Eveniment
FOTO: A început Târgul de Florii în Piața Cetății. Producători tradiționali și meșteri populari din toată țara își prezintă mărfurile la Alba Iulia
A doua ediție a Târgului de Florii a adus la Alba Iulia o mulțime de mărfuri autentice, interesante, colorate sau gustoase. În fața publicului albaiulian au venit producători de produse tradiționale, ecologice și de casă din întreaga țară, dar și meșteri populari în arta ouălor încondeiate din Suceava, icoane de Laz, cruci de la Cluj, obiecte sculptate din lemn și artizanat din Avram Iancu şi Lupșa, olărit de la Săsciori, țesături din Zlatna, Pănade, împletituri din nuiele de la Săliștea.
Miere și specialități apicole, vinuri și țuică de casă, ceaiuri, peltea, magiun, murături, hrean, uleiuri naturale, lumânări din ceară de albine, lactate și brânzeturi, pâine, slănină, șuncă și cârnați, plăcinte, gemuri, siropuri, cozonaci, turtă dulce, sunt câteva dintre produsele care îi vor tenta pe cei care vor trece prin Piața Cetății în aceste zile.
Pe lângă mâncăruri, Târgul de Florii conține și câteva standuri cu icoane, realizate de Asociația Maria Poenariu Laz sau Maria Predan din Sebeș, ouă încondeiate, fabricate manual de către Aurelia Ciuvercă din Suceava, coșuri de nuiele și mături, ii și bluze cu specific folcloric, costume populare întregi autentice, cosmetice naturale, traiste și ștergare țesute și multe alte produse tradiționale realizate prin meșteșuguri originale.
O prezenţă deosebită la Târgul de Florii este cea a țesătoarelor și cusătoarelor de costume populare, Maria Cucui și Maria Zereș din Pănade. Acestea, alături de alte două femei, au reconstituit în toamna anului 2012, costumul popular tradițional al satului, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Prin reconstituirea portului popular, a fost posibilă redescoperirea cromaticii abundente a șorțurilor și cătrințelor originale de la începutul secolului al XX-lea, complet diferite de cele alb-negru, preluate din zona Sibiului. Acesta a făcut obiectul unui proiect al Asociației ATMA Alba, prin care s-a realizat un și film documentar. Puteți viziona filmul AICI.
Târgul este deschis până sâmbătă între orele 10.00 și 20.00.
Pe 27 aprilie, de la ora 14.00, în spatele Sălii Unirii, organizatorii au pregătit și un spectacol folcloric și de pricesne în aer liber, unde sunt invitați Veta Biriș și Grupul de teologi de la Blaj, Grupul instrumental condus de prof. Alexandru Pal, solistă Roxana Reche, Cornelia Goția și Grupul de Teologi din Alba Iulia, Grupul bărbătesc Sâncelenii, Grupul folcloric feminin din Tărtăria și Grupul Nașterea Domnului din Galda de Jos.
Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Asociația Producătorilor de Produse Tradiționale, Ecologice și de Casă „Alba Transilvania” și Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News