Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: 12 ani de procese terminați cu o achitare în dosarul unui polițist mort. Decizie la Curtea de Apel Alba Iulia

Publicat

După 12 ani, justiția din România, mai exact din Alba Iulia, a dat o decizie în cazul unui polițist care a murit în urma unui accident rutier.

Este vorba despre un accident rutier petrecut în luna octombrie a anului 2011, în care o autospecială de poliție cu radar, dar fără inscripție, a fost implicată într-un accident rutier pe DN1, în apropiere de Săliște, județul Sibiu. 

Impactul a fost atât de puternic încât polițistul, Lucian Grancea, a fost proiectat prin geam pe asfalt. În pozele făcute de criminaliști se pot vedea chiar și pantofii polițistului.

Acesta avea banii și documentele ținute în pantofi. Rănile au fost atât de grave încât după două zile de agonie pe patul de spital a decedat.

În mașina cu care s-a izbit erau trei oameni: șoferul, nevasta sa și o prietenă de familie. Imaginile cu accidentul au fost publicate pe site-ul romaniacurata.ro.

Șoferul celei de a doua mașini care a fost implicată în accident, un om de afaceri din Sfântu Gheorghe, a fost cercetat, trimis în judecată și judecat timp de ani buni pentru ucidere din culpă.

La mai bine de 12 ani de la producerea accidentului mortal, omul de afaceri a fost achitat.

Dosarul a fost unul extrem de complex, a trecut prin mana unor diferiți procurori din Sibiu și prin mai multe instanțe de judecată.

Din 2011 când a avut loc accidentul, au trecut ani buni până când au avut loc audieri în dosarul de fond. În motivarea instanței apar declarații din aprilie 2019.

După o decizie la instanța de fond din Sibiu, dosarul a ajuns în apel la Curtea de Apel Alba Iulia.

Starea de fapt: Cum s-ar fi produs accidentul rutier

În linii mari bărbatul a fost judecat pentru ucidere din culpă.

În urma administrării unui vast material probator, procurorul a reținut, ca stare de fapt, în esență că la data de 12.10.2011, în jurul orelor 11:30, în timp ce conducea autoturismul cu marca Audi pe DN1, între Săliște și Săcel a produs un accident rutier, intrând în coliziune cu autoturismul marca Dacia Logan, condus de agentul de poliție care a decedat la două zile de la producerea evenimentului rutier.

Au fost audiați martori, dar au existat și trei expertize făcute de experți independenți. Una dintre ele este citată de magistrații din Alba Iulia.

Potrivit concluziilor expertului criminalist, locul impactului dintre autospeciala (condusă de victimă) și autoturismul Audi A6 (condus de inculpat) s-a situaat pe sensul de mers al inculpatului, la o distanță de cca 1,2 metri față de marginea părții carosabile, în plan transversal și la 7,4 metri față de capătul de final al urmei de derapare.

În ceea ce privește dinamica producerii coliziunii dintre autospeciala condusă de victimă și autoturismul condus de inculpat, potrivit expertului, după producerea impactului lateral, autospeciala a fost desprinsă din contactul cu semiremorca Koegel și a fost virată stânga, în regim de derapare pe o traiectorie curbilinie, o distanță de 21 metri.

Când autospeciala a ajuns cu partea frontală, într-o poziție oblică față de axa drumului, cu partea dreaptă față mai apropiată față de marginea din dreapta părții carosabile a acestei benzi, pe banda sensului de mers se deplasa autoturismul marca audi A6 condus de inculpat.

În acest context, tot potrivit concluziilor expertului, având în vedere faptul că autospeciala Dacia Logan a avansat pe direcție oblică pe culoarul de deplasare al autoturismului Audi A6, condus de inculpat, acesta în mod cert nu a putut preveni producerea evenimentului rutier.

Decizia magistraților

În linii mari magistrații au considerat că omul de afaceri nu a putut evita accientul rutier. Drept urmare l-au achitat pe acesta pentru infracțiunea de ucidere din culpă.

Prin urmare, având în vedere această stare de fapt reținută de instanță, raportat la acuzația adusă inculpatului, apreciem că în cauză nu sunt îndeplinite condițiile de tipicitate obiectivă și subiectivă ale infracțiunii pentru care acesta a fost trimis în judecată.

Așadar, acuzația adusă inculpatului apelant din prezenta cauză are la bază o presupusă încălcare de către acesta a unor norme care reglementează pe de o parte, o obligație generală a participanților la trafic de a nu pune în pericol viața sau integritatea corporală a celorlalți participanți la trafic, iar pe de altă parte, reglementează efectuarea manevrei de depășire a autovehiculelor care circulă pe drumurile publice.

Or, raportat la starea de fapt, astfel cum aceasta a rezultat în urma administrării probelor, se constată, pe de o parte, că nu a fost identificat vreun comportament al inculpatului în trafic, prin care acesta să fi afectat fluența și circulația, sau să fi pus în pericol viața sau integritatea corporală a celorlalți participanți la trafic, au concluzionat magistrații.

Drept urmare, după 12 ani de la producerea accidentului, șoferul în cauză a fost achitat. Decizia a fost definitivă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate