Actualitate
Firmele sunt obligate de lege să plătească unele servicii medicale pentru angajați. Care sunt regulile din legislaţia în vigoare
Printre serviciile medicale pe care un angajator trebuie să le asigure salariaților săi se numără examenul medical la angajare și controlul medical periodic. Pe lângă acestea, angajatorul mai are și alte obligații legale care țin de supravegherea stării de sănătate a muncitorilor.
În cadrul firmelor, în funcție de locurile de muncă/posturile de lucru oferite de către angajatori, legiuitorul a stabilit reguli concrete sau fișe speciale pentru efectuarea examenului medical la angajare și a controlului medical periodic.
Prin HG nr. 355/ 11 aprilie 2007 s-au stabilit Cerințele minime pentru supravegherea sănătății lucrătorilor față de riscurile pentru securitate și sănătate, pentru prevenirea îmbolnăvirii lucrătorilor cu boli profesionale cauzate de agenți nocivi chimici, fizici, fizico-chimici sau biologici, caracteristici locului de muncă/ postului de lucru, precum și a suprasolicitării diferitelor organe sau sisteme ale organismului, în procesul de muncă.
Prin supravegherea stării de sănătate a lucrătorilor se înțelege totalitatea serviciilor medicale care asigură prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale și a bolilor legate de profesie, precum și menținerea sănătății și a capacității de muncă a lucrătorilor.
Supravegherea stării de sănătate a lucrătorilor este asigurată de către medici specialiști de medicină muncii.
Angajatorii din orice domeniu de activitate, atât din sectorul public, cât și din sectorul privat au obligația:
– să se afle în posesia unei evaluări a riscului asupra sănătății lucrătorilor, actualizată periodic, și
– să asigure fondurile și condițiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare supravegherii sănătății lucrătorilor.
Muncitorii nu pot fi implicați sub nicio formă în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale de la locul lor de muncă/postul de lucru.
Serviciile medicale profilactice sunt examenul medical la angajarea în muncă, de adaptare, periodic, la reluarea activității, pentru promovarea sănătății la locul de muncă. În anexa 1 la HG nr. 355/2007 se nominalizează serviciile medicale profilactice (prin fișe specifice) care se efectuează lucrătorilor, în funcție de natura agenților nocivi existenți la locul de muncă/ postul de lucru (chimici, fizici, fizico-chimici sau biologici).
Angajarea și repartizarea lucrătorilor pe locuri de muncă/posturi de lucru este permisă angajatorului numai în funcție de starea de sănătate și de aptitudinile fizice și psihologice ale lucrătorilor care solicită angajarea, în funcție de riscurile privind securitatea și sănătatea în muncă, particularitățile activității ce urmează a fi desfășurată de către lucrător și condițiile de muncă efective, existențe la viitorul loc de muncă/post de lucru.
Orientarea și angajarea lucrătorilor în muncă se realizează obligatoriu prin examene medicale și psihologice efectuate conform reglementărilor legale ale Ministerului sănătății.
Legislația interzice angajarea sau schimbarea locului de muncă/postului de lucru al lucrătorilor, fără avizul medical emis de către medicul de medicină muncii.
Fiecare lucrător trebuie să aibă un dosar medical propriu care se păstrează la medicul de medicină muncii. Lucrătorul va fi informat la cerere despre conținutul dosarului său medical.
Un exemplar din fișa de aptitudini completată de către medicul de medicină muncii, cu care lucrătorul se prezintă la angajator, după efectuarea examenului medical în vederea angajării se păstrează la conducătorul locului de muncă.
sursa: avocatnet.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News