unor obiecte și fenomene din trecut, asociația desfășoară și proiecte de arheologie experimentală, care, datorită rigurozității științifice, reprezintă un nivel mai avansat al reconstituirii istorice. Toate acestea sunt puse în practică prin participarea la evenimente culturale din țară și străinătate unde membrii asociației desfășoară activități specifice antichității, civile şi militare demonstrative (participarea, în scop educativ, la reconstituirea unor bătălii din antichitate, dueluri demonstrative dintre diferite tipuri de războinici), prezentări de echipamente (grec, celtic, dac, roman, germanic și de gladiator), activităţi interactive cu publicul (probare de echipamente), ateliere meşteşugăreşti (țesut la război vertical de tip antic, modelat ceramică dacică, la roată și cu mâna, fierărit, pielărit, confecționare de armuri din zale din fier, gătit, etc.).

Asociația Culturală Tomis

Pentru prima dată la Festivalul Roman Apulum va fi prezentă și „Asociația Culturală Tomis” (ACT). Înființată în 2015 la Constanța, ca asociație nonguvernamentală, desfășoară activități de reconstituire istorica pentru diverse epoci istorice, începând cu perioada antică. Asociația își propune recrearea cât mai fidelă a unor fragmente din viața cotidiană, civilă și militară a civilizațiilor greacă, dacică și romană. Sunt partenerii Muzeului Militar Constanța, participând la evenimente atât la muzeu, cât și la evenimente pe plan local, național și internațional, dedicate istoriei antice. Colaborează cu o serie de grupuri similare din țară și din Europa. Au înființate până în acest moment doua filial, în Galați și Arad.

În prezent fac reconstituire istorică pentru civilizația traco-geto-daci prin trupa Ponticum Gaetorum (Geții pontici), dau viață legionarilor romani din timpul războaielor daco-romane din perioada Decebal, prin Legio XI Clavdia Pia Fidelis și Legio V Alaudae și reconstituie școala de gladiatori de la Tomis, prin Ludus Tomitanus.

Veteres Milites

Inființată în anul 2018, Asociația Culturală Veteres Milites Sibiu este alcătuită din arheologi, absolvenți ai facultății de istorie precum și din pasionați de istoria antică.

Acestia readuc la viață o vexilație a legiunii VI Ferata. Legiunea a fost cantonată în Iudeea si a participat cu o vexilație la asaltul final asupra Sarmisegetuzei – capitala Regatului Dac.

Până în prezent, asociația a participat la o multitudine de evenimente naționale şi internaţionale, prezentări în școli și tabere școlare, precum și reconstituiri ale elementelor de arme, armuri și tabăra romană.

Historia Renascita

Activează ca asociație de reconstituire istorică începând din 2016 și abordează ca reconstituire istorică, printre altele, perioada antichității autohtone, mai precis aspecte ale civilizației dacice în perioada regalității până la războaiele daco – romane ( sec II BC – sec. II AC) și cucerirea regatului dac condus de Decebal de către Traian.

În privința perioadei antice, Historia Renascita reconstituie prin metodele arheologiei experimentale detalii de viață civilă și militară ale Daciei preromane și romane: războinici și civili daci, legionari romani (Legio IV Flavia Felix) precum și alte popoare din zona Barbaricum cu care dacii au intrat în contact și s-au influentat reciproc (celți, sarmați, germanici).

Asociația Historia Renascita a acumulat o bogată experiență pe reconstituirea antichității autohtone, participând în ultimii șapte ani la peste 100 de evenimente importante din România și Europa.

Scopul asociației Historia Renascita este unul prin excelență educativ, încercând să prezinte aspectele istoriei vechi autohtone cât mai echilibrat și obiectiv, în acord cu informațiile din izvoarele istorice și din zona de cercetare științifică – istorică și arheologică.

Nimfele Dace

Asociația a luat naștere în anul 2004, la Zalău, când sunt puse bazele unei trupe de dans cu tematică istorică, evocând atât istoria dacilor cât şi cea a romanilor.

Odată cu descoperirea, în anul 2020, a altarului votiv din castrul roman de la Tihău, judeţul Sălaj, trupa își atribuie denumirea de Nimfe Auguste, conform inscripției:

[N]ymphis

augg(ustis)

Pro sal(ute)

domin[n(orum)

[n]n(ostrorum)

dedic(ante)

.l(…) Postu-

[–]o co(n)s(ulari)

Traducere:

Nimfelor auguste, întru sănătatea stăpânilor noștri, a dedicat acest monument, Postum-, guvernator (al Daciei).

În decursul anilor, fetele au participat la numeroase festivaluri culturale și de reconstituire istorică din România, Italia și Bulgaria, au organizat evenimente culturale și producții artistice, încercând să stârnească interesul oamenilor pentru studiul istoriei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Programul de lucru al RER Vest-RETIM în județul Alba, valabil în data de 15 august 2022, sărbătoare legală

Publicat

Asocierea RER Vest – RETIM informează clienţii şi colaboratorii săi din județul Alba asupra programului de lucru valabil în data de 15 august 2022, „Adormirea Maicii Domnului”, sărbătoare legală.

Colectarea de deșeuri

Activitatea de colectare a deşeurilor din toate localităţile din județul Alba în care operează Asocierea RER Vest – RETIM se va desfăşura la fel ca într-o ZI OBIȘNUITĂ.

Astfel, dacă în ziua de luni, 15 august2022, erau programate colectări de la adrese, acestea se vor face ca de obicei, compania RETIM asigurând permanența serviciului.

Utilizatorii serviciului de salubrizare sunt rugați să scoată la stradă recipientele de colectare a deșeurilor, ca de obicei.

Birouri de relații clienți din Alba Iulia, Sebeș, Cugir, Aiud, Teiuș, Ocna Mureș

Birourile de relaţii clienţi vor fi:

 • ÎNCHISE în ziua de 15 august 2022, sărbătoare legală.

 • DESCHISE din data de 16 august 2022, de când se va relua programul obișnuit, de la ora 08:00 până la ora 16:00

Asocierea RER Vest recomandă utilizarea cu precădere a instrumentelor de plată electronice disponibile pe site-ul www.rervest.ro , a sistemelor de plată rapidă PayPoint, Un-Doi, Self-Pay sau a aplicației mobile Pago.

Asocierea rămâne în contact direct cu clienţii săi pe canalele de comunicare online – website www.rervest.ro, www.retim.ro și pagina oficială de Facebook. De asemenea, operatorii serviciului de Call Center sunt disponibili la numărul +40 374 885 694, de luni până vineri, între orele 07:00 – 19:00.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax