Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Fermierii din Alba, îndemnaţi să cultive căpşuni, zmeură sau plante medicinale. Prezentare de afaceri, la Camera Agricolă

Publicat

DSCI0031 Peste 40 de fermieri din judeţul Alba au fost informaţi despre tehnologia culturii de căpşuni şi arbuştilor fructiferi, în cadrul unui simpozion referitor la afaceri de succes pe suprafeţe mici în agricultură. Au aflat de la reprezentantul Pepinierelor Hida (Sălaj) despre costurile plantaţiilor şi producţiile de goji, mure, zmeură, afine, alune sau plante medicinale.

Agricultorilor din Alba le-a fost prezentată o alternativă privind culturi căutate pe piaţa europeană, în cadrul unei iniţiative a Camerei Agricole Judeţene Alba, cu participarea Unităţii Fitosanitare Alba, DADR Alba, împreună cu reprezentanţii firmei Pepinierele Hida (Sălaj).

Discuţiile s-au axat pe tema culturilor de căpşuni şi arbuşti fructiferi, cerinţele plantelor cultivate faţă de elementele nutritive şi prevenirea carenţelor la plante, necesitatea irigării culturilor şi folosirea unui sistem de irigaţie adecvat.

La simpozion au participat peste 40 de fermieri din mai multe localităţi ale judeţului.

DSCI0028 Pepinierele Hida reprezintă unul dintre cei mai mari producători şi distribuitori de material săditor de căpşuni şi arbuşti fructiferi din Transilvania, cu o experienţă de peste 10 ani în domeniul pomicol. Firma furnizează în toată ţara plante de calitate, certificate, bine adaptate condiţiilor pedo climatice din ţară.

Nelu Orlaie, managerul firmei, a prezentat tehnologia culturii căpşunului şi arbuştilor fructiferi, precizând că firma s-a impus pe piaţă cu un material biologic de foarte bună calitate la un preţ scăzut. Succesul unei culturi depinde mult de calitatea materialului săditor utilizat pentru plantare.

Costul înfiinţării şi întreţinerii unui hectar de căpşun este în jur de 40.000 lei. La o producţie de 20 tone / ha şi un preţ de valorificare de 5 lei pe kg, se obţine un venit de 100.000 lei şi un profit estimat de 40.000 – 50.000 lei / ha.

DSCI0032 Reprezentanţii firmei şi-au arătat disponibilitatea de a sprijini tinerii şi nu numai pentru a dezvolta propria afacere în acest domeniu şi de aceea fermierii ar trebui să se orienteze spre ceea ce piaţa europeană nu are în exces: zmeur, mur, alun, afin, nucifere, plante medicinale etc.

Orlaie susţine că tinerii nu ar trebui să plece în străinătate la cules de căpşuni, zmeur, afin, când ar putea dezvolta propria afacere în ţară: “De ce să nu producem noi fructele în România şi apoi să le exportăm? O afacere sigură de familie poate începe pe o suprafaţă de 0,50 ha căpşuni”.

Referitor la fertilizarea culturilor agricole, s–a pus accentul pe probleme legate de carenţele plantelor cultivate şi prevenirea lor cu ajutorul unei noi generaţii de îngrăşăminte foliare, tehnologii moderne de fertilizare cu nano particule, gama completă de fertilizanţi foliari şi biostimulatori cu macro şi microelemente.

A fost prezentat un concept nou de irigare prin picurare, cu volum redus şi presiune compensată de apă, care poate fi folosit cu succes pe terenurile în pantă şi terenurile cu lungime foarte mare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Tibi

    joi, 05.02.2015 at 08:32

    Pacat ca nu am aflat din timp de seminar.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax