Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Festivalul toamnei la Grădiniţa cu Program Prelungit Step by Step numărul 12 din Alba Iulia. Cum s-au distrat cei mici


Publicat

Toamna a umplut cu miresmele ei şi Grădiniţa cu program prelungit Step by Step Nr. 12, condusă de Veronica Suciu (director), şi pentru că Festivalul Toamnei este deja o tradiţie veche în grădiniţa noastră, ultima săptămână din cadrul proiectului tematic „Din tainele naturii” a fost dedicată acestei teme, spre bucuria copiilor şi a părinţilor, au transmis reprezentanții instituției.

Comunicatul transmis de reprezentanții grădiniței:

În cadrul Festivalului Toamnei, desfăşurat joi, 24 octombrie 2019, preşcolarii celor 11 grupe din grădiniţă au prezentat cântece şi au recitat poezii în limbile română şi engleză, au compus şi dezlegat ghicitori, au dat probe de isteţime şi îndemânare şi au realizat colaje, picturi sau desene în care au dat frâu liber fanteziei etalându-şi capacitatăţile artistice.

Părinţii, bunicii şi fraţii care au participat la acest eveniment i-au susţinut pe copii în cadrul întrecerilor sportive, de îndemânare sau isteţime şi au răspuns provocării de a participa şi ei împreună cu concurenţii la probele propuse. La final, efortul lor a fost răsplătit cu diplome, fructe şi fursecuri.

Copiii din grupele mici, ,,Licurici”, „Zambile”, „Muguraşi” şi „Pitici” au participat la primul lor festival al toamnei, într-o atmosferă plină de culoare, bucurie şi emoţie.

Licuricii au fost îmbrăcaţi în ţinute şi costume specifice anotimpului toamna: greieraşi, bostănei, Zâna Toamna, veveriţe, morcovei.

Împreună cu părinţii, aceştia au realizat în centrele de activitate tablouri folosind diferite tehnici: ,,Haina copacului toamna” – ştampilare cu frunze; ,,Covor de toamnă multicolor”– pictură cu buretele sau pensula; ,,Copacul vesel”– desen; ,,Copacul cu frunze ruginii” – lipire de frunze; ,,Covor cu frunze presate” – lipire.

Zambiluțele au confecționat împreună cu părinții „Fructe şi legume de toamnă haioase”, iar apoi Zâna Toamnă le-a adus o surpriză cu ajutorul baghetei magice.

În cadrul jocului „Zâna Toamnă ne spune …o poveste, o poezie sau un cântec”, fiecare echipă a primit câte-o planșă sugestivă în legătură cu anotimpul toamna, părinții fiind invitaţi să creeze în echipă, la alegere, un cântec, o poezie sau o poveste.

Copiii din grupa mică “Muguraşi” au participat alături de părinţi la activităţi distractive şi creative. Fiecare din cele cinci grupe au realizat împreună o lucrare cu teme şi tehnici de lucru diferite (pictură, colaj) şi apoi al alcătuit o scurtă povestioară pe tema dată.

Temele de lucru propuse au fost: „Frumosul copac al Toamnei”, „Părul trist”, „Via îngâmfată”, „Mărul buclucaş” şi „Povestea dovleacului lăudăros”. La terminarea timpului de lucru, fiecare lider al mesei şi-a prezentat lucrarea, tehnicile de lucru utilizate şi a prezentat şi povestea creată.

Copiii din grupa mică „Piticii” au realizat măşti haioase de toamnă, au participat la parada măştilor de toamnă şi au dansat pe melodii de toamnă. Părinţii împreună cu copilaşii au realizat Copacul toamnei în care şi-au exprimat aşteptările şi contribuţia personală în ceea ce priveşte educaţia copiilor.

Cu ajutorul părinţilor şi al fraţilor mai mari, copiii din grupa mijlocie „Steluţe” au pregătit borcane cu muraturi şi au confecţionat câte un arici simpatic folosind materiale naturale.

La grupa mijlocie „Prichindei” distracţia a început cu câteva jocuri de spargere a gheţii. În continuare, copiii au realizat împreună cu părinţii, lucrări speciale cu semne grafice în culorile toamnei, iar la final s-au distrat cu un joc de mişcare ,,Aleargă pe covorul toamnei”, care le-a stârnit buna dispoziţie.

Preşcolarii din grupa mijlocie „Roze” au pregătit bulgăraşi din mămăligă şi brânză, sucuri din diferite fructe şi gutui coapte.

La grupa mare „Raze aurii” Festivalul Toamnei ş-a desfăşurat într-o atmosferă de mulţumire, în care părinţii şi copiii au avut ocazia să îşi exprime sentimentele de recunoştinţă pentru persoane, locuri, mâncare, lucruri preferate, decizii bune sau ORICE altceva, antrenaţi fiind de Jocul Mulţumirii.

Activitatea s-a concretizat prin realizarea Borcanului cu mulţumiri, la care copiii au lucrat alături de părinţi, au lipit, au decupat şi decorat borcanul. Distracţia a continuat cu jocuri de mişcare antrenante: Drumul roadelor Toamnei, în care copiii au transportat pe diverse trasee roadele preferate ale toamnei.

Copiii din grupa mare „Boboceii pufoşi” şi-au exprimat prin euritmie emoţiile specifice toamnei, fiind inspiraţi de ritmurile muzicii lui Mozart.

Apoi, ilustrarea subiectului plastic „Frumoasa şi bogata toamnă” a constituit provocarea pentru părinţi şi copii de a se implica în realizarea unor creaţii artistico-plastice prin metoda colaborativă, în cadrul jocului „Pensula călătoare”. Copiii din grupa mare „Voiniceii” au avut parte de jocuri de mişcare pe elipsă şi au realizat lucrări artistico-plastice inspirate de roadele dulci şi sănătoase ale toamnei.

Fiecare dintre preşcolarii din grupa mare „Albiniţe” a realizat împreună cu unul dintre părinţi un tablou cu tema „Bogăţiile toamnei”. Apoi, s-a dat startul la jocurile distractive care au demonstrat perspicacitatea, intuiţia, îndemânarea, inteligenţa, viteza de reacţie şi alte calităţi ale copiilor. Echipa Morcovilor dulci s-a întrecut cu echipa Perelor mălăieţe în cadrul probelor: Mărul călător, Veveriţele la nuci, Iepuraşii la morcovi şi Cartoful fierbinte.

“A fost o zi minunată, în care copii frumoşi şi părinţi dedicaţi s-au implicat pentru a realiza împreună activităţi simpatice propuse de educatoarele grupelor!

Întreg colectivul grădiniţei mulţumeşte pe această cale părinţilor şi copiilor care s-au dovedit a fi sufletul întregii manifestări şi promit că «Festivalul toamnei» va rămâne o tradiţie pentru grădiniţa lor”, declară prof.înv.preșcolar. Ioana Delia Decean, Responsabil Imagine al GPP Step by Step Nr12, Alba Iulia.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

UPU, în prag de colaps. Medic: ”Virusul este mult mai agresiv în rândul celor nevaccinați. Am obosit să le spun că se vaccineze”

Publicat

Sunt zile de mare încercare, atât pentru medici, cât şi pentru familiile care au pe cineva bolnav. În aceste momente unităţile de primiri urgențe sunt în prag de colaps.

Ambulanțele sosesc fără pauză, una după alta, şi nu dau semne că se vor opri curând în condiţiile în care numai astăzi, peste 16 mii de oameni au aflat că au Covid-19. Vecinii unguri încep să ne preia din bolnavi.

Bogdan Oprița, medic-șef UPU-SMURD la Spitalul de Urgență Floreasca, susține că pacienții vaccinați fac forme ușoare, nu necesită internare sau au nevoie de oxigen doar în cantitate mică.

”Sunt 38 de pacienți în UPU, dintre care 18 sunt intubați și ventilați, mai avem un număr de 8 care sunt pe ventilație non-invazivă și pe oxigen în flux mare. Un singur pacient este vaccinat, dar acesta a fost prezentat la noi în urmă cu șapte zile. Alți doi au mai venit în acest interval de timp”.

Medic: Am obosit să le spun să se vaccineze

”În momentul de față, nici nu mai pot să comentez acest lucru. Am obosit. Oamenii ar trebui să se vaccineze. Toată lumea adresează acuzații că valul acesta nu a fost pregătit, dar trebuie spus, totuși, că există o limită fizică a paturilor peste care nu mai poți să crești, efectiv. Pe de altă parte, personalul este același. Noi am crescut de la 14 locuri la Terapie Intesivă, iar acum avem 23 de pacienți internați”.

Modele de DECLARAȚIE pe propria răspundere și ADEVERINȚĂ de angajator. Documente obligatorii pentru nevaccinați, după ora 20,00

”Este dovedit, însă, că cei care sunt vaccinați cu schema completă sunt purtători de virus timp de cinci zile, în sensul că ei pot fi contagiosi numai cinci zile, în timp ce ceilalți sunt 14… 28 de zile.

Iar agresivitatea virusului la cei vaccinați este mai mică decât la persoanele vaccinate.

De asemenea, s-a demonstrat că o persoană care este nevaccinată este de opt ori mai agresivă în a transmite virusul decât în cazul unei persoane vaccinate.

Acestea sunt studii științifice, se pot găsi pe site-ul CNCAV-ului, peste tot. Orice argument în a da acum vina pe cei vaccinați este o absurditate și un nonsens”.

Bogdan Oprița: ”Am avut pacienţi cea mai mică vârsta 22 de ani, cea mai mare 96. Noi am transformat toată UPU în zona roşie, pentru a avea cât mai multe pături.

În condiţii obişnuite 31 de paturi, dar în momentul de față avem 38 pentru că atâţia pacienţi avem. Putem să mărim, cel mai mult am avut 40 de pacienţi”.

Potrivit medicilor cei mai mulţi dintre pacienţi nu sunt imunizaţi. Pe de altă parte, dacă o persoană vaccinată ia virusul nu ajunge în stare gravă dacă nu are şi alte probleme de sănătate.

Bogdan Oprița: ”Cei vaccinaţi sunt purtători de virus 5 zile, pe când ceilalţi 30 de zile, iar agresivitatea virusului la cei vaccinaţi este mai mică. O persoană nevaccinată este de 8 ori mai agresivă în a transmite virusul″.

Sursa: Știrileprotv.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Investiții în infrastructura educațională, la Zlatna. Școala Gimnazială „Avram Iancu” va fi reabilitată și modernizată

Publicat

Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Zlatna urmează să fie reabilitată și modernizată printr-o investiție de peste 7,6 milioane de lei. 

Primăria Zlatna a lansat vineri, 15 octombrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiţii „Reabilitare și modernizare Școală Gimnazială Avram Iancu”.

Valoarea totală este estimată la 7.628.452,73 de lei, fără TVA. 

Potrivit documentației, clădirea este amplasată în zona centrală a localității, alipită clădirii Primăriei. Zona este închegată din punct de vedere urbanistic.

Clădirea școlii este poziționată cu fațada principală paralelă cu limita terenului la strada Valea Morilor, retras față de aceasta cu aproximativ 24 m. Clădirea ocupă aproape tot de la frontul la stradă, rămânând liber doar un acces auto și pietonal în partea dreaptă. Forma în plan a terenului este neregulată, cu front la strada Valea Morilor.

Proprietatea școlii cuprinde:

 • corp C1 – Clădire școală, regim de înălțime Parter și 2 etaje (P+2E);
 • corp C2 – Clădire Anexă, regim de înălțime Parter (P);
 • curte amenajată în fața școlii (între clădire școală și strada) cu acces pietonal direct din strada Valea Morilor și alee de legătură cu intrarea principală în școală;
 • curtea școlii, situată în spatele clădirii școlii, cu acces auto și pietonal din strada Valea Morilor.

Intervenţiile propuse sunt menite să refuncţionalizeze spațiul de învățământ existent, astfel încât să fie atins standardul impus de normele şi legislaţia în vigoare.

În vederea reabilitării și modernizării construcțiilor școlii, se propun următoarele măsuri structurale de consolidare clădiri existente (conform expertizei tehnice), dar și de realizare a extinderii:

Lucrări de intervenție cu caracter general propuse:

 • Amenajare a două săli pentru clasa pregătitoare;
 • Amenajarea a 16 săli de clasă, câte două săli pentru fiecare nivel de școlarizare;
 • Amenajarea unor laboratoare de fizică/chimie, biologie, calculatoare, CDI;
 • Amenajarea unei săli de mese pe sistem „catering” cu anexele aferente, cu capacitate de aproximativ 30 de locuri la masă;
 • Amenajarea unor cabinete pentru medicină generală, logoped și consiliere;
 • Asigurarea unor spații pentru cadre didactice: 2 săli profesorale, director, secretariat și contabilitate;
 • Asigurarea spațiilor pentru depozitare (manuale, cărți, arhivă, materiale didactice);
 • Spații conexe: centrala termică, spații întreținere;
 • Refuncționalizarea clădirii anexe (mărirea sălii de sport);
 • Realizarea termoizolației clădirilor;
 • Asigurarea condițiilor de funcționare în conformitate cu legislația actuală;
 • Refacerea instalațiilor interioare noi;
 • Reparații capitale la ambele clădiri (înlocuirea finisajelor interioare și exterioare), la școală se vor păstra doar tâmplăriile exterioare, care sunt din PVC cu barieră termică și geam termopan;
 • Refacerea fațadei, inclusiv înlocuirea învelitorilor;
 • Echipamente și dotări noi;
 • Reparații la împrejmuirea școlii;
 • Amenajarea incintei școlii.

Parametrii propuși:

 • Suprafață teren CF 72615 = 5.147 mp
 • Suprafață construită totală SC1+SC2 = 1.230,05 mp
 • Suprafață desfășurată totală SC1+SC2 = 3.324,15 mp
 • Suprafață construită școală propus = 1.047,05 mp
 • Suprafață desfășurată școală propus = 3.141,15 mp
 • Regimul de înălțime școală propus: = P + 2 E
 • Suprafață construită clădire atelier C2 = 183 mp
 • Suprafață desfășurată clădire atelier C2 = 183 mp
 • Regimul de înălțime clădire atelier C2 = P
 • Spații verzi = 1.307,88 mp;
 • Suprafață rampe și scări exterioare școală = 43,34 mp;
 • Suprafață căi pietonale = 272,62 mp;
 • Suprafață platformă gospodărească = 12,38 mp;
Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Dacian Cioloș merge luni în Parlament cu programul de guvernare și numele pentru fiecare minister. LISTA posibililor miniștri

Publicat

Dacian Cioloș va merge luni în Parlament să prezinte programul de guvernare USR și lista de miniștri cu care încearcă să formeze un guvern.

Biroul Național al USR s-a întrunit, vineri, la solicitarea premierului desemnat Dacian Cioloș și a stabilit calendarul pentru zilele următoare, potrivit comunicatului.

Sâmbătă va fi finalizat programul de guvernare, iar duminică se vor întruni Biroul Național și Comitetul Politic pentru aprobarea programului și a listei de miniștri.

Luni va avea loc depunerea programului de guvernare și a listei de miniștri în Parlament, se mai precizează într-un comunicat de presă.

Negocierile cu PNL și UDMR au eșuat înainte de a începe, după ce liderii celor două formațiuni, Florin Cîțu și Kelemen Hunor au declarat că nu vor susține un guvern condus de Dacian Cioloș.

O listă probabilă a propunerilor lui Cioloș, ar putea fi, potrivit unor surse politice, aceasta:

Dan Barna – vicepremier

Vlad Voiculescu / Ioana Mihăilă – Ministru al Sănătății

Cătălin Drulă – Ministrul Transporturilor

Cristian Ghinea – Ministrul fondurilor Europene

Cristina Prună – Ministrul Economiei/Energiei

Stelian Ion – Ministrul Justiției

Dragoș Pâslaru / Oana Țoiu – Ministrul Muncii

Claudiu Năsui / Anca Dragu – Ministrul Finanțelor

Ștefan Pălărie – Ministrul Educației

Dragoș Tudorache – Ministrul Administrației și Internelor

Iulian Bulai – Ministrul Culturii

George Cățean – Ministrul Agriculturii

Ionuț Moșteanu – Ministrul Dezvoltării

Foto: Arhivă – Cioloș la Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

PSD Alba: Proiectul USR legat de scăderea facturilor la energie reprezintă plata cu bani publici a eșecului liberalizării pieței

Publicat

PSD Alba consideră proiectul USR depus la Parlament legat de scăderea facturilor la electricitate și gaze naturale, reprezintă de fapt plata, cu bani publici, a eșuării liberalizării pieței de energie.

”Propunerea PSD – plafonarea prețurilor la electricitate și gaze naturale la nivelul mediei ultimelor 6 luni (perioada martie-septembrie 2021) este soluția viabilă pentru ca atât Statul, cât și consumatorii, să nu fie afectați” precizează reprezentanții formațiunii, într-un comunicat de presă.

Reprezentanții PSD spun că guvernul PNL și USR s-a grăbit să liberalizeze de la începutul acestui an tarifele pieței de energie, deși nu existau suficiente capacități de producție interne, concurență reală pe piață și nici prevederi pentru consumatorii vulnerabili.

Proiect ”fantomă”

”Efectul acestei decizii pripite este creșterea galopantă a prețurilor la energie și gaze până la valori care nu pot fi suportate de majoritatea dintre noi.

Acum, USR vine cu un proiect ”fantomă” prin care nu va tăia răul din rădăcină, dar va afecta bugetul de stat, mediul de afaceri și sustenabilitatea proiectelor privind energia verde.

În primul rând, USR solicită reducerea TVA la electricitate și gaze naturale, de la 19% la 5%, dar și abrogarea accizei, măsuri care vor afecta colectarea la bugetul de stat, dar nu și pe producătorii de energie, care au făcut ca prețurile la MWh să explodeze (și o vor face în continuare, în lipsa plafonării).

În al doilea rând, USR susține că va acorda ajutor centralelor termice de termoficare (care nu mai există în multe dintre orașele României.

În al treilea rând, USR vorbește despre exceptarea de la obligația de achiziție a certificatelor verzi (care apar pe factură).

Această măsură afectează fie bugetul de stat (dacă diferența e suportată de Stat), fie investitorii în energie verde (regenerabilă), care sunt sprijiniți prin intermediul certificatelor verzi.

Nu în ultimul rând, proiectul prevede credite fiscale pentru întreprinderi. Acestea vor împovăra antreprenorii pe termen mediu și lung )” se precizează în comunicat.

”La Alba Iulia, spre exemplu, nu mai funcționează sistemul centralizat de încălzire din anul 2011, oamenii optând pentru centralele de apartament (și în cazul acestei măsuri, care creează inechități, banii provin de la bugetul de stat).

În schimb, prin legea propusă de PSD, nivelul de trai al românilor este protejat în următoarele 6 luni. De asemenea, plafonarea prețurilor la electricitate și gaze naturale salvează și multe afaceri mici și mijlocii.

În acest moment ofertele de preț pentru energie electrică variază între 406 lei/MWh și 670 lei/MWh (față de 341 lei, în decembrie 2020). Legea PSD introduce un preț maxim de 380 lei/MWh. În cazul gazelor naturale, în acest moment, ofertele de preț variază între 211 lei/MWh și 250 lei/MWh (față de 135 lei în urmă cu un an) Prețul maxim impus prin Legea PSD va fi de 192 lei/MWh.

Astfel, prețurile din facturile de energie electrică vor fi reduse imediat cu un procent de până 43%, în funcție de contractul pe care îl are fiecare consumator. La gaz, reducerea ajunge până la 23%, în funcție de contractele pe care le are fiecare consumator.

Solicit parlamentarilor responsabili de la USR să susțină soluțiile PSD care vor evita producerea unei adevărate explozii sociale în această iarnă, menținând facturile populației la un nivel suportabil, fără a afecta bugetul de stat.” a transmis Bogdan Medrea, consilier local al PSD Alba Iulia.

Reprezentanții PSD consideră în schimb că propunerea lor este cea care protejează majoritatea consumatorilor casnici de situația iminentă a dublării facturilor cu utilitățile – electricitate și gaz.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate