Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Fermierii din Șugag solicită laborator de analiză a laptelui. Discuţii cu specialiştii Camerei Agricole Alba despre exploatarea pajiştilor

Publicat

Seria de întâlniri între consultanți ai Camerei Agricole Județene Alba (CAJ) și fermieri din județ continuă în această perioadă, cu scopul de a discuta reglementări referitoare la ecocondiționalitate, bunele condiții agricole și de mediu, depozitarea pesticidelor și directivele privind nitrații, adaptarea la schimbările climatice și alte noutăți legislative din domeniul agricol. La Şugag, specialiştii CAJ au discutat cu agricultorii din zonă.

Specialistul consultant al CAJ, ing. Frasina Popa, în colaborare cu reprezentanții administrației publice din Șugag, primarul Constantin Jinar, viceprimarul Vasile Ghiorghioiu și președintele Asociației Crescătorilor de Bovine „Valea Frumoasei”, Vasile Cernat, au organizat o întâlnire cu agricultorii din zonă. În cadrul întâlnirii, au fost prezentat informaţii despre normele pe care agricultorii trebuie să le respecte pentru a evita sancțiunile la plata subvențiilor, precum și alte noutăți din domeniul agricol.

Pentru fermierii din zona montană, dar nu numai, exploatarea rațională a pajiștilor pemanente se face prin asigurarea unui nivel minim de pășunat de 0,3 UVM/ha sau prin cosirea o dată pe an și curățirea acestora de vegetația nedorită. Toți agricultorii care exploatează pajiști permanente vor ține evidenţa într-un registru special care trebuie completat la zi.

De asemenea, în vederea prevenirii contaminării apelor cu nitrați, agricultorii trebuie să respecte pe toată suprafață exploatației cerințe minime pentru utilizarea îngrășămintelor și pesticidelor, păstrând distanța de fertilizare si depozitare a îngrășamintelor față de sursele de apă potabilă, iar în apropierea stațiilor de captare a apei potabile nu va fi folosit nici un tip de fertilizant la o distanță mai mică de 100 m.

Totodată, una din nemultumirile crescătorilor de animale din zonă este că întâmpină greutăți în valorificarea producției în ce privește piața de desfacere și prețurile scăzute, deși produsele obținute de ei sunt de calitate superioară. În același timp, agricultorii le-au prezentat autorităților dorința de a avea un laborator pentru analiza laptelui în vederea respectării pentru viitor a cerințelor de calitate a laptelui.

Este necesar și ca drumurile de acces ale turmelor de animale către păşuni să fie bine stabilite, limitate şi corespunzătoare din punct de vedere al traficabilităţii, pentru că acestea sunt utilizate şi pentru traficul utilajelor şi a vehiculelor agricole necesare în fermă.

Astfel de întâlniri vor avea loc și în localitățile Unirea, Pianu de Sus, Berghin, Valea Lungă, Aiud, Vințu de Jos, Râmeț, Cricău, Șona și Daia Română.

Vă prezentăm graficul întâlnirilor cu fermierii din județul Alba:

Primăria Unirea – luni, 10 februarie, ora 10

Primăria Pianu de Sus – marți, 11 februarie, ora 13

Primăria Berghin – miercuri, 12 februarie, ora 9.30

Primăria Valea Lungă – miercuri, 12 februarie, ora 10

Primăria Aiud – joi, 13 februarie, ora 11

Primăria Vințu de Jos – joi, 13 februarie, ora 12

Primăria Râmeț -joi, 13 februarie, ora 12

Primăria Cricău – joi, 13 februarie, ora 17

Primăria Șona -vineri, 14 februarie, ora 10

Primăria Daia Română – duminică, 16 februarie, ora 12

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax