Actualitate
Florin Roman, deputat PNL de Alba: Scutiri de impozit și deduceri pentru privații care angajează tineri absolvenți
Am depus în dezbatere parlamentară, ca deputat PNL, proiectul de lege “Primul loc de munca pentru tinerii absolvenți. Acesta prevede facilitați fiscale pentru încurajarea mediului privat să angajeze tineri absolvenți de școală profesională, liceu sau facultate.
Principalele provocări la care trebuie să răspundă atât economia României, cât și economia europeană sunt reprezentate de șomajul extrem de ridicat în rândul tinerilor, concomitent cu agravarea deficitului de forță de muncă în sectorul privat.
Din păcate, autoritățile guvernamentale consideră că este mai la îndemână și mai puțin costisitoare soluția ”importului” de forță de muncă din spațiul extra-comunitar, deși sute de mii de tineri absolvenți nu au un loc de muncă și nici nu se pot integra pe piața muncii din cauza lipsei toate de experiență în câmpul muncii.
În scopul rezolvării acestei probleme complexe, propun instituirea, începând cu 1 ianuarie 2020, a programului național ”Primul loc de muncă pentru tinerii absolvenți”, program care se adresează exclusiv absolvenților din învățământul de stat, particular sau confesional acreditat sau autorizat din România și care nu au mai avut niciodată un loc de muncă, în mod oficial, în baza unui contract individual de muncă.
În scopul stimulării angajării tinerilor de către angajatorii din economia privată, instituim următoarele facilități fiscale:
– acoperirea integrală a cheltuielilor salariale (inclusiv contribuții de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate, contribuția asigurătorie de muncă și alte obligații fiscale) prilejuite de angajarea tinerilor absolvenți prin deductibilitatea integrală a acestora sau prin acoperirea cheltuielilor din creanțele pe care angajatorii le au în relația cu statul român;
– scutirea de impozit pe salarii, pentru o perioadă de 24 de luni de la data încheierii contractului de muncă, în vedere asigurării unor venituri salariale stimulative pentru tinerii angajați.
De asemenea, angajatorii care nu îndeplinesc obiectivele Programului și încetează raporturile de muncă cu tinerii înaintea termenelor prevăzute de lege vor fi obligați să restituie statului român toate facilitățile acordate în cadrul Programului.
Din punct de vedere bugetar, Programul demarează începând cu anul 2020, astfel încât eventualele cheltuieli pe termen scurt să fie cuprinse în Legea bugetului pentru anul 2020.
Cu toate acestea, estimăm că pe termen mediu și lung impactul bugetar al Programului este unul pozitiv asupra bugetului, atât prin economiile realizate la buget generate de ocuparea tinerilor, cât și prin următoarele efecte de runda a doua: creșterea veniturilor din impozitul pe profit/venit declarat, creșterea veniturilor din contribuții de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate, creșterea veniturilor din consum, precum și altele.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
luni, 10.06.2019 at 18:34
Nu te mai ocupa de lipsa locurilor de munca, ocupate de modul parsiv in care PSD-ul ( si prin grija voastra) a readus cumulul de pensie si salar in institutiile bugetare. Pai ori una ori alta. Numai ca acolo de ragasesc toti ca voi (care ati votat). In rest, gulgute politice, sa nu zica lumea ca dormiti.