Eveniment
Fostul șef al DIICOT Alba contraatacă în cazul Berbeceanu! Ioan Mureșan consideră că a fost pedepsit pentru că a deranjat masoneria din Hunedoara
Fostul șef al DIICOT Alba, Ioan Mureșan, acuzat de represiune nedreaptă în cazul Berbeceanu, a ieșit la contraatac în emisiunea unei televiziuni centrale. Fostul procuror Mureșan a spus că mai mulți oameni de afaceri din Hunedoara ar fi prejudiciat statul prin evaziune fiscală și că aceștia ar fi avut acces la informații secrete din interior. Acesta a spus că motivul pentru care a fost pus sub acuzare este acela că a deranjat un cerc de interese economice din județul Hunedoara, cerc ”grupat în jurul unei organizații masonice”. În replică, Traian Berbeceanu a scris pe contul său de facebook că toate declarațiile fostului procuror sunt mincinoase și că este vorba despre aceleași acuzații în baza cărora a fost reținut abuziv.
Pentru prima dată de la izbucnirea scandalului, principalul acuzator al lui Traian Berbeceanu, Ioan Mureșan, a făcut declarații publice și i-a adus acuzații deschise acestuia. Fostul șef al DIICOT Alba, procurorul Ioan Mureșan, presat de o condamnare la 7 ani cu executare pentru modul în care a instrumentat dosarul lui Traian Berbeceanu, a decis să iasă public cu o serie de acuzații împotriva acestuia. Acesta a reluat o serie de acuzații din rechizitoriul inițial, insistând asupra presupuselor legături între Berbeceanu și oameni de afaceri din zona județului Huneodara.
Ce spune Mureșan
Mureșan consideră că Berbeceanu a transmis informații din dosar acestora. ”Niciunul din echipa care lucra în această fază nepublică a dosarului nu ar fi putut transmite informația cu privire la percheziții fără implicarea principalului coordonator al firmelor intermediare. Pentru că acesta se știa că e vizat. Singura persoană căreia i-a fost transmisă astfel informația a fost domnul Berbeceanu Traian, cu ocazia transmiterii autorizației de percheziție. La început nu am solicitat măsuri de interceptări pe domnul Berbeceanu pentru că, prima deconspirare, chiar dacă ne ducea cu gândul la Berbeceanu, văzând relațiile apropiate dintre el și acel intermediar, am crezut că s-a realizat din greșeală”, a spus Ioan Mureșan, despre cursul investigațiilor în dosarul referitor la fraudarea TVA-ului.
Peste câteva luni, alte verificări, însă, spune Mureșan, Traian Berbeceanu nu a mai fost informat. În timpul filajului, anchetatorii au putut observa mașina comisarului Berbeceanu în proximitatea companiilor vizate de anchetă. De asemenea, Berbeceanu și un om de afaceri important în dosar, Dorin Cupețiu, ar fi fost reperați de echipele operative în aceleași locuri: în data de 5.10.2012, în intervalul 10.23 – 11.00 la sediul social al SC COMSID SRL Deva, jud Hunedoara, în data de 7.10.2012 în intervalul orar 12.06-12.41, în zona parcării hipermarketurilor Metro și Praktiker din municipiul Deva.
Oamenii de afaceri vizați de ancheta DIICOT ar fi fost legați între ei nu doar de interese financiare ci și de relații de masonerie, fiind colegi de lojă cu un prieten de-al lui Berbeceanu, Ovidiu Moș, pe atunci viceprimar la Deva.
De asemenea, acuzațiile aduse flui Traian Berbeceanu de către fostul șef al DIICOT sunt mult mai ample și au acoperit practic aproape toate acuzațiile aduse în rechizitoriul inițial al dosarului Berbeceanu.
Răspunsul lui Berbeceanu
În replică, Traian Berbeceanu a răspuns pe contul său de facebook:
”Foarte mulți dintre dvs mă întreabă ce se întamplă în ultimele două zile. Nu pot să comentez prea mult deoarece procesul nu s-a terminat, urmând să se judece apelul declarat de părți şi consider că judecătorii sunt cei care trebuie să aibă ultimul cuvânt.
Într-o emisiune tv, procurorul Mureşan Ioan a lansat la adresa mea mai multe acuzații mincinoase, practic aceleaşi formulate în luna octombrie 2013 când a dispus reținerea mea nelegală şi a propus arestarea mea preventivă în baza unor probe false.
Aceleaşi „probe” false, Mureşan le-a prezentat în emisiunea tv, dându-le valoare de adevăr (interceptări telefonice, rapoarte de filaj, declarații, etc) prin denaturarea adevărului, în scopul discreditării mele.
Toate „probele”, prezentate opiniei publice de Mureşan, au fost administrate şi demontate în faza de urmărire penală la DIICOT şi DNA, şi în faza cercetării judecătoreşti la ICCJ, dovedindu-se a fi false, administrate nelegal şi cu încălcarea drepturilor mele procesuale.
În cursul urmăririi penale şi a cercetării judecătoreşti m-am abținut să fac orice fel de apreciere cu referire la evoluția procesului şi aşa voi proceda în continuare, până la pronunțarea unei sentințe definitive.
Trebuie cunoscut faptul că tuturor inculpaților judecați în acest dosar, în cursul.cercetării judecătoreşti, LE-AU FOST ADMISE ABSOLUT TOATE PROBELE PROPUSE ÎN APĂRARE!
Mureşan Ioan a fost condamnat în primă instanță la 7 (şapte) ani de închisoare cu executarea pedepsei. Deocamdată, atât!” a scris Berbeceanu.
Reamintim că prin decizia ÎCCJ din 30 iunie, Traian Berbeceanu a fost găsit nevinovat în cazul acuzaţiilor de luare de mită, sprijinire grup infracţional organizat, spălare de bani, fals în declaraţii, fals sub semnătură privată, complicitate la delapidare, fapte de care l-au acuzat procurorii DIICOT în 2013.
Pe de altă parte, fostul şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan, a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi represiune nedreaptă, fapte de care l-au acuzat procurorii DNA.
Fostul procuror DIICOT Nicolaie Cean a fost condamnat la doi ani cu executare pentru complicitate la represiune nedreaptă.
Ofiţerul Alin Mirel Muntean a fost condamnat la patru ani cu executare.
Aceasta este pentru prima dată când unul dintre acuzatorii lui Traian Berbeceanu face acuzații în mod public.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Suspectul
vineri, 28.07.2017 at 10:27
Dar de Tarnu Ioan nu pomeniti nimic? De fapt el a instigat si ajutat pe muresan sa il inchida pe Berbeceanu. Tarnu si Velea au fost cei care au dat informatii pt ingroparea lui berbeceanu.