Connect with us
Advertisement

Eveniment

Fenomene meteo extreme, şi în 2018. Avertismentul meteorologilor pentru acest an

nori furtuna ploaie vremea prognoza meteo

Publicat

Nici anul 2018 nu va fi lipsit de fenomene meteorologice extreme. Frecvenţa acestora a crescut şi în România, în ultimii ani, mai ales din cauza încălzirii globale.

Furtuni deosebit de puternice, cum a fost cea din Alba, în 17 septembrie, sunt posibile şi în acest an.

Reamintim că la data respectivă, într-o zi de duminică, vijelia puternică a cauza rănirea a lase persoane, care au fost lovite de obiecte smulse de vânt, mai multe acoperișuri de imobile au fost puse la pământ, zeci de copaci au fost rupți sau smulși din rădăcini și 20 de mașini au fost avariate. Totodată, furtuna a afectat rețelele de telecomunicații și de distribuție a energiei electrice.

Citeşte şi Bilanț ISU Alba, după furtună: Șase persoane rănite, acoperişuri smulse de vânt, autoturisme avariate şi zeci de copaci puşi la pământ

La Timişoara, furtuna deosebit de periculoasă ce s-a manifestat pe 17 septembrie, a făcut şi victime. Opt persoane şi-au pierdut viaţa, alte zeci au fost rănite şi au fost pagube materiale semnificative.

Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a transmis, marți, un avertisment.

„Evenimentul de la Timisoara din 17 septembrie, nu a fost un caz singular. Au mai fost în istoria măsurătorilor meteorologice astfel de fenomene. Din păcate, convecţia rapidă a ceea ce înseamnă producerea unor astfel de fenomene, cu siguranţă va mai fi posibilă în România, în contextul în care de la an la an am înregistrat creşterea frecvenţei acestor fenomene.

În viitor ne putem aştepta, în conditiile în care şi în anul 2018 marile centre europene anticipează şi nu exclud posibilitatea, să fie un an al extremelor meteorologice, aşa cum la finele lui 2016 anticipau pentru 2017, având în vedere variabilitatea naturală şi fenomenul încălzirii globale.

Trebuie să fim pregătiţi, să conştientizăm ceea ce înseamnă aceste fenomene. Nu în ultimul rând, să luăm în considerare mesajele ce vor fi transmise prin aplicaţia RoAlert care urmeaza să fie implementată. E important să le luam în considerare, indiferent de locul în care ne aflăm”, a transmis Elena Mateescu.

Potrivit statisticilor ANM, în 2016 a emis 3.693 de avertizări meteorologice de tip nowcasting (furtuni, ploi torenţiale sau grindină), iar în 2017 – 4.211 de astfel de avertizări, în condiţiile în care, în 2011 emitea aproximativ 2.600, în medie.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement