Eveniment
Femeie din Albac vs. poliție și mafia lemnului: A fost amendată după ce sunat la 112 să reclame că polițiștii nu își fac treaba
O femeie din Albac a fost amendată de polițiști cu suma de 4000 de lei, după ce a sunat la 112 să reclame o tăiere ilegală de lemne și că polițiștii care ar fi fost prezenți la fața locului nu și-ar fi făcut cum trebuie treaba.
Mai exact, femeia avea suspiciuni că polițiștii chemați să investigheze tăierea ilegală de lemne nu au realizat o anchetă completă și a luat decizia să sune la 112 și să reclame acest fapt.
Atunci polițiștii din Albac au amendat-o pe femeie cu suma de 4000 de lei pentru apel nefondat la 112.
Ceea ce s-a întâmplat este descris de magistrații Judecătoriei Câmpeni, după ce femeia a mers în instanță pentru a-și căuta dreptatea. Recent, în data de 6 iunie 2023, judecătorii au dat o primă decizie în cazul femeii.
Totul s-a întâmplat în data de 15 noiembrie 2022 în jurul orei 15:48. De mai multe zile femeia a observat mai mulți copaci tăiați ilegal, pe marginea drumului dar și cioatele din pădure.
Aceasta a sunat la poliție unde a sesizat cele întâmplate. În total ar fi fost vorba despre aproximativ 50 de metri cubi de lemn, din care 15 copaci tăiați nu erau marcați.
Un echipaj a ajuns la fața locului și a început o anchetă, dar femeia a avut suspiciunea că ”cercetarea la faţa locului s-a realizat într-un mod neprofesionist, părtinitor, fără a se lua toate măsurile care se impun”, și a apelat și la 112.
Însă doar după apelul la 112 polițiștii și-ar fi făcut treaba a susținut femeia în fața instanței.
Ce a susținut femeia în instanță
”A arătat că în dimineaţa zilei de 15.11.2022 a observat cantitatea de peste 50 metri cubi de material lemnos care era depozitat la marginea drumului in locul denumit Dealul Lămăşoi, material pe care il urmărise de câteva zile.
Cu aceasta ocazie a observat în zonă şi un număr de 15 cioate nemarcate, astfel că a procedat la apelarea SNUAU 112 şi a solicitat prezenţa la faţa locului a organelor silvice.
După un interval de aproximativ o oră de la apelare la faţa locului s-au prezentat agenţii de la Postul de Poliţie Albac, aceştia identificând iniţial circa 4 cioate, dar şi materialul lemnos care era depozitat la marginea drumului.
Iniţial agentul de poliţie a plecat de la faţa locului, după care s-a reîntors, la circa o oră, alături de numitul, acesta având asupra sa aparatură pentru fotografiat.
Martorul a afirmat că parte din cioatele menţionate se aflau în cadrul pădurii aparţinând fondului forestier naţional, pădure însă ocupată şi împrejmuită cu gard.
I s-a solicitat petentei să nu intre pe terenul împrejmuit cu gard, unde se aflau acele cioate, fiind avertizată că în caz contrar agenţii vor pleca de la faţa locului. Cu ocazia activităţilor realizate in interiorul gardului s-au descoperit un număr de 4 cioate, iar în exterior restul cioatelor menţionate în declaraţie.
Acesta susţine că in aceasta situaţie au solicitat agenţilor de poliţie să întocmească un proces verbal.
Întrucât aceştia au plecat din locul unde se efectuau investigaţiile după circa 15 – 20 de minute petenta a apelat SNUAU 112 anunţând că anterior martorul, mai exact dimineaţa, ar fi sesizat comiterea unei infracţiuni şi că agenţii de poliţie nu şi-ar fi făcut treaba, avertizându-i pe cei doi soţi că vor fi sancţionaţi contravenţional.
În timpul discuţiilor purtate cu operatorul SNUAU 112, s-au solicitat informaţii respectiv dacă se constată sau nu săvârşirea unei fapte penale, iar martorul şi petenta au confirmat săvârşirea faptei.
După momentul în care s-a procedat la apelarea numărului de urgenţă agenţii de poliţie s-au reîntors la faţa locului, au inventariat arborii întregi depozitaţi la capătul drumului, respectiv 35 de fire şi au adus la cunoştinţa celor doi soţi că se va întocmi dosar penal.
Martorul a susţinut că la momentul în care s-au reîntors agenţii păreau supăraţi pe cei doi soţi întrucât iar fi forţat să procedeze la numărarea lemnelor din rampă”, se arată în documentul citat.
Ce au spus magistrații Judecătoriei Câmpeni
”Unul dintre motivele care a determinat-o pe petentă să apeleze numărul 112 la reprezentat faptul că aceasta a apreciat că cercetarea la faţa locului ar fi fost realizată într-un mod părtinitor neprofesionist şi că nu ar fi fost luate toate măsurile necesare care s-ar fi impus.
Petenta a procedat in acest mod întrucât deşi ar fi fost descoperite mai multe cioate de la arbori care ar fi fost tăiaţi în mod nelegal nu ar fi fost întocmit proces verbal în care să consemneze aspectele sesizate.
Doar în urma apelării numărului de urgenţă s-ar fi încheiat activitatea de inventariere a arborilor care erau depozitaţi la marginea drumului, mai exact un număr de 35 de fire, situaţie care confirmă faptul că activitatea iniţială ar fi fost realizată în mod incomplet.
Apelarea numărului de urgenţă SNUAU 112 a avut ca şi temei faptul că potrivit perceperii petentei, organele prezente la faţa locului nu ar fi depus toate diligenţele pentru a se respecta normele de aplicare HG 497/2020..
Se poate aprecia că organele de poliţie fiind prezente la faţa locului, în urma unor sesizării prezentate de soţul petentei, nu au realizat o anchetă efectivă creând motive de suspiciune petentei că prin modul în care acţionează sunt favorizate persoanele care ar fi comis faptele ilicite reglementate de legislaţia silvică.
Nu se poate reţine că la data de 15.11.2022, ora 15:48, petenta ar fi alertat in mod fals agenţiile specializate de intervenţie, întrucât apelarea s-a datorat modului netransparent, subiectiv în care au acţionat organele de poliţie la momentul în care au realizat cercetarea la faţa locului.
Activitatea acestora a îndreptăţit-o pe petentă să încunoştinţeze agenţiile specializate de intervenţie, prin apelarea nr. 112, întrucât prin modul de desfăşurare a activităţii la faţa locului s-ar fi putut comite fapte care să atragă răspunderea penală a organelor prezente sau răspunderea disciplinară a acestora.
Întrucât nu se poate reţine că apelarea petentei a fost falsă, nefiind îndeplinit unul din elementele constitutive ale contravenţiei, respectiv a laturii obiective, va fi admisă plângerea astfel formulată şi se va anula procesul verbal de constatare a contravenţieîncheiat de Postul de Poliţie Albac şi va fi exonerat petenta de plata amenzii contravenţionale in cuantum de 4000 lei care a fost aplicată pentru comiterea contravenţiei”, au scris magistrații Judecătoriei Câmpeni.
Mai exact judecătorii din Câmpeni au constatat că femeia a sunat la 112 pe motive întemeiate deoarece avea o suspiciune că polițiștii chemați la fața locului nu realizează o anchetă completă.
Drept urmare au anulat procesul verbal și au exonerat-o pe aceasta de la plata a 4000 de lei.
Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în apel.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
victor
vineri, 16.06.2023 at 11:34
politisti …..
ar trebui desfiintata sectia aia de politie
plus demis seful politiei judetene
plus anulat dreptul la pensie
Gelu
duminică, 18.06.2023 at 15:27
Desi nu se mai prea inghesuie tinerii sa fie politisti aceiq care sunt si procedeaza astfel ar trebui destituiti de urgenta fara drept de a mai fi luati in structuri ale MAI. Pe langa incompetenta , in caz, au dau dovada si de partinire a celor care au cauzat paguba si au facut infractiunea. Lege si onoare???? incalca si legea si de onoare….halal, nici vorba