Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fenomen astronomic spectaculos, pe cerul României, în această noapte. Ploaia de meteori Lyride

Publicat

În această noapte, va putea fi observat un eveniment astronomic spectaculos. Este vorba despre punctul maxim al ploii de meteori Lyride. 

Lyridele pot fi observate foarte bine în luna aprilie. În fiecare an, începând cu luna aprilie, pe cerul nopţilor încep să-şi facă apariţia ploile de meteori (denumirea ştiinţifică a „stelelor căzătoare”).

Curentul de meteori Lyride se manifestă în perioada 15 aprilie – 29 aprilie, faza maximă fiind atinsă în noaptea de 22 spre 23 aprilie 2023. Vor putea fi observați între 15 şi 20 meteori pe oră.

Erupţii de până la 100 de meteori pe oră

Uneori Lyridele pot produce surprize, cu erupţii de până la 100 de meteori pe oră. Deşi se consideră că există o medie de 30 de ani între aceste izbucniri, aceasta este doar o medie; numărul real de ani dintre astfel de evenimente variază.

Oportunităţile de vizionare în acest an sunt favorizate şi de faptul că, Luna aflându-se în creştere, va ajunge să fie iluminată doar 6% în timpul nopţii de producere maximă a Lyridelor. Nu sunt necesare echipamente speciale pentru a urmări acest spectacol pe cer. Este suficient doar să privim cerul într-o zonă în care să nu fie lumină artificială, să ne aşezăm confortabil şi să avem răbdare.

Ca în cazul majorităţii ploilor de meteori, ora de vârf va fi înainte de zori, dar Lyridele vor deveni vizibile începând de la aproximativ 22.30 (22 aprilie), ora locală, potrivit NASA.

Radiantul – punctul din care par să provină meteorii – va fi sus pe cerul serii în constelaţia Lyra, la nord-est de Vega, una dintre cele mai strălucitoare stele vizibile pe cerul nopţii în această perioadă a anului.

Lyridele, asociate cu cometa Thatcher

Ploaia de meteori Lyride are o luminozitate medie, dar nu la fel de intensă ca faimoasa ploaie de meteori Perseide din luna august, care tinde să producă trasee mai proeminente.

Lyridele sunt asociate cu cometa Thatcher (descoperită de astronomul amator A.E. Thatcher), o cometă cu perioadă îndelungată în care orbitează în jurul Soarelui, la fiecare 415,5 ani, şi care a atins ultima dată cea mai apropiată distanţă faţă de Soare în 1861, potrivit www.space.com.

Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele consemnări fiind făcute de chinezi în urmă cu 2600 de ani (în anul 687 î.e.n.), după cum menţionează astro-urseanu.ro. Consemnări ale ploilor de meteori Lyride există în mai mulţi ani, spre exemplu: din Coreea în 1136; din Richmond, Virginia, în 1803; din Grecia în 1922; din Japonia în 1945; din Statele Unite în 1982, potrivit NASA.

Ploile de meteori apar atunci când Pământul traversează calea unei comete, ciocnindu-se cu o dâră de firimituri de cometă. De aceea se întâmplă în aproximativ aceeaşi perioadă în fiecare an şi par să provină din anumite puncte de pe cer. Pe măsură ce ard în atmosfera Pământului, meteorii lasă dungi strălucitoare pe cer, denumite „stele căzătoare”, potrivit Agerpres.

Calendar fenomene astronomice anul 2023

  • 22-23 aprilie – Maximul curentului de meteori Liridele (ZHR = 18)
  • 5 mai – Eclipsă de Lună prin penumbră (vizibilă din România)
  • 6-7 mai – Maximul curentului de meteori Eta Aquaridele (ZHR = 50)
  • 4 iunie – Planeta Venus la elongaţie estică maximă (seara)
  • 21 iunie – Solstiţiul de vară
  • 28-29 iulie – Maximul curentului de meteori Delta Aquaridele (ZHR = 20)
  • 12-13 august – Maximul curentului de meteori Perseidele (ZHR = 60 – 100)
  • 27 august – Planeta Saturn la opoziție (vizibilă toată noaptea)
  • 19 septembrie – Planeta Neptun la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 23 septembrie – Echinocţiul de toamnă
  • 21-22 octombrie – Maximul curentului de meteori Orionidele (ZHR = 20)
  • 23 octombrie – Planeta Venus la elongaţie vestică maximă (dimineața)
  • 3 noiembrie – Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 9 noiembrie – Ocultaţie Lună – Venus (fenomen vizibil pe timp de zi)
  • 13 noiembrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 17-18 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15)
  • 13-14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150)
  • 22 decembrie – Solstiţiul de iarnă

foto: pixabay.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax