Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fenomen astronomic important, în acest weekend. Cum va putea fi observat din România

Publicat

Un fenomen astronomic important se produce la finalul acestei săptămâni și va putea fi observat și din România. Este vorba despre o eclipsă parțială de Lună.

Luna se va afla în constelația Aries, iar eclipsa se produce în 28 octombrie.

Momentele importante ale eclipsei

Eclipsa va dura 4 ore și 28 de minute. Faza maximă va fi de o oră și 19 minute.

Luna intră în penumbră la ora 21.02. Astrul își va schimba culoarea, în partea de jos, de la ora 22.00.

Maximul eclipsei va fi la ora 23.14. Luna va fi în totalitate în penumbră și 7% în umbra Terrei, potrivit astro-urseanu.ro.

Va ieși din umbră complet la 23.53 și din penumbră la 1.27.

Eclipsa va fi vizibilă din Europa (și România), Asia, Africa și Oceanul Indian.

Calendar fenomene astronomice până la finalul anului 2023

  • 3 noiembrie – Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 9 noiembrie – Ocultaţie Lună – Venus (fenomen vizibil pe timp de zi)
  • 13 noiembrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 17-18 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15)
  • 13-14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150)
  • 22 decembrie – Solstiţiul de iarnă.

Eclipsele anului 2023

Anul 2023 a fost marcat de patru eclipse, din care două de Soare şi două de Lună. Dintre acestea, doar două, cele de Lună au fost vizibile din România.

  • eclipsa de Soare din 20 aprilie 2023: eclipsă hibridă, observată din sud-estul Asiei, Indonezia, Australia, vestul oceanului Indian şi estul oceanului Pacific.
  • eclipsa de Lună din 5 mai 2023: eclipsă prin penumbră, vizibilă din Europa (inclusiv România), Asia, Oceanul Indian, Australia și Africa
  • eclipsa inelară de Soare din 14 octombrie 2023: a putut fi observată doar din America de Nord, America de Sud, estul oceanului Pacific și vestul oceanului Atlantic.
  • eclipsa parțială de Lună din 28 octombrie 2023: vizibilă din Europa (și România), Asia, Africa și Oceanul Indian.

Eclipsele anului 2024

În anul 2024, vor fi patru eclipse. Cea mai spectaculoasă va fi eclipsa totală de Soare din aprilie, însă aceasta nu va putea fi observată și din România.

  • 25 martie 2024 – orele 6.53-9.12 – vizibilă din America, Europa, Africa (în România va fi sub orizont, nu se va vedea eclipsa)
  • 8 aprilie 2024 – Eclipsa totală de Soare; a 15-a eclipsă totală din seconul XXI; vizibilă din America de Nord, sud-estul Canadei; cea mai lungă durată a eclipsei – 4 minute și 28 secunde (Nazas, Mexic) – ora maximă a eclipsei va fi 18.17 UTC (21.17 ora României)
  • 18 septembrie 2024 – eclipsă parțială de Lună – vizibilă din Europa (inclusiv România), America, Africa; durează o oră și 50 min; maximul va fi la ora 5.44 (ora României)
  • 2 octombrie 2024 – eclipsă inelară de Soare – vizibilă din sudul Americii de Sud

Tipuri de eclipse

De pe Pământ pot fi observate eclipse de Soare sau de Lună. Acestea se produc când Soarele, Pământul și Luna se aliniază.

Eclipsele de Soare: se produc când Luna este plină. Aceste eclipse pot fi totale (când Soarele este acoperit în totalitate de Lună), parțiale (când Luna acoperă oar parțial discul Soarelui) sau inelare (când Luna acoperă centrul Soarelui, iar marginile sunt vizibile ca un ”inel de foc”). Mai rare sunt eclipsele hibride, o combinație între cele inelare și totale.

Eclipsele de Lună: astrul apare strălucitor pentru că suprafața lui reflectă razele soarelui; o astfel de eclipsă se produce când Terra se află între Soare și Lună și ”blochează” astfel razele Soarelui; aceste eclipse se produc în fazele de Lună plină; pot fi totale, parțiale sau din penumbră; eclipsele de Lună se produc de cel puțin 2 ori pe an.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax