Connect with us
Advertisement

Economie

Firmele pot obține până la 500.000 de euro dacă primesc studenți în practică. Când va fi lansat programul de finanțare. Condiții

Publicat

Firmele  care primesc studenți în practică pot beneficia de finanțări nerambursabile între 200.000 și 500.000 de euro .

Potrivit unui comunicat al Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE), înscrierile vor începe pe 18 august 2023 și pot fi făcute prin aplicația MySMIS2021 unde pot fi depuse până în 27 noiembrie 2023. 

Una dintre condițiile esențiale este că firmele trebuie să încheie parteneriate cu instituții de învățământ, dar vor primi bani de la stat numai în cazul finanțării stagiilor de practică cu studenți. Pentru stagiile elevilor, solicitantele finanțărilor trebuie să fie instituțiile de învățământ.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va deschide, în data de 18 august, patru apeluri de proiecte în valoare cumulată de 171,34 milioane euro, în cadrul Programului Educație și Ocupare.

Din acestea, două apeluri vor finanța stagii de practică pentru elevi, iar celelalte două – stagii pentru studenți se precizează în comunicatul MIPE.

Apelurile pentru finanțarea stagiilor de practică pentru elevi sunt lansate în contextul în care deficitul de forță de muncă calificată care se înregistrează la nivel național poate fi redus prin creșterea participării și facilitarea accesului la învățământului profesional și tehnic, calificarea personalului didactic și dotarea cu bază materială modernă care să țină pasul cu schimbările tehnologice.

În același timp, stagiile dedicate studenților sunt finanțate în contextul în care relevanța formării și corelarea cu piața muncii este scăzută, existând un deficit semnificativ de competențe și abilități cerute pe piața muncii.

Peste 102 milioane euro pentru stagii de practică pentru elevi

Două apeluri de proiecte vor finanța stagii de practică pentru elevi, având scop creșterea ratei de participare a elevilor înmatriculați în învățământul profesional și tehnic, inclusiv dual, la programele de învățare și de pregătire practică, în vederea facilitării angajării viitorilor absolvenți.

Un apel, cu un buget de aproximativ 92 milioane euro, din care 78,19 milioane euro fonduri europene, se adresează regiunilor mai puțin dezvoltate: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest, Vest și Centru. Un alt apel, cu un buget de 10,37 milioane euro, va finanța proiecte pentru regiunea București-Ilfov, mai dezvoltată.

Cine va putea depune proiecte

  • Instituții de învățământ gimnazial, liceal și profesional și postliceal (nivel ISCED 02, 03 și respectiv 04);
  • Structuri/agenții/organisme relevante, subordonate/coordonate de către Ministerul Educației;
  • Parteneri de practică publici sau private.

Proiectele finanțate vor avea valori între 201.000 euro și 500.000 euro.

Ghidul solicitantului „Adaptarea serviciilor educaționale adresate elevilor și personalului didactic din ÎPT – Stagii de practică pentru elevi”, care reglementează condițiile de accesare a fondurilor pentru aceste apeluri este publicat.

DOCUMENTE: Ghidul Solicitantului

Stagii studenți: alocare de aprox. 69 milioane euro

Alte două apeluri vor finanța stagii de practică destinate studenților, în scopul creșterii participării acestora la programe de învățare la locul de muncă (stagii de practică, internship-uri etc.) și facilitării angajării lor.

Apelul care se adresează regiunilor mai puțin dezvoltate are un buget de de aprox. 62 milioane euro, iar cel dedicat regiunii București-Ilfov are o alocare de aproape 7 milioane euro.

  • Cine va putea depune proiectele:
  • Instituții de învăţământ superior publice sau private, acreditate;
  • Angajatori publici sau private.

Vor fi finanțate proiecte cu valori între 201.000 euro și 1 milion euro.

Ghidul solicitantului „Promovarea dezvoltării programelor de studii terțiare de înaltă calitate, flexibile și corelate cu cerințele pieței muncii – Stagii studenți“, care reglementează condițiile de accesare a fondurilor este disponibil AICI.

În cadrul celor patru apeluri, proiectele vor putea fi depuse prin sistemul informatic MySMIS2021 până în data de 27 noiembrie 2023.

Despre Programul Educație și Ocupare

Programul Educație și Ocupare 2021-2027, cu o alocare totală de 4,34 miliarde de euro, va asigura intervenții ce vor viza îmbunătățirea pieței muncii (modernizarea instituțiilor, valorificarea potențialului tinerilor și creșterea accesului pe piața muncii), antreprenoriat și economie socială, creșterea accesului la educație prin îmbunătățirea participării la învățământul antepreșcolar și preșcolar, prevenirea părăsirii timpurii a școlii, creșterea accesului/participării grupurilor dezavantajate la educație și formare profesională, dar și prin îmbunătățirea calității serviciilor educaționale, adaptarea la piața muncii și tehnologii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement