Connect with us
Publicitate

Eveniment

Fenomen astronomic spectaculos, pe cerul României. Curent de meteori ce provin din celebra cometă Halley

Publicat

În acest weekend, se petrece un fenomen astronomic deosebit. Este maximul curenților de meteori Eta Aquaride, ce provin din celebra cometă Halley.

Vor putea fi obsevați între 40 şi 85 de meteori pe oră.

Dacă alte ploi de stele se pot vedea imediat după apus, meteorii Eta Aquaride sunt vizibili abia după miezul nopţii spre dimineaţă, între orele 2.00 şi 3.00, ora locală de vară, de la latitudinile nordice inferioare.

Meteori ce călătoresc cu 66 km pe secundă

Ploaia de meteori Eta Aquaride este clasificată ca o ploaie puternică şi poate fi observată cel mai bine din emisfera sudică sau aproape de ecuator. De la ecuator spre nord, de obicei se observă doar rate medii de 10-30 pe oră chiar înainte de zori.

Activitatea meteorilor este notabilă în săptămâna din preajma nopţii de maximă activitate. Aceştia sunt meteori rapizi, care călătoresc pe cer cu aproximativ 66 de kilometri pe secundă.

Cum pot fi observați

Pentru observarea acestora nu sunt necesare echipamente speciale, cum ar fi telescoape sau binoclu. Este suficient doar să privim cerul într-o zonă în care să nu fie lumină artificială, şi să lăsam ochii să se adapteze la întuneric timp de cel puţin 30 de minute. Este indicată evitarea folosirii telefonului.

Chiar dacă anul acesta luna va fi 100% iluminată în momentul fazei maxime a ploii de meteori Eta Aquaride, observarea nu trebuie ratată deoarece există posibilitatea unei izbucniri semnificative, cauzată de particulele ejectate de cometa Halley, iar ratele de meteori ar putea fi de peste două ori mai mari decât marja estimată – de aproximativ 120! În fiecare an, între mijlocul lunii aprilie şi sfârşitul lunii mai, Pământul întâlneşte resturi ale cometei Halley.

Cometa Halley

Cometa Halley trece prin sistemul solar interior la fiecare 76 de ani şi de fiecare dată se creează un nou flux de particule pe măsură ce se separă de cometă datorită încălzirii de la Soare. Aceste fluxuri au fiecare o orbită uşor diferită din cauza perturbaţiilor planetare şi locului diferit de întoarcere a cometei în sistemul solar interior. Când o planetă trece în apropierea unuia dintre aceste fluxuri, particulele se mişcă uşor în afara orbitei lor anterioare.

Deoarece multe dintre aceste particule orbitează de peste două mii de ani, în prezent, pot întâlni Pământul oricând pentru o perioadă de şase săptămâni, de la mijlocul lunii aprilie până la sfârşitul lunii mai.

Trebuie remarcat faptul că particulele pe care le vedem ca meteori s-au separat de cometă cu multe sute de ani în urmă, deoarece orbita actuală a cometei nu traversează orbita Pământului, potrivit www.space.com. Cometa Halley va intra în sistemul solar în 2061.

Explicația fenomenului

Curentul de meteori Eta Aquaride este activ între 15 aprilie şi 27 mai 2023. Similar cu ploaia de meteori Orionide din octombrie, ploaia de meteori Eta Aquaride este cauzată de gheaţă şi praf lăsate în urmă de cometa Halley. Când Pământul trece printre resturile cometei, „fărâmăturile de cometă” se încălzesc pe măsură ce intră în atmosfera Pământului, producând „stele căzătoare” impresionante care străbat cerul.

Cometa poartă numele astronomului englez Edmond Halley, care a examinat rapoarte despre comete ce s-au apropiat de Pământ în 1531, 1607 şi 1682. El a concluzionat că aceste observări erau toate ale aceleiaşi comete. Halley a prezis că această cometă se va întoarce în 1758. Deşi nu a trăit pentru a vedea revenirea prezisă corect a cometei, ea a fost numită mai târziu în onoarea astronomului, potrivit Agerpres.

Alte fenomene astronomice până la finalul anului

  • 4 iunie – Planeta Venus la elongaţie estică maximă (seara)
  • 21 iunie – Solstiţiul de vară
  • 28 – 29 iulie – Maximul curentului de meteori Delta Aquaridele
  • 12 – 13 august – Maximul curentului de meteori Perseidele
  • 27 august – Planeta Saturn la opoziție (vizibilă toată noaptea)
  • 19 septembrie – Planeta Neptun la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 23 septembrie – Echinocţiul de toamnă
  • 21 – 22 octombrie – Maximul curentului de meteori Orionidele
  • 23 octombrie – Planeta Venus la elongaţie vestică maximă (dimineața)
  • 3 noiembrie – Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 9 noiembrie – Ocultaţie Lună – Venus (fenomen vizibil pe timp de zi)
  • 13 noiembrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 17 – 18 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonidele
  • 13 – 14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele)
  • 22 decembrie – Solstiţiul de iarnă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate