Connect with us
Publicitate

Cugir

FOTO: 2.000 de litri de Agheasmă, împărțită celor 600 de cugireni care s-au prezentat la slujba de Bobotează

Publicat

Vremea frumoasă și temperaturile ridicat i-au îndemnat pe cugireni să participe într-un număr foarte mare la slujba de Bobotează, care a avut loc sâmbătă dimineața, la Biserica Ortodoxă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Slujba a fost oficiată de către preoții parohi Mircea Giurgea și Mihai Gălățeanu.

După Sfânta Liturghie în cinstea Botezului Domnului, sau a Bobotezei, oficiată în lăcașul de cult din Cugir, preoții, alături de credincioși au ieșit în fața bisericii pentru a sfinți apa aflată în cele cinci butoaie de plastic.   2000 litri de apă au fost pregătiți pentru sfințire și date celor aproximativ 600 de cugireni veniți la slujba.

Citește și SFÂNTUL IOAN 2020: MESAJE şi FELICITĂRI de SFÂNTUL IOAN Botezătorul. Felicitări pentru Ion, Ioana, Nelu, Oana

La sfârșitul ceremonialului religios, Aghiasma Mare a fost împărțită credincioșilor.

Agheasma mare se sfinţeşte doar de două ori pe an: în Ajunul Bobotezei şi de Bobotează, pe 6 ianuarie. Agheasma mare are dublă sfinţire, iar puterea ei este deosebită, întrucât acum se invocă Duhul Sfânt de două ori întreit.

Practic, după ce se cheamă Duhul Sfânt, mâna preotului binecuvântează cruciş apa de trei ori, apoi se rosteşte iar o rugăciune, după care procedeul este repetat. La sfârşit, în apă se cufundă crucea şi busuiocul.

Agheasma de Bobotează este considerată apa sfințită cu cele mai mari puteri, este apa ce ramane “vie” și proaspătă timp indelungat fară a se deteriora odata cu trecerea timpului.

Agheasma cea Mare se săvârşeşte de către arhiereu sau preot într-un cadru festiv, numai în biserică, lângă o apă curgătoare, lângă un lac sau la malul mării, şi numai de Bobotează sau în Ajunul ei. Aceasta este tămăduitoare şi are putere sfinţitoare foarte mare, pentru că este sfinţită în chiar ziua în care Mântuitorul a sfinţit apele, botezându-Se în Iordan.

În restul anului, cei opriți de la Sfanta Împărtășanie, ca mangâiere si nădejde a mîntuirii lor, au voie sa o ia dupa ce se spovedesc. Mai poate fi luată și imediat dupa Sfanta Împartășanie. Ea se mai folosește la sfințirea bisericilor, a antimiselor, a Sfantului si Marelui Mir, precum si la casele tulburate de demoni.

SFÂNTUL IOAN 2018: MESAJE şi FELICITĂRI de SFÂNTUL IOAN Botezătorul. Felicitări pentru Ion, Ioana, Nelu, Oana

Azi se stropesc cu Aghiasma Mare toate casele, ogoarele, viile, livezile si animalele, pentru a le feri de toata reaua întamplare. Unii credincioși obișnuiesc sa o păstreze în vase curate, ca pe o binecuvântare, ani în șir,a ceasta ramănând curată si placută la gust.

Aghiasma Mică se bea imediat dupa Sfânta Anafură,în tot cursul anului. Prin stropirea cu apă sfințită duhurile cele viclene se gonesc din tot locul, oamenii se acoperă și se păzesc de tot lucrul rău, se aduce îndestulare gospodăriilor, se tămăduiesc bolile și se dăruiește iertare de păcatele mici.

Această apă se foloșeste de către preot la săvârșirea ierurgiilor (slujbe mici), sfințirea fântânilor, a icoanelor, a bisericii care a suferit o reparație de mică anvergură, a veșmintelor si obiectelor de cult.

Se mai folosește și la alte slujbe, precum binecuvantarea inceperii semanatului, sfintirea vaselor, izbavirea viilor si gradinilor bantuite de lacuste si gândaci.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Rika de Alba

    sâmbătă, 06.01.2018 at 16:51

    vrajeala , e apa de la robinet :)) la anu ma apuc sa vand si eu apa ambalata de la robinet si zic ca e agheasma de la ierusalim…ma fac bogat intro zi ajung in capital top 1 in doar o zi 😉

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate