Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Fermierii din România ar putea primi o primă de comercializare pentru cantitatea de produse agricole vândute. PROIECT

Publicat

Fermierii români ar putea primi, timp de trei ani, o primă de comercializare pentru cantitatea de produse agricole vândute către unitățile de procesare sau direct pentru consum, potrivit unui proiect legislativ înregistrat la Senat. 

„Una dintre cele mai importante probleme pe care o înregistrează economia României în prezent este accesul extrem de redus al producției agricole autohtone, prin comercializare, în piața locală, națională. Chiar dacă fermierii români au reușit, de la un an la altul, producțiile, atât cantitativ, cât și calitativ, aceste produse agricole nu au o prezență pe măsură și în piața oficială. În același timp, produse care provin din import, beneficiază de susținerea logistică și financiară a statelor de origine, pentru a penetra piața românească și a comercializa produse agricole, de multe ori prin proceduri specifice dumpingului comercial”, explică inițiatorii proiectului, în expunerea de motive.

Proiectul inițiat la Senat dorește să stimuleze intrarea produselor agricole primare conforme din fermele agricole românești în circuitul comercial oficial, prin acordarea unei prime de comercializare pentru cantitatea de produse agricole vândute către unitățile de procesare (200 euro/tonă/10.000 ouă) sau direct pentru consum (100 euro/tonă/10.000 ouă).

„Prin implementarea unei astfel de măsuri, sănătatea românilor va fi protejată prin consumul de produse agricole primare românești a căror calitate nu poate fi contestată, iar satul românesc va renaște după o perioadă destul de lungă în care a fost abandonat. Considerăm că această formă de stimulare va conduce la dublarea cantității de produse agricole primare procesate în România, fapt ce va determina, implicit, creșterea veniturilor producătorilor agricoli”, mai explică inițiatorii, în  expunerea de motive.

Prima de comercializare se adresează tuturor produselor agricole obținute în fermele din România, de la cereale, legume și fructe, și până la producția zootehnică.

Potrivit proiectului, măsura are un caracter temporar, cu aplicabilitate pentru un termen de trei ani, începând de la data de 1 ianuarie 2020, „astfel încât fermierilor să  li se poată arăta beneficiile comercializării în regim oficial, al produselor de piață, stimulându-se prezența și menținerea acestor produse în economia oficială”.

Inițiatorii susțin că, din punct de vedere bugetar, impactul măsurii este unul pozitiv.

„Astfel, pentru fiecare tonă de produs agricol stimulat să intre în economia oficială, statul va încasa, direct sau indirect, chiar în cursul anului respectiv, peste 200 euro/tonă, stimulându-se aproape toate sursele fiscale: TVA încasat chiar înainte de obținerea primei de comercializare, care pentru producția zootehnică înseamnă o valoare superioară primei; impozit pe profit mai mare de la procesatori; impozite și contribuții mai mari; ca urmare a creșterii afacerilor procesatorilor”, mai susțin parlamentarii. 

sursa: senat.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax