Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: 70 de liceeni au participat la un proces penal simulat, la Curtea de Apel Alba Iulia


Publicat

Aproximativ 70 de elevi de liceu au primit informații privind modul în care se desfășoară un proces, rolul fiecărei persoane într-o instanță de judecată și cum se audiază un martor cu identitate protejată. Activităţile de educaţie juridică au fost organizate vineri, de Curtea de Apel Alba Iulia, în parteneriat cu Baroul Alba.

Aproximativ 70 de elevi din clasele a IX-a şi a XII-a de la Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” din Alba Iulia, însoţiţi de 7 profesori au participat, în sala de judecată principală a Curţii de Apel Alba Iulia, la un curs de educaţie juridică pe teme de interes susţinut de judecător Oana Maria Petraşcu şi avocat Mirona Maria Varmaga.

Mirona Maria Varmaga, avocat în cadrul Baroului Alba le-a vorbit tinerilor în principal despre drepturile, dar şi despre răspunderea tinerilor în faţa legii şi a oferit exemple concrete cu privire la atragerea răspunderii civile, contravenţionale sau penale pentru fapte săvârşite de tineri de vârsta lor.

Oana Maria Petraşcu, judecător în cadrul secţiei penale din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia, a făcut o prezentare generală a sistemului judiciar inclusiv rolul instanţelor de judecată şi etapele soluţionării unui litigiu.

Pentru a înţelege mai bine cum se desfăşoară un proces şi importanţa fiecărui participant, a fost improvizată scena unui proces penal imaginar în care câţiva liceeni au acceptat să îmbrace robele specifice funcţiei de judecător, procuror, grefier sau avocat şi alături de ceilalţi participanţi la un proces penal (inculpaţi, martori), selectaţi tot din rândul liceenilor prezenţi, au ocupat în sala de judecată poziţiile specifice fiecăruia.

În cadrul prezentării susţinute de judecător despre audierea martorilor în procesul penal a fost exemplificată audierea unui martor cu identitate protejată fiind utilizat în acest sens sistemul audio-video special cu care este dotată sala de judecată, cu participarea voluntară a unuia dintre tinerii prezenţi.

La finalul prezentării tinerii şi-au exprimat curiozitatea formulând întrebări diverse despre aspectele prezentate şi despre alte chestiuni de interes pentru ei în legătură cu sistemul judiciar, inclusiv despre accederea în profesiile specifice acestuia.

Activităţile de educaţie juridică desfăşurate în parteneriat de Curtea de Apel Alba Iulia respectă tematica şi obiectivele asumate prin Protocolul de colaborare privind educaţia juridică în şcoli promovat de Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la care au aderat uniunile profesionale din domeniul juridic şi reprezentanţi ai societăţii civile.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Luptătorul de kickbox din Aiud, Benny Adegbuyi: ”Am avut COVID, am stat și cu oxigen câteva zile”

Publicat

Luptătorul de kickbox Benny Adegbuyi, crescut la Aiud, a mărturisit că a avut COVID și că nu a fost tocmai o formă ușoară a bolii.

„Eu am avut deja COVID-19, am avut o formă mai urâtă, m-am simțit foarte rău, am stat și cu oxigen câteva zile. Dar uite că a trecut și sunt bine.

Nu m-aș vaccina acum, dar în cazul în care e nevoie, o voi face. Acum nu e nevoie, probabil că o să mă vaccinez, eu fiind sportiv de performanță”, a povestit, pentru Ora de Sibiu, Benny Adegbuyi.

Luptătorul K-1 a spune că vrea să-și mai facă unele analize.

„Am simțit anumite chestii, am zis că voi mai sta două săptămâni și îmi voi face niște raze la plămâni și niște investigații mai profunde, pentru că prima săptămână am avut impresia că obosesc foarte tare, urcam două etaje unde stau eu și suflam foarte greu și mi-am dat seama că e posibil ca antrenamentul să fie mult mai încetinit”, a mai spus Benny Adegbuyi.

sursă: oradesibiu.ro

sursă foto: Facebook (Benny Adegbuyi)

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Ministerul Mediului, despre programul SUMAL, la o lună de funcţionare: Zilnic se emit 15.000 de avize de însoţire

Publicat

Reprezentanţii Ministerului Mediului susţin că programul SUMAL îşi dovedeşte eficienţa, zilnic fiind emise în medie 15.000 de avize de însoţire a mărfii pentru transportul de masă lemnoasă.

Potrivit Ministrului Mediului, programul SUMAL 2 are ca obiective combaterea tăierilor ilegale şi simplificarea activităţii în domeniol silvic.

La aproape o lună de la operaţionalizarea programului, acesta îşi dovedeşte eficienţa, susţine Gelu Puiu, secretar de stat pentru Păduri.

„Zilnic se emit în medie 15.000 de avize de însoţire a mărfii pentru transportul masei lemnoase. […] La ora actuală, după cum ne arată cifrele, 50.895 de persoane sunt utilizatori ai sistemului, dintre care 8.495 sunt persoane autorizate pentru a efectua controale în acest domeniu, 11.325 de operatori economici îşi desfăşoară activitatea în acest sistem informatic. Sunt înregistrate 24.868 mijloace de transport, precum şi masa lemnoasă existentă la 31.939 de depozite, activitatea a 9.160 de persoane angajate în cadrul ocoalelor silvice de stat, 3.282 din rândul ocoalelor private”, a spus secretarul de stat.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Autoturism cuprins de flăcări în comuna Stremț. Intervin pompierii din Aiud

Publicat

pompieri

Pompierii din Aiud intervin sâmbătă seara pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism.

Incidentul a fost anunțat în satul Geomal, comuna Stremț.

Pompierii intervin în cooperare cu SVSU Stremț.

Revenim cu amănunte.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Un nou caz de înșelăciune prin metoda ”Covid”, în Alba. O femeie i-a dat unui escroc bijuterii în valoare de 15.000 de lei

Publicat

Un nou caz de înșelăciune prin metoda ”Covid” a intrat în atenția Poliției Alba. O femeie din Aiud a fost păcălită de un necunoscut să-i dea bunuri cu o valoare consistentă.

Potrivit IPJ Alba, sâmbătă după-amiaza, în jurul orei 17.30, Poliţia Municipiului Aiud a fost sesizată de o femeie de 80 de ani, cu privire la faptul că a fost sunată de către un individ care a pretins că este medic și care i-a spus că nepotul său este internat în spital, în stare gravă, infectat cu SARS-COV-2 și are nevoie de un aparat, în valoare de 15.000 de euro, pentru a fi menținut în viață.

Vezi și Țepe prin metodele ”Accidentul” și ”Sars-Cov-2” la Alba Iulia. Cum au acționat escrocii și atenționările Poliției

Individul i-a spus femeii că o să-l trimită pe asistentul său pentru a ridica bunurile de valoare sau sumele de bani de care dispune, iar, la scurt timp, la ușa acesteia s-a prezentat un bărbat căruia i-a dat bijuterii în valoare de 15.000 de lei.

Abia după aceea femeia și-a sunat nepotul, care este sănătos și în afara oricărui pericol și și-a dat seama că a fost înșelată.

Poliţiştii continuă cercetările în vederea identificării autorilor şi recuperării prejudiciului și fac apel la cetățeni pentru a manifesta prudență în situațiile în care sunt abordați de persoane necunoscute care își atribuie diverse calități și le pretind sume de bani sau bunuri.

Poliția Alba solicită celor la care ajunge această informație să ia legătura cu vârstnicii din familiile lor, să le descrie acest mod de operare, să îi sfătuiască să nu dea crezare unor astfel de povești și să nu accepte, sub nicio formă, să dea bani sau bunuri unor necunoscuți care se prezintă la ușa lor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate