Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: 50 de români stabiliți în Ungaria, în vizită la Alba Iulia printr-un proiect inițiat de MRP

Publicat

Proiectul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP), „Descoperă și Cunoaște România” (DCR), ediția Centenar a continuat în acest weekend în Hunedoara și Alba Iulia cu participarea a 50 de etnici români veniți din Ungaria. În Cealaltă Capitală aceștia s-au întâlnit cu autorități locale și au vizitat Cetatea Alba Carolina.

În perioada 20 – 22 aprilie, grupul de români din Ungaria a avut  întrevederi cu reprezentanți ai autorităților centrale și locale și va vizita principalele obiective din cele două județe.

Evenimentul de la Alba Iulia a avut loc duminică la Prefectura Alba.  Cei 50 de etnici veniți din Ungaria s-au întâlnit cu reprezentnții instituțiilor pentru a vedea cum funcționează acestea și au discutat cu cu factori decizionali: prefect, deputați, senatori, consiliul județean, consiliul local.

„În an Centenar este important să ne reafirmăm susținerea și unitatea cu frații noștri de pretutindeni, iar astăzi am creat o punte între românii din Gyula Ungaria și noi cei din capitala de suflet a românilor, Alba Iulia” a spus deputatul Ioan Dîrzu.

Delegația a luat contact cu ce înseamnă România, istoria acesteia, tradițiile și obiceiurile, și au avut  oportunitatea de a discuta cu reprezentanți ai Guvernului României despre nevoile și dorințele lor în calitate de români care vor să păstreze legătura cu țara. La Alba Iulia au vizitat și Universitatea „1 Decembrie 1918”.

„Am fost onorat să primesc la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia delegația celor 50 de etnici români stabiliți în Ungaria, aflați la Alba Iulia în cadrul proiectului ,,Descoperă și cunoaște România” – Proiectul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Am avut, astfel, ocazia de a le prezenta oportunitățile de studiu și de dezvoltare profesională într-o instituție-simbol pentru identitatea noastră națională” spune rectorul Daniel Breaz.

Proiectul MRP „Descoperă și Cunoaște România” își propune să contribuie la consolidarea dialogului între etnicii români din afara granițelor, în vederea menținerii legăturilor identitare românești.

Edițiile anului Centenar vor fi dedicate tinerilor din comunitățile istorice și se vor desfășura în perioada martie – decembrie 2018.

Prin DCR 2018, ministerul îşi propune ca în Anul Centenarului să aducă în ţară 500 de români care trăiesc în comunităţile istorice în vederea realizării unui schimb de experințe și pentru a-i încuraja să păstreze și promoveze identitatea românească.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate