Eveniment
Festivalul Internațional Alba Jazz: Primul eveniment – concert Caffe Noir. Surprize, mister şi muzică de calitate la Alba Iulia
Începe Festivalul Internațional Alba Jazz, ediția a IV-a, la Alba Iulia. În această seară, de la ora 19.00, va avea loc primul eveniment, un concert de jazz standards susținut de trupa Caffe Noir la Framm’s, în Cetatea Alba Carolina.
Duminică, 24 mai, organizatorii festivalului au pregătit o surpriză, după ora 21.00, în spațiul din jurul scenei. Aceștia au preferat să nu divulge alte detalii până atunci, singurul ”scăpat” fiind faptul că surpriza are legătură cu un trandafir roșu. ”Gândiți-vă ce simbolizează un trandafir roșu în muzică” a precizat directorul al Centrului de Cultură „Augustin Bena”, Daniela Floroian.
Festivalul Internațional Alba Jazz este o marcă înregistrată a județului Alba. ”O marcă înregistrată care an de an se dezvoltă, an de an acordă capătă atât noi activități în cadrul festivalului cât și noi nume. Deja primim noi cereri ca artiștii să vină în festivalul nostru”, a transmis Daniela Floroian.
Directorul artistic al Festivalului Internațional Alba Jazz, Laura Orian a transmis că Festivalul Internațional Alba Jazz se află printre primele patru evenimente de acest gen din țară.
La Alba Iulia începe astfel cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional Alba Jazz. Așa cum îi spune și numele, jazz-ul va aduce din nou trei zile de spirit și energie în Cetatea Alba Iuliei. Peste 40 de artiști, membri ai unor trupe profesioniste de jazz din Israel, SUA, Europa și România sunt invitați să concerteze la Alba Iulia.
Citește și 22-24 mai: Festivalul Alba Jazz, ediția a patra. Peste 40 de artiști vor concerta în Cetatea Alba Carolina. Invitații și PROGRAMUL
La cea de-a patra ediție, Alba Jazz s-a axat mai mult pe muzicieni tineri și originali care creează, cântă, compun și scot albume în formații consacrate și mai puțin pe artiști care activează în diverse proiecte.
Dacă ar fi ca la fiecare ediție Alba Jazz să existe un instrument privilegiat, anul acesta ar fi chitara, pe motiv de „cel mai cântat instrument”. Chitariști români și străini vor putea fi ascultați pe scenele festivalului, dar și la workshop-uri instrumentale.
În acest an, scena principală va fi amplasată între Muzeul Unirii și Sala Unirii. În plus, vor avea loc concerte indoor și outdoor la Framm’s, ateliere de jazz la Sala Unirii și Liceul de Artă Regina Maria.
Invitatul special al ediției este Shai Maestro Trio (Israel/New York), o apariție originală, profundă și spectaculoasă. La doar 29 de ani, Shai Maestro a cântat pe cele mai mari scene ale lumii, alături de muzicieni de renume mondial. Doar un exemplu de colaborare semnificativă ar fi cea cu contrabasistul israelian Avishai Cohen, cu care a concertat în întreaga lume și a realizat patru albume.
Alături de Shai, în festival vor putea fi ascultați Sanem Kalfa și George Dumitriu din Turcia și Olanda, o combinație savuroasă între muzica tradițională orientală și jazz, Ana Cristina Leonte Quintet, Cristian Soleanu Organ Trio, Radu Vâlcu, Mihai Iordache Septet, Sebastian Spanache Trio, Luiza Zan și Peter Sarik, Souptrip, JazzyBit, Joncol Quatro.
Cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional Alba Jazz păstrează, pe lângă concerte, câteva puncte devenite deja tradiție. Fiecare zi a festivalului va începe cu un Jazz Coffee – o întâlnire cu discuții alături de artiști invitați în festival, vineri, sâmbătă și duminică, ora 12.00, la Framm’s.
Pentru că jazz-ul nu se oprește odată cu programul concertelor, muzica va continua în stil liber în fiecare seară a festivalului, începând cu ora 23.00, la Framm’s. Jam session-urile festivalului de jazz înseamnă, pentru artiști, momente de creație și relaxare, plăcerea de a se juca cu instrumentele lor alături de artiști cu care poate nu cântă în mod obișnuit, iar pentru public, acestea sunt privilegiul de a asista la un act muzical colectiv, imprevizibil, irepetabil, neconvențional.
De asemenea, atelierele de jazz sunt în plină desfășurare și în acest an. Pentru că publicul unui festival de muzică conține întotdeauna și elevi sau tineri care vor să performeze, pe viitor, pe scenă, Alba Jazz a rezervat pentru toți aceștia un spațiu al întâlnirii cu mari artiști de jazz și chitară clasică, cu care au marea șansă de urma cursuri de compoziție, de găsire a drumului în cariera muzicală sau workshop-uri instrumentale.
În 2015, la ediția a IV-a a Alba Jazz, profesori vor fi pianistul Lucian Ban din New York și diverși chitariști invitați printre care Gabriel Guillen, Britta Schmitt si Carles Guisado.
Festivalul Internațional Alba Jazz este organizat, în acest an, sub egida Centrului de Cultură „Augustin Bena”.
„Faceți o vizită Festivalului, fără grabă, fără să vă gândiți la <<jazz>>, ci doar veniți cu încrederea că muzica pe care artiștii ne-o împărtășesc, ne face mai buni, mai fericiți, mai umani. Misterul muzicii de jazz ne oferă acea libertate de creație de care avem nevoie pentru a ne înălța ca și oameni. Nu e ușor dar nici greu, e o chestiune de atitudine. În patru ediții de festival, Alba Jazz a primit credibilitate și note foarte frumoase din partea artiștilor români și străini, intrând astfel în circuitul marilor festivaluri de gen din lume. Anul acesta vom avea ca și cap de afiș la Alba Jazz un om și un artist foarte valoros, Shai Maestro, născut în poporul ales și care trăiește acum în Mecca Jazz-ului, New York. De acum încolo, nu mai putem spune că suntem la început. Doresc să mulțumesc artiștilor, organizatorilor și publicului pentru toate darurile lor”, a transmis Laura Orian, director artistic al Festivalului Internațional Alba Jazz.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News